LIVIU VIERU, CASTIGATORUL UNUIA DINTRE PREMIILE GOLD EDITIA 2017, APRECIAZA INITIATIVA FNCPR DE INFIINTARE A UNEI NOI COMPETITII

„Clubul Gold este o competiţie corectă şi echitabilă!“


Vieru LiviuDeşi tânăr, ca vârstă, şi relativ „crud“ în activitatea columbofilă, Liviu Vieru din Caracal, judeţul Olt, a devenit în ultimii ani unul dintre cei mai buni competitori atât la nivel provincial, cât şi naţional. De numele său se leagă rezultate foarte bune obţinute pe diferite categorii de distanţe, printre care merită menţionate locurile I şi II Naţional As Palmares, locul II Naţional Crescător Viteză, locul VI Naţional Fond Tineret sau locul VII Naţional la Palmares Viteză 3 ani. Încă din primul an al Clubului Gold, Vieru şi-a asumat participarea, având încredere în această competiţie inovatoare propusă de Federaţia Naţională a Crescătorilor de Porumbei din România tuturor columbofililor din ţară. „A fost o decizie înţeleaptă, după cum se vede! Am avut încredere în porumbeii mei şi în capacitatea mea de a-i îngriji cum se cuvine şi de a-i motiva pentru a câştiga locuri de frunte. Astăzi pot spune că a fost o idee extraordinară a Federaţiei, iar competiţia în sine s-a dovedit captivantă din toate punctele de vedere“, susţine Liviu Vieru. Cu porumbiţa 36220-2016, columbofilul din judeţul Olt a obţinut Locul I pe regiunea Oltenia şi Locul V Naţional. Clasarea pe primul loc în zona Olteniei i-a adus lui Vieru şi un premiu consistent, de 10.000 de lei, bani care vor fi folosiţi, după cum spune chiar el, în desfăşurarea activităţii columbofile pe viitor. În cele ce urmează, vă prezentăm un interviu acordat în exclusivitate de către Liviu Vieru.

Reporter: Ce părere aveţi despre demersul Federaţiei Naţionale a Crescătorilor de Porumbei din România de înfiinţare a unui Club Gold?
Liviu Vieru: Din punctul meu de vedere, decizia este binevenită! Această nouă competiţie are menirea să dea un plus de concurenţă crescătorilor care îşi cunosc bine porumbeii şi care au încredere că pot face performanţă în cadrul acestui club. Apoi, sincer vorbind, remuneraţia este una pe măsură.

Rep.: Ce părere aveţi despre actualul regulament al Clubului Gold?
L.V.: Chiar dacă formele de relief diferă de la o zonă la alta, lucru care influenţează punerea în valoare a anumitor porumbei, regulamentul este unul echidistant. El dă posibilitatea, în mod egal, tuturor crescătorilor din ţară să poată câştiga o frumoasă sumă de bani.

Rep.: Consideraţi că, până în prezent, competiţia a fost una transparentă?
L.V.: Da, din punctul meu de vedere a fost una transparentă. Având în vedere că există şi un important interes financiar, lucru fără precedent până în prezent, cu siguranţă acest aspect sporeşte atenţia crescătorilor faţă de activitatea comisiilor de îmbarcare.

Rep.: Cum apreciaţi valoarea premiului câştigat?
L.V.: Este o sumă frumoasă pentru orice crescător, indiferent de situaţia materială, şi sprijină investiţiile ulterioare ale câştigătorului. Important este că, în anii următori, suma va creşte direct proporţional cu notorietatea căpătată de această frumoasă competiţie, lucru ce o va face şi mai atrăgătoare pentru toţi columbofili români.

Rep.: Având în vedere experienţa dumneavoastră directă, pe viitor veţi mai achiziţiona inele gold?
L.V.: Cu siguranţă voi continua să particip în cadrul acestui club şi anii care urmează, întrucât faptul că am fost locul V naţional Gold, mă determină să încerc să mă menţin la nivelul acestei performanţe sau chiar mai sus. Spre exemplu, acum am 43 de Yearlingi cu inele gold pentru sezonul care urmează!

Rep.: După ce primele premii au fost înmânate, competiţia dovedindu-se una viabilă din punct de vedere financiar şi corectă, aţi recomanda colegilor columbofili din ţară să participe în următorii ani?
L.V.: Da, categoric da! Spre exemplu, faptul că eu am câştigat suma respectivă în urma concursurilor de anul trecut, s-a creeat în zona mea o stare de euforie, fiind vândute din ce în ce mai multe inele Gold. În plus, trebuie subliniat faptul că un crescător poate cumpăra un inel cu 20 de lei şi să câştige un premiu important din punct de vedere financiar, 10.000 de lei sau mai mult, bani suficienţi să se autofinanţeze în anii următori în vederea ridicării nivelului la care concurează.

Rep.: Ce ne puteţi spune despre porumbelul câştigător?
L.V.: Femela 36220-2016 este din doi porumbei zburători din crescătoria mea. Tatal ei este din doi originali Phillippe Frederick, ambii achiziţionaţi de către mine, iar mama este tot o femelă din lotul de zbor care are la bază încrucişări între porumbeii de la Natural şi o femelă de la Branişte Gabriel. Femela a fost concurată la văduvie, la fiecare etapă aceasta gâsindu-şi masculul în boxă.

Rep.: O veţi mai concura sezonul acesta?
L.V.: Da, va fi concurată în continuare, urmărind să îndeplinească norma Palmares Fond. În cazul în care nu obţine punctaj competitiv, va fi angajată la concursurile de maraton.

Rep.: De când concuraţi porumbeii şi ce categorii vă plac?
L.V.: În anul 2010 am devenit pentru prima dată membru columbofil, rezultatele începând să apară treptat, din anul 2014, atât pe plan naţional cât şi pe columbodroame. În anul 2015, am reuşit să îndeplinesc norma la AS Naţional Palmares, ocupând locurile I si II naţional la această categorie, locul VI Naţional Fond Tineret 2015, iar în anul competiţional 2016 m-am clasat pe locul II Naţional Crescător Viteză, locul VII Naţional la Palmares 3 ani Viteza şi locul XI Palmares General 2 ani. Rezultatele sunt multe, atât pe plan naţional, cât şi provincial.

Rep.: Ce produse folosiţi pentru întreţinerea porumbeilor?
L.V.: Folosesc, în general, produse de la firma Pantex, de care sunt foarte mulţumit, respectiv Parastop pentru tratarea salmonelozei, Ronidazol împotriva tricomonozei, Ornimix pentru probleme respiratorii şi altele cum ar fi Bronhosprint şi Toliamin, evitând pe cât posibil antibioticele. Mâncarea este la sac de la Verselle Laga în timpul sezonului, după cum urmează: Gerry Plus, Energy Plus în combinaţie cu Superstar.

Pedigree

 

inapoi