FNCPR PREMIAZA PERFOMANTA: TROFEELE FERDINAND I SI CAROL I - FAIMA SI CASTIGURI PENTRU COLUMBOFILII DEDICATI

„Consider că introducerea de noi competiÅ£ii cu premii este o idee foarte bună ÅŸi sunt convins că ajută ÅŸi vor ajuta foarte mult la dezvoltarea columbofiliei româneÅŸti. Premiile, mai ales că sunt consistente, stimulează suplimentar orice crescător, indiferent de categoria la care joacă“. Aceasta este părerea unuia dintre columbofilii consacraÅ£i ai României, Cosmin Dobre, membru al renumitului tandem Stănescu+Dobre, câÅŸtigător al Trofeului Ferdinand I în 2015 ÅŸi 2016, atunci când a fost solicitat de redactor pentru a comenta noile competiÅ£ii cu premii în bani organizate de FederaÅ£ia NaÅ£ională a Crescătorilor de Porumbei din România: „Trofeului Carol I“ (Porumbelul Anului) ÅŸi “Trofeul Ferdinand I“ (Columbofilul Anului). După cum s-a anunÅ£at în urmă cu o lună de zile, FNCPR-ul va premia cu câte 10.000 de lei câÅŸtigătorii acestei competiÅ£ii, condiÅ£iile de participare fiind foarte simple. Pentru a intra în lupta pentru trofeul ÅŸi premiul „Carol I“, columbofilii trebuie să achite, până în data de 30 mai a fiecărui an, o cotizaÈ›ie în valoare de 100 lei, È™i vor selecta pentru această cotizaÈ›ie o serie a unui porumbel cu care va participa în competiÈ›ie. Porumbelul câÅŸtigător al premiului va fi acea pasăre care are cel mai bun punctaj din 10 etape de concurs clasate, totalizând minim 5.000 km. Vor fi respectate cumulativ următoarele condiÈ›ii: premiul nu se va acorda la nivel judeÅ£ean sau provincial, se va centraliza obligatoriu o etapă naÈ›ională de maraton ÅŸi punctajele se vor lua doar din clasamentele judeÈ›ene sau generale. 

În cazul „Trofeului Ferdinand I“, columbofilii vor achita, până în data de 30 mai a fiecărui an, o cotizaÈ›ie numită Columbofilul Anului, în valoare de 100 lei. CâÅŸtigătorul va fi acel columbofil care a achitat cotizaÅ£ia ÅŸi are cel mai bun punctaj din 10 etape de concurs, totalizând minim 5000 km, din concursurile cu maturii È™i maturi + pui, cu menÅ£iunea că etapele se centralizează doar din clasamentele judeÈ›ene sau generale.

Un alt membru al unui tandem care a câÅŸtigat „Trofeul Ferdinand I“, dar în 2017, Cristi Nistor, component al echipei sucevene Nistor Cristi ÅŸi Doru, salută decizia FederaÅ£iei de a oferi posibilitatea câÅŸtigării unui premiu consistent din punct de vedere financiar, însă cere stabilitate la nivelul regulamentelor acestor concursuri: „Cât timp se oferă premii mari, vă daÅ£i seama că există un interes mult mai mare din partea crescătorilor. S-a văzut acest lucru după Clubul Gold, când mulÅ£i au început să fie interesaÅ£i ÅŸi să investească în porumbei. Probabil că voi participa la competiÅ£ii ÅŸi de acum înainte. Însă, vă spun, că nu este deloc uÅŸor. Ferdinand I nu este o competiÅ£ie uÅŸoară. Trebuie să fii extrem de implicat deoarece sunt multe etape ÅŸi trebuie să punctezi la toate. FederaÅ£ia a făcut foarte multe lucruri bune pentru columbofili în ultimii ani prin introducerea de competiÅ£ii cu premii mari, însă un lucru mă nemulÅ£umeÅŸte. AÅŸ vrea să fie stabilitate, să lase lucrurile la fel, nu să le modifice de la un sezon la altul. Mă deranjează acest lucru!“

DeÅŸi este primul an în care se vor acorda premii în bani pentru cele două competiÅ£ii, conducerea FederaÅ£iei este convinsă că participarea columbofililor va fi una importantă din punct de vedere numeric. Alexandru Huzu, vicepreÅŸedinte al FNCPR ÅŸi coordonator al competiÅ£iilor cu premii în bani, mizează atât pe apetitul columbofililor de a intra în luptă pentru premiile generoase puse la bătaie de federaÅ£ie, cât ÅŸi pe experienÅ£a fericită cu „Clubul Gold“: „Sunt sigur că vom avea o participare foarte mare la cele două concursuri. Columbofilii români au în sânge dorinÅ£a de a concura la cele mai înalte standarde, iar premiile în bani chiar constituie o motivaÅ£ie în sine. Cele două noi competiÅ£ii vor fi bine acceptate de membri columbofili, cu atât mai mult cu cât ei au văzut ceea ce am reuÅŸit să realizăm cu Clubul Gold!“. Iar campionul Cosmin Dobre îi dă dreptate oficialului federaÅ£iei. „Cu siguranţă că voi participa la competiÅ£ia pentru trofeul Ferdinand I, mai ales că am câÅŸtigat-o ÅŸi în 2015 ÅŸi în 2016! De fapt, ca să fiu sincer, voi participa ÅŸi particip la toate competiÅ£iile FederaÅ£iei. Este o chestiune de mândrie să câÅŸtigi aceste trofee, cum sunt Ferdinand I, Carol I sau, cel mai preÅ£ios din punctul meu de vedere, Mihai I, pentru măestrie în columbofilie, ÅŸi de aceea sunt convins că va fi o participare pe măsură!“, a declarat Cosmin Dobre, care a câÅŸtigat titlul de „Crescătorul Anului“ în 2015 ÅŸi 2016, iar în 2018 va primi titlul „Mihai I“.

 

inapoi