IN ATENTIA UNIUNII COLUMBOFILE PROFESIONISTE DIN ROMANIA

În atenția Uniunii Columbofile Profesioniste din România,

Domnului Emil Bondilă,


Domnule președinte, am primit cu deosebită mirare scrisoarea trimisă de către dumneavoastră Federaţiei Columbofile Internaţionale, dar și răspunsul primit la notificarea noastră cu privire la utilizarea logo-ului FCI pe inelele genealogice. Consider că este mult mai bine să vă răspund public, astfe încât marea masă a columbofililor români să cunoască și punctul nostru de vedere, să analizeze și să acționeze în consecință.

Înainte de toate, calitatea mea de președinte al Federaţiei Naţionale a Crescătorilor de Porumbei din România mă obligă să fac tot ce depinde de mine pentru a proteja interesele Federației noastre, a asociațiilor afiliate și a celor aproximativ 9000 de membri pe care îi reprezint. Totodată, direcția federației și politicile interne sau externe sunt aprobate de forurile ierarhice ale federației, în speță Conferința Națională, ca for suprem al deciziilor, și Consiliul Președinților, ca for secundar de decizie. Aceste două organisme aprobă direcția federației noastre și strategiile de dezvoltare, la propunerea reponsabililor de departamente și a mea ca președinte. Am dorit să fac aceste precizări pentru ca dumneavooastră și alții să înțelegeți mai bine ceea ce urmează să vă transmit în această scrisoare.
Să le luăm pe rând:

• Nu demult ați trimis din nou o scrisoare către FCI, conform unui vechi obicei românesc numit ,,plânsul la Înalta Poartă“, în care prezentați foarte alambicat o serie de lucruri, mistificând adevăruri și dând conotații aiuritoarea unor aspecte dealtfel simple. Pentru o mai bună înţelegere, public și scrisoarea dumneavoastră pentru ca publicul larg să vadă cu ce ne confruntăm și cum, într-un an în care întreaga suflare columbofilă ar trebui să aștepte cel mai galonat eveniment din istoria columbofilă românească - OLIMPIADA COLUMBOFILĂ DE LA BUCUREȘTI, UCP se ține de scrisori de defăimare. Şi aceasta după ce, în urmă cu câteva luni, FRSC trimitea o cerere de retragere a dreptului de organizare, pe motiv că nu avem voie să organizăm așa ceva. Ce să zic, mostre de români ,,adevărați“, care își pun tricolorul în piept și își sabotează țara prin spate.

• Revenind la scrisoare (care după cum vedeți din nou, ajunge tot la noi, la FNCPR), după ce prezentați faptul că în 1994 s-a înființat UCP, solicitați sa aveți aceleași drepturi cu FNCPR pe motiv că și unii, și alții, suntem ,,dezlipiți“ din fosta UFCR. Nu înțeleg de ce clamați acum aparteneța la UFCR din moment ce în 1994 ați ales alt drum? Sau cum doriți să aveți aceleași drepturi cu FNCPR cât timp doar FNCPR este continuatoarea UFCR, lucru decis de Conferinta UFCR. Diferențele sunt evidente: un grup de columbofili a plecat din UFCR în 1994, formând o altă organizație, în timp ce ceilalți au rămas acolo, au dezvoltat în continuare organizația și, peste 13 ani, au ales să creeze o altă formă de organizare. Alegând un alt drum, cred că este normal să mergeți pe el înainte și să-i lăsați pe cei care au rămas în structura ce a înființat columbofilia în România să își vadă de drumul lor mai departe.

• Afirmați în această scrioare către FCI că noi (FNCPR) am înregistrat ilegal logoul FCI în România. În primul rând ar trebui să știți să folosiți cuvintele corect. Ilegal înseamnă conform DEX: ,,care nu este admis de lege“. Așadar, rezultă prima contradicție: OSIM a permis înregistrarea mărcii FCI pentru FNCPR, considerând-o legală. Mințiți mai apoi folosind termenul ilicit în comunicat pus pe site-ul dvs. Ilicit, conform aceluiaşi DEX al Limbii Române, înseamnă ,,necinstit“. Domnule Bondilă, UCP s-a opus la OSIM ca noi să putem înregistra marca FCI. Contestația dvs a fost respinsă și știți asta foarte bine. Mai mult, știți că am depus la OSIM permisiunea din partea FCI de a înregistra mărca. Dar e mai usor să mințiți, sperând că vom trece cu vederea acțiunie dvs. E mai uşor să spuneți ca facem ilegalități și ca folosim lucruri ilicite decît să acceptați unica realitate statuată de organele abilitate ale statului român: FNCPR este afiliată la FCI și este proprietara mărcii FCI în România definitiv. Pentru a dovedi cele afirmate de mine, atașez și acordul FCI în acest sens, de care știați încă din momentul în care OSIM v-a respins contestatația. Și vă mai demontez o ,,poveste“ care circulă pe la colțuri. Săptămâna trecută, FCI a închis definitiv povestea ,,confederației ucrainiene“, urmând ca de la următoarea Olimpiada (București 2021) o singură federație să reprezinte Ucraina. Asta ca și paranteză, care să încheie speranțele că am putea avea și noi o confederație acceptată pe nu știu unde.

