COLUMBOFILII DIN DAMBOVITA S-AU ALATURAT FNCPR

Federaţia Naţională a Crescătorilor de Porumbei din România a bifat o nouă reuşită extraordinară în plan organizatoric şi de promovare a sportului columbofil în toate colţurile României. La începutul acestei luni, în Dâmboviţa, judeţ cu o mare tradiţie columbofilă, a luat fiinţă Asociaţia Columbofilă a Judeţului Dâmboviţă, entitate afiliată la FNCPR. Prin acest demers, Federaţia Naţională a Crescătorilor de Porumbei din România devine singura entitate juridică implicată în promovarea columbofiliei care are asociaţii afiliate în toate judeţele ţării. „Pentru noi, acest lucru a fost un obiectiv prioritar. Am dorit şi am reuşit să oferim tuturor crescătorilor de porumbei voiajori şansa de a participa an de an la Champions League, de a avea expunere a activităţii lor peste hotare prin participarea la Olimpiadă şi la Cupa Europei Centrale! Mulţumesc tuturor pentru implicarea în această reuşită şi asigur pe această cale toţi columbofilii din România că transparenţa şi corectitudinea reprezintă nu numai simple promisiuni, ci reguli de la care niciun membru al Federaţiei nu se va abate!“, a declarat, la scurt după semnarea actelor de afiliere, Marius Tunduc, preşedintele Federaţiei Naţionale a Crescătorilor de Porumbei din România.

Campionii dâmboviţeni se reunesc în Federaţia Naţională a Crescătorilor de Porumbei din România

La rândul său, preşedintele asociaţiei dâmboviţene, Alexandru Drăghici, a subliniat motivele pentru care columbofilii din acest judeţ au ales să participe la Champions League: „În Găeşti suntem un nucleu de columbofili foarte ambiţioşi, care abordăm în special categoriile fond şi maraton. Pasul spre FNCPR am vrut să-l facem de caţiva ani, să ajungem într-o federaţie care ne poate reprezenta naţional şi internaţional. Numai între cei 80 de membri din zona Găeşti sunt aproximativ 15 crescători care au fost campioni la UCP pe diferite categorii (toate peste 500 km), dar porumbeii lor nu au obţinut niciodată recunoaşterea pe care ar fi meritat-o pe deplin. Apoi, din punct de vedere al regulamentelor de zbor, este o reală diferenţă să ai un RNS pe 4 ani, să ştii că munca de anul acesta nu va fi în zadar, putând oricând să se modifice o categorie anul viitor şi să nu poţi realiza palmaresul. În plus, organizarea Clubului Gold de către FNCPR reprezintă şi va reprezenta o provocare extraordinară pentru noi, cei cărora ne plac concursurile de fond-maraton!“.
Florin Gătejescu, prim vicepreşedintele FNCPR, a fost membrul conducerii federaţiei care a supravegheat îndeaproape din punct de vedere juridic întregul proces de afiliere. „Totul este semnat şi parafat, putem spune acum că am cucerit ultima redută. Suntem prezenţi în fiecare colţişor al României, suntem alături de toţi columbofilii români care îşi doresc să facă performanţe recunoscute cum se cuvine, nu numai pe plan naţional, dar şi pe plan internaţional. Mult succes columbofililor dâmboviţeni!“, a declarat prim-vicepreşedintele Florin Gătejescu.

Viteza-demifondul pe ruta Moldova, fondul-maratonul pe ruta Ucraina

Asociaţia Columbofilă a judeţului Dâmboviţa are, în prezent, puţin peste 150 de membri, organizaţi în cinci cluburi: Găeşti, Petreşti, Dîrza, Crevedia şi Periş. Preşedinte al asociaţiei a fost ales Alexandru Drăghici, prim-vicepreşedinte Victoraş Manole, responsabil tehnic Ionuţ Bolborea, iar responsabil financiar Aurel Rădoi. „Plecăm la drum, acum, 150 de columbofili, însă, cu siguranţă, acest număr se va dubla, poate chiar mai mult, până la sfârşitul anului. Printre cei mai importanţi columbofili care au ales să ni se alăture aş enumera aici tandemul Ştefan Ionuţ+Tatăl, Maria Manea, Cristian Manciu, Ionuţ Luţu, Mihai Muşescu, George Tatomir, Voinea+Nando, iar din cei care au activat la FCPR: Popa+Marin, Victoraş Manole, Gabriel Nedelcu. În ceea ce priveşte organizarea concursurilor, etapele de viteză şi demifond sunt pe ruta Moldova. Asociaţia are două planuri de zbor la cat. I şi II. Am decis că este mai echitabil aşa, zburând Moldova şi având cam 50 de km între zona Găeşti şi celelalte trei centre ale asociaţiei de la Periş, Crevedia şi Dîrza. Planul de fond si maraton este pe ruta Ucraina, având ACMB-ul ca organizator şi realizând astfel un protocol pe 4 judeţe: Bucureşti-Ilfov, Giurgiu, Dâmboviţa şi Teleorman. Zona Găeşti organizează doar 6 etape de viteză şi demifond la maturi. Momentan, colegii mei văd aceste etape mai mult ca o pregătire a etapelor de fond şi maraton, dar sper că lucrul acesta să se schimbe în câţiva ani să zburăm şi noi un plan mai consistent de viteză şi demifond. Membrii din zona Crevedia au 16 etape în plan, 10 de Ştefăneşti (aproximativ 370 km), plus 2 etape de Albiţa (aproximativ 300 km). În ce priveşte planul la peste 500 km, avem 8 etape de fond şi maraton şi două naţionale de aproximativ 1000 km: Lohy şi Izium. Considerăm oportună iniţiativa organizatorilor de a merge la maraton (Poltava 890 km) la a doua etapă (pe 9 iunie) concomitent şi cu o etapă de 700 km, pentru a da şansă porumbeilor de maraton să participe la o etapă în plus de acest fel în sezon şi să realizeze eventual şi un punctaj mai bun. În ceea ce priveşte costurile, la viteză şi demifond, având două planuri foarte diferite şi preţurile vor diferi mult. La fond şi maraton, cele 8 etape vor costa aproximativ 11 lei de porumbel, un preţ pe care-l considerăm foarte avantajos“, a detaliat Alexandru Drăghici planurile Asociaţiei Columbofile Dâmboviţa pentru anul 2018.

inapoi