FNCPR PREMIAZA PERFOMANTA: TROFEELE FERDINAND I SI CAROL I - FAIMA SI CASTIGURI PENTRU COLUMBOFILII DEDICATI

„Consider că introducerea de noi competiţii cu premii este o idee foarte bună şi sunt convins că ajută şi vor ajuta foarte mult la dezvoltarea columbofiliei româneşti. Premiile, mai ales că sunt consistente, stimulează suplimentar orice crescător, indiferent de categoria la care joacă“. Aceasta este părerea unuia dintre columbofilii consacraţi ai României, Cosmin Dobre, membru al renumitului tandem Stănescu+Dobre, câştigător al Trofeului Ferdinand I în 2015 şi 2016, atunci când a fost solicitat de redactor pentru a comenta noile competiţii cu premii în bani organizate de Federaţia Naţională a Crescătorilor de Porumbei din România: „Trofeului Carol I“ (Porumbelul Anului) şi “Trofeul Ferdinand I“ (Columbofilul Anului). După cum s-a anunţat în urmă cu o lună de zile, FNCPR-ul va premia cu câte 10.000 de lei câştigătorii acestei competiţii, condiţiile de participare fiind foarte simple. Pentru a intra în lupta pentru trofeul şi premiul „Carol I“, columbofilii trebuie să achite, până în data de 30 mai a fiecărui an, o cotizație în valoare de 100 lei, și vor selecta pentru această cotizație o serie a unui porumbel cu care va participa în competiție. Porumbelul câştigător al premiului va fi acea pasăre care are cel mai bun punctaj din 10 etape de concurs clasate, totalizând minim 5.000 km. Vor fi respectate cumulativ următoarele condiții: premiul nu se va acorda la nivel judeţean sau provincial, se va centraliza obligatoriu o etapă națională de maraton şi punctajele se vor lua doar din clasamentele județene sau generale. 

În cazul „Trofeului Ferdinand I“, columbofilii vor achita, până în data de 30 mai a fiecărui an, o cotizație numită Columbofilul Anului, în valoare de 100 lei. Câştigătorul va fi acel columbofil care a achitat cotizaţia şi are cel mai bun punctaj din 10 etape de concurs, totalizând minim 5000 km, din concursurile cu maturii și maturi + pui, cu menţiunea că etapele se centralizează doar din clasamentele județene sau generale.

Un alt membru al unui tandem care a câştigat „Trofeul Ferdinand I“, dar în 2017, Cristi Nistor, component al echipei sucevene Nistor Cristi şi Doru, salută decizia Federaţiei de a oferi posibilitatea câştigării unui premiu consistent din punct de vedere financiar, însă cere stabilitate la nivelul regulamentelor acestor concursuri: „Cât timp se oferă premii mari, vă daţi seama că există un interes mult mai mare din partea crescătorilor. S-a văzut acest lucru după Clubul Gold, când mulţi au început să fie interesaţi şi să investească în porumbei. Probabil că voi participa la competiţii şi de acum înainte. Însă, vă spun, că nu este deloc uşor. Ferdinand I nu este o competiţie uşoară. Trebuie să fii extrem de implicat deoarece sunt multe etape şi trebuie să punctezi la toate. Federaţia a făcut foarte multe lucruri bune pentru columbofili în ultimii ani prin introducerea de competiţii cu premii mari, însă un lucru mă nemulţumeşte. Aş vrea să fie stabilitate, să lase lucrurile la fel, nu să le modifice de la un sezon la altul. Mă deranjează acest lucru!“

Deşi este primul an în care se vor acorda premii în bani pentru cele două competiţii, conducerea Federaţiei este convinsă că participarea columbofililor va fi una importantă din punct de vedere numeric. Alexandru Huzu, vicepreşedinte al FNCPR şi coordonator al competiţiilor cu premii în bani, mizează atât pe apetitul columbofililor de a intra în luptă pentru premiile generoase puse la bătaie de federaţie, cât şi pe experienţa fericită cu „Clubul Gold“: „Sunt sigur că vom avea o participare foarte mare la cele două concursuri. Columbofilii români au în sânge dorinţa de a concura la cele mai înalte standarde, iar premiile în bani chiar constituie o motivaţie în sine. Cele două noi competiţii vor fi bine acceptate de membri columbofili, cu atât mai mult cu cât ei au văzut ceea ce am reuşit să realizăm cu Clubul Gold!“. Iar campionul Cosmin Dobre îi dă dreptate oficialului federaţiei. „Cu siguranţă că voi participa la competiţia pentru trofeul Ferdinand I, mai ales că am câştigat-o şi în 2015 şi în 2016! De fapt, ca să fiu sincer, voi participa şi particip la toate competiţiile Federaţiei. Este o chestiune de mândrie să câştigi aceste trofee, cum sunt Ferdinand I, Carol I sau, cel mai preţios din punctul meu de vedere, Mihai I, pentru măestrie în columbofilie, şi de aceea sunt convins că va fi o participare pe măsură!“, a declarat Cosmin Dobre, care a câştigat titlul de „Crescătorul Anului“ în 2015 şi 2016, iar în 2018 va primi titlul „Mihai I“.

 

inapoi