CAMPIONATUL FNCPR DE TIP COLUMBODROM

Buna ziua, stimați colegi!

Așa cum știți, de mai multă vreme sunt în cadrul FNCPR ca membru în CD. În calitatea mea mă ocup de Clubul Gold și de activitatea cu columbodroamele.

Deoarece Clubul Gold a ajuns deja la un nivel bun (peste 25.000 inele vândute deja în anul 2021 și premii de aproximativ 500.000 lei pentru porumbei), cu sprijinul FNCPR este momentul să transformăm și concursurile de tip columbodrom într-un proiect de succes al FNCPR.

Astăzi, suntem în momentul în care este normal și TREBUIE să ne ocupăm intens de activitatea columbodroamelor și să promovăm crescătorii extrem de mulți care joacă la aceste columbodroame. Astfel, am decis să mă focusez la maxim pe promovarea acestui tip de concursuri, si pe promovarea celor mai buni patroni de columbodrom.
Activitatea este extrem de laborioasă și necesită implicare în fiecare zi, si am ajuns la concluzia că trebuie să formam o comisie de responsabili cu această activitate la nivel de fiecare regiune.

Asa cum deja am publicat, comisia este formata din:

Giani Urda -responsabil cu acest proiect pentru zona Moldova,
Vladimir Nuta -responsabil cu acest proiect pentru zona de sud a țării,
Ștefan Filip -responsabil cu acest proiect pentru zona de centru și vest a țării
Alexandru Huzu -președinte al acestei comisii.

Speram, cu ajutorul fiecăruia dintre voi și al colegilor din CD al FNCPR să reușim să aducem acest tip de concursuri la nivelul celor desfășurate în campionatul actual FNCPR si viitor UFCR.
Pentru că nimic nu se poate face fără un regulament care trebuie implementat și respectat, mai jos sunt prezentate un set de reguli care trebuiesc respectate de către proprietarii de columbodroame și de crescătorii care participă la acest tip de competiții.

Pe lângă setul de reguli, mai jos este precizat și modul de premiere al merituoșilor câștigători. Premierea celor mai buni crescători și porumbeilor care concurează pe columbodroame se va face în cadru Galei Campionilor, la nivelul extrem de ridicat cu care v-am obișnuit de mulți ani în cadrul FNCPR.

De asemenea, cei mai buni porumbei la catgetoria AS si etape finale la nivel national, vor fi expuși în cadrul expoziției naționale a FNCPR / UFCR.

Mențiuni: deoarece este primul an în care implementăm acest proiect și vrem să demonstrăm tuturor crescătorilor din România că va fi un proiect de maximă importanță în lumea columbofilă și succesul proiectului va depăși cu mult asteptările, FNCPR a decis următoarele:

Pentru anul 2021 FNCPR va primi gratuit în cadrul acestui proiect TOATE columbodroamele afiliate FCI la data de 01.04.2021.

Pentru anul 2021 obligațiile menționate în regulament vor fi îndeplinite și suportate financiar de către FNCPR, inclusiv premierile din cadrul Galei Campionilor.

Toate columbodroamele din România afiliate la FCI vor participa în acest campionat și vor respecta regulamentul acestui campionat.
Începând cu anul 2022 FNCPR va primi în acest campionat orice columbodrom din România care dorește să adere, să respecte regulamentul de mai jos și să achite taxa de 5 lei pe porumbel către FNCPR.

FNCPR se va angaja să îndeplinească toate obligațiile prevăzute mai jos în relația cu toate columbodroamele care aderă la acest proiect începând cu anul 2022.

FNCPR nu va mai susține afilierea niciunui columbodrom afiliat FCI în anul 2021 sau afilieri ulterioare anului 2021, decât pentru columbodroamele care vor participa în campionatul de tip columbodrom organizat de FNCPR, cu respectarea regulamentului acestuia.

Regulament și obligații Campionat de tip Columbodrom

• Federația dorește să se implice în această activitate care cuprinde proprietarii de columbodroame și crescătorii care participă, prin promovarea cu ajutorul firmei abilitate la nivel de FCPR cu acest aspect.
• Federația va promova pe site-ul propriu în același sistem ca al concursurilor FNCPR naționale și zonale, etapele de concurs ale columbodroamelor și etapele finale ale acestora.
• Federația dorește să facă premierea celor mai buni 3 crescători în cadrul Galei Campionilor FNCPR la sfârșit de an.
• fondul de premiere și întreaga promovare va avea ca susținere taxa de 5 lei/porumbel care se va achita către Federație.
• Federația va veni în sprijinul susținerii premierii în anii 2021 și 2022 cu un fond de premiere în valoare de 10.000 lei net împărțit astfel:
 5.000 lei net pentru premiere Crescator porumbei, etape finale: loc 1 -2.500 lei, loc 2 -1.500 și loc 3 -1.000 lei net.
 5.000 lei net pentru premiere Crescători AS: loc 1 -2.500 lei, loc 2 -1.500 lei și loc 3 -1.000 lei net.

