BRASOVUL - CAPITALA COLUMBOFILIEI ROMANESTI PENTRU DOUA ZILE

Devenite deja tradiții şi constituindu-se în cele mai aşteptate evenimente columbofile la nivelul întregii ţări, Expoziția Națională a Federaţiei Naţionale a Crescătorilor de Porumbei din România (FNCPR) și Gala Campionilor, în cadrul căreia au fost premiați cei mai buni porumbei ai sezonului 2018, s-au desfășurat, la sfârşitul săptămânii trecute, în Braşov.

Evenimentele găzduite de minunatul oraş de la poalele Tâmpei au debutat vineri cu prima ediție a Conferinței Balcanice a Federației Columbofile Internațională (F.C.I.), la care au participat reprezentanți ai federațiilor columbofile din Ungaria, Ucraina, Germania, Bulgaria, Republica Moldova, Serbia, Croaţia, Bosnia-Herţegovina şi Muntenegru etc. În cadrul acestei conferințe au luat cuvântul președintele F.C.I - Istvan Bardos, președintele F.N.C.P.R. - Marius Tunduc, ministrul seretar de stat pentru probleme sanitar-veterinare - Geronimo Brănescu, Claudiu Sorin Roşu - secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii, Mihai Ţurcanu - europarlamentar român, Florin Gătejescu - prim-vicepreşedinte al FNCPR, şi Viorel Dragomir - primarul Brăilei şi vicepreşedinte al FNCPR, care au expus probleme de actualitate în ceea ce privește desfășurarea sportului columbofil în țara noastră, dar și în celelalte federații balcanice membre F.C.I. Cu această ocazie, Marius Tunduc a propus înfiinţarea Cupei Eurobalcanice din doi în doi ani, între olimpiade, după regulile olimpice, care să genereze un campionat puternic al acestei părţi a Europei.

În cea de-a doua zi a festivalului columbofil de la Braşov, a fost deschisă vizitatorilor Expoziția Națională, acolo unde au fost prezenţi cei mai buni porumbei din sezonul columbofil 2018. Peste 2.500 de vizitatori, un record absolut al ultimilor ani, au avut prilejul să-i vadă de aproape pe campionii României, dar şi să viziteze standurile cu produse de specialitate și accesorii pentru porumbei. În intervalul orar 11.00-14.00, în prezenţa a peste 100 de columbofili, FNCPR a organizat un seminar columbofil excepţional, în cadrul căruia columbofili renumiți din străinătate, precum Rik Cools (Belgia), Ko van Dommelen (Olanda), A. P. Overwater (Olanda), Wolfgang Berensfreise (Olanda), Andre Paulssen (Olanda), Hugo Kipp (Germania), dar și din România, Liviu Plăvițu și Matei Romulus, și-au prezentat sistemele de îngrijire și concurare folosite și au răspuns întrebărilor venite din auditoriu. La finalul seminarului, s-a desfășurat premierea etapelor naționale organizate de federația noastră (Berlin Național, Izium Național, Lohy Național, Nachod Național), unde porumbeii și crescătorii clasați pe primele locuri trei locuri au primit cupe și plachete care să reflecte rezultatele obținute. În cea de-a doua parte a zilei a fost organizat un al doilea seminar columbofil, dar pe probleme sanitar-veterinare, în cadrul căruia s-au dezbătut două subiecte de mare importanță pentru columbofili: boala puilor (AdenoColi) și tratarea problemelor respiratorii în sezonul de concursuri. În cadrul acestei întâlniri, au luat cuvântul medicii veterinari: Geronimo Brănescu, Mihai Țurcanu, Gabor Schindler, Domien van Acker și Oros Bogdan.
Sfârşitul primei zile a expoziţiei a culminat cu cel mai așteptat, dar și cel mai spectaculos eveniment: Gala Campionilor.

Desfășurată într-un ambient corespunzător unui eveniment de o asemenea anvergură, Gala Campionilor a fost prezentată, și în acest an, de personalitatea care a devenit deja imaginea columbofiliei româneşti, Andreea Marin, „Zâna“ sportului columbofil românesc! În cadrul Galei au fost premiați porumbeii și crescătorii clasați pe primele trei locuri ale fiecărei categorii de zbor din campionatul naţional, precum și porumbeii care au obținut primele zece locuri la nivel naţional în cadrul Clubului Gold.

Încărcată de evenimente și emoții, Expoziția Națională s-a încheiat duminică, la orele 13:00, cu sentimentul unui eveniment reușit, care răsplătește performanța și motivează fiecare crescător român. În zilele care urmează, vom reveni cu amănunte...

 

 

 

www.galacampionilor.ro

 

inapoi