• În punctul de vedere publicat pe site-ul dvs și transmis nouă pe mail, afirmați că nu folosiți logo-ul FCI pe inele dumneavoastră de 2020. Nu pot să vă contrazic. Ar putea însă să o facă chiar membri dumneavoastră dacă s-au trezit acasă cu inele cu logo-ul FCI. Ar însemna că nu sunt ale UCP. Vă asigur însă pe dumneavoastră și pe toți cei interesați că nu vom precupeți nici un efort pentru a ne apăra drepturile. Logoul FCI aparține FNCPR, legal și corect, și daca va fi nevoie vom apăra acest drept oriunde în această ţară.

• Afirmați că FNCPR încearcă să vă obstrucționeze activitatea Uniunii. Pot să va asigur că niciodată nu am făcut și nu vom face așa ceva. Am intervenit și vom interveni ori de câte ori interferați în activitatea noastră sau folosiți ilegal mărci care ne aparțin. Însă niciodată nu vom încerca să vă obstrucționăm activitățile columbofile, ale dvs sau ale cluburilor dvs. Suntem cu toții columbofili și niciodată columbofilii și porumbeii nu trebuie să fie afectați de greșelile voite sau nu ale liderilor lor. Totodată afirmați, subtil și suav, că inelele genelogice sunt necesare columbofililor, inducând idea că avem ceva cu asta. Nimic mai fals. Inelele genealogice sunt absolut necesare. Însă folosirea pe acestea a logo-ului FCI nu este necesară și nici măcar legală fără acordul nostru. Columbofilii care doresc să aibă porumbei la Olimpiadă știu deja care sunt inelele acceptate acolo. Nu este nevoie să fie păcălți cu falsuri. Niciodată nu vom atenta la inelele dvs, însă ne dorim să nu mai fie nevoie de intervența instanţelor de judecată pentru a ne apăra dreptul nostru, adică logo-ul FCI.

• În finalul scrisorii dvs, ne invitați la o dezbatere serioasă privind viitorul columbofiliei în România. Lăsând la o parte politicianismul din afirmație, aș fi curios să faceți public cum vedeți dumneavoastră viitorul columbofiliei. Pentru că la ultimele ,,n“ întâlniri, majoritatea solicitate de mine personal, ne-am lovit mereu de o mare problemă: competiția și nivelul ei. Indiferent ce formă de colaborare v-am propus, mereu a existat un impediment: ,,Dacă FCI mă lasă să joc din 20 de membri și 250 de porumbei, de ce noi nu suntem de acord?“. Argumentele cu privire la felul în care se concurează în Olanda sau Belgia nu v-au convins niciodată.

Eu și colegii mei din Consiliul Federației nu avem mandat să negociem un astfel de sistem de joc. Nu înteleg de ce, la câte clasamente avem, nu este în regulă să zburăm împreună toți columbofilii unui județ? La viteză şi demifond la noi s-au acceptat 2 planuri. Dar de ce ar trebui să avem 10 planuri? De ce să fugim unii de alții? Sau la fond? Să zburăm din 20 de columbofili? Sau să avem 2, 3, 4 planuri pe un județ? Asta însemnă competiție? Nu cred. După cum uşor vedeți, noi am ales drumul competiției acerbe, cu etape Naționale care includ zeci de județe şi mii de crescători, cu concursuri de maraton cu lansări de aproape 20.000 de porumbei, cu fonduri la nivel de zonă. Mai mult, și vă spun cu bucurie asta, asociațiile noastre au creat pentru anul 2020 grupări mult mai mari decât obligă regulamentul în multe zone, arătând public oricui este curis care este direcția pe care o doresc. Pe care o doresc columbofilii adevărați, în primul rând. Domnule Bondilă, eu nu am mandate să negociez altceva sau să discut un viitor care nu include obligația concursurilor la nivel de județ, iar la categoriile superioare la nivel de județe și grupări mari. Lucrurile astea sunt publice și le vedeți și dumneavoastră. Vă solicit public să ne trasmiteți ideile dumneavoastră despre nivelul competitional dorit tocmai pentru a nu ne pierde vremea de pomană la întâlniri care nu au alt scop decât inducerea în eroare a credulilor. Orice propunere a dumneavoastră va fi analizată în Conferința Națională pe care o vom avea în curând. Dacă delegații asociațiilor noastre o vor accepta, cu mare drag voi fi gata să o aplic. Direcția spre care mergem noi o vedeți singur, pasiunea pentru competiție o vedeți atât în RNS-ul nostru, cât și în grupările formate. Totul este public și transparent. Cei ce doresc competiție puternică sunt așteptați aici. Sunt așteptați în Federaţia care organizeaza Olimpiada de la Bucuresti, care reprezintă Romania pe plan internaţional şi care depune toate eforturile pentru a fi respectată columbofilia română în lume și a avea o imagine bună.

Suntem deschişi oricărei colaborări care are în vedere competiţia ridicată şi seriozitatea. Îmi doresc un Izium Național de la Brăila la Mehedinți, unde să participe toți columbofilii din această zonă. Probabil ar fi o etapă cu peste 30.000 de porumbei. Este un vis la care vă invităm pe toți. Dar vă solictăm să fiți corecți și să respectați ceea ce este al nostru și vom face la fel cu ceea ce este al vostru. Haideti sa aşteptăm Olimpiada sub aceiaşi umbrelă: ROMÂNIA!

Aşa sa ne ajute Dumneze!!!

Marius Tunduc

Președinte FNCPR

Atasamente (PDF):

[notificare-20.02.2020.pdf]

[LetterFCI-25Feb2020-1.pdf]

[4227_001-1.pdf]

 

inapoi