• din taxa de 5 lei achitată către Federație se oferă:
 promovare pe site-urile Federație prin intermediul companiei cu care aceasta are contract. Minim o vizită la fiecare columbodrom care aderă;
 un număr nelimitat de articole de promovare ale columbodromului trimise în atenția noastră;
 promovarea o dată pe an a crescătorilor și a porumbeilor câștigători ai acestui campionat în revista columbofilă FNCPR;
 premierea campionilor în cadrul Galei Campionilor FNCPR;
 două bilete la banchet, pentru fiecare propietar de columbodrom precum și două bilete pentru fiecare campion premiat în cadrul galei FNCPR;
 premierea cu cupe a campionilor;
 transparență în gestionarea bugetului colectat.

Pentru aspectele de mai sus, trebuie să facem cațiva pași mentionați mai jos care trebuie respectați de către fiecare columbodrom care aderă la această forma de concursuri și premiere.

1. orice columbodrom care aderă va trebui să aibă forma juridică bine definită.
2. fiecare columbodrom care aderă la condițiile și regulamentul de mai jos, va plăti către FNCPR o taxă de 5 lei pentru fiecare porumbel primit la columbodrom.
3. din această taxă, Federația va respecta angajamentele menționate mai sus.

Proprietarii de columbodroame care aderă la acest sistem vor trebui să respecte următoarele:

• crescătoriile să fie aerisite și igienice;
• să nu aibă o densitate mai mare de 5 porumbei pe m3;
• să asigure îngrijirea, vaccinarea și starea de sănătate a porumbeilor la un nivel corespunzător;
• să dispună de mijloc de transport omologat și avizat sanitar-veterinar pentru transportul porumbeilor la antrenamente și concursuri;
• să publice înainte de începerea colectării porumbeilor, planul de antrenamente și de concursuri;
• să respecte datele de concurs, decalarea acestora este posibilă DOAR dacă prognoza meteo arată pe traseu ploi sau vânt care nu permit sub nici o formă lansarea porumbeilor.

Pentru modificarea etapelor, columbodromul va posta înainte de decalare prognoza meteo de pe traseul pe care urmează să se lanseze porumbeii;

• să sigileze cu sigilii FCPR mașina de transport după îmbarcarea porumbeilor și să poată face dovada atât a sigilării cât și a desigilării acesteia pentru lansarea porumbeilor. În cazul în care la îmbarcări și lansări vor fi prezenți reprezentanți FNCPR, verificarea sigiliilor și desigilarea se va efectua de către aceștia;
• să respecte obligatoriu grila de premiere și să calculeze această grilă de premii din totalul porumbeilor colectați, NU DIN NUMĂRUL DE PORUMBEI care îi mai au la primul inventar;
• în maxim 10 zile de la terminarea perioadei de colectare a porumbeilor să anunțe numărul acestora, numărul de participanți precum și numărul de porumbei ai fiecărui participant și valoarea premiilor oferite;
• să respecte și să acorde premiile așa cum acestea au fost anunțate;

În cadrul competiției porumbeii vor trebui să fie inelați doar cu inele tip FCI, iar trebuie să fie obligatoriu membri FNCPR. Pentru a fi membru FNCPR, este necesară doar înscrierea în Asociația Județeană din care face parte crescătorul.

Pentru crescătorii care sunt membrii și în altă Federație, aceștia pot deveni membrii FNCPR afiliindu-se la Asociația FNCPR existentă pe teritoriul județului unde respectivul membru are crescătoria, prin plata taxei de membru percepută de respectiva Asociație.
Pentru această categorie de columbofili, care nu participă la concursurile cu porumbei în cadrul FNCPR și doresc calitatea de membru strict pentru campionatul de tip columbodrom, Asociația nu poate percepe o taxă mai mare de 50 de lei.

Prin calitatea de membru a unei Asociații affiliate, FNCPR poate achiziționa inele FNCPR, obligatorii pentru inelarea porumbeilor participanți în campionatul de tip columbodrom începând cu anul 2021.

FNCPR nu percepe taxă de membru, achiziționând inele de tip FCI, se dobândește calitatea de membru FNCPR.

ÎN MOD EXECPȚIONAL PENTRU campionatul din anul 2021 FNCPR acceptă participarea și cu alt tip de inele decât cele de tip FCI.

Din punct de vedere al RNS trebuie respectate cerințele de mai jos ca un minim de siguranță și transparență pentru a avea un campionat corect.

1. să asigure prezența unei comisii de minim 3 persoane pentru verificare când se face primul inventar precum și când se face cipuirea porumbeilor. Pot fi membrii crescători participanți la columbodrom desemnați de participanți. Federația va desemna acești membrii dintre crescătorii participanți la fiecare columbodrom;

2. să asigure filmarea și transmiterea live a fiecărei îmbarcări și cipuiri;
3. să asigure live-ul de la sosire;
4. să aibă GPS pe mașina de transport și să facă publică comisiei de imbarcare precum și tuturor membrilor participanți, parola GPS, pentru ca aceasta să poată fi urmărită în timp real;
5. să asigure prezența unei comisii formate din minim 3 membrii participanți la columbodrom la fiecare îmbarcare, desemnați de Federație, dintre participanți;
6. rudele de gradul I, respectiv afinii administratorilor și ingrijitorii columbodroamelor afiliate nu au voie sa concureze la columbodroamele afiliate;
7. columbodroamelor unde vor fi constate nereguli, li se vor trimite notificări în acest sens, cu termen de rezolvare.

Dacă problemele persistă și gravitatea lor este una mare, respectivul columbodrom va fi eliminat din campionat.

Campionatul de tip columbodrom crescător porumbei etape finale

Categoria crescător porumbei etape finale: cele mai bune două etape finale (suma punctelor obținute în cele două finale de crescătorul cu cel mai bun porumbel a fiecărui participant în aceste etape finale) indiferent de la câte columbodroame participă.
Condiții:
- minimul la care trebuie să participe este de două columbodroame afiliate FNCPR;
- fiecare crescător poate participa la aceste etape cu maxim 6 porumbei (ECHIPĂ) pe care îi va nominaliza înainte de etapele finale;
- calculul punctajului va fi formula FCPR adică locul ocupat la etapa x1000/numărul de porumbei participanți. Se consideră concursuri pentru campionat etapele finale ale oricărui columbodrom care aderă la FNCPR cu condiția participării a minim 20 crescători români;
- se vor considera porumbei participanți toți porumbeii care participă la aceea etapă pentru care s-a plătit taxa de 5 lei și sunt ai crescătorilor români membri ai FNCPR;
- clasamentul și campionatul va avea loc doar între crescătorii români membri ai FNCPR;
- premierea se va face doar între crescătorii români în cadrul Galei Campionilor FNCPR și se va calcula doar din participanți și numărul de porumbei participanți ai crescătorilor români;
- vor fi premiați primii 3 crescători cu punctajul cel mai bun cumulate din două etape.

Campionatul de tip columbodrom - crescatori porumbei porumbel AS.

Se vor premia cei mai buni crescători la categoria AS din minim două columbodroame;
Punctajul va fi calculat în funcție de suma punctelor obținute de cei mai buni porumbei categoria AS dar nu mai mulți de 6 ai fiecărui crescător din maxim două columbodroame respectându-se următoarele:
- minim la care trebuie să participe este 2 columbodroame care afiliate FCPR;
- departajarea se va face în ordinea punctajului obținut, crescătorul cu cel mai mic punctaj la AS va fi locul 1.

NOTĂ: administratorii columbodroamelor care doresc să adere la acest sistem de concursuri și premiere în cadrul galei FNCPR precum și să beneficieze de promovare în cadrul FNCPR sunt rugați să îl contacteze pe D-ul Alexandru Huzu, delegat din partea FNCPR pentru relația cu columbodroamele la tel : 0745107101 sau pe e-mail la adresa: alexandru.huzu@yahoo.com

Campionatul va avea debutul în acest an, prin participarea columbodroamelor afiliate FCI sub atenta indrumare si monitorizare a comisiei FNCPR.

Suplimentar celor precizate în regulament de mai sus, sunt multe lucruri de făcut pentru ca acest campionat de tip columbodrom să fie functional, dar suntem extrem de convinsi că împreună cu colegii care vor forma comisia FNCPR pentru columbodroame, anul viitor vom avea primii crescători premiați la Gala Campionilor FNCR / UFCR.

Succes și vă așteptăm cu drag la Gala Campionilor!

 

inapoi