NATIONALUL TOKMAK, PREMIERA PENTRU COLUMBOFILII DIN SUDUL TARII!

Sub patronajul Federaţiei Naţionale a Crescătorilor de Porumbei din România, Asociaţia Columbofilă a Judeţului Dolj „Ioan Gelu Gătejescu“ organizează în acest weekend concursul de Maraton Naţional Tokmac, competiţie la care vor participa columbofilii din judeţele Gorj, Mehedinţi Dolj, Olt, Vâlcea, Argeş şi Teleorman. „Este primul an când columbofilii din partea de sud a ţării au ocazia să participe la două concursuri de maraton naţionale, Tokmac şi Izium, această premieră fiind facilitată de dispoziţiile Hotărârii Consiliului Director al FNCPR din data de 15.10.2018, coroborate cu prevederile Regulamentului Naţional Sportiv 2018. Îmi face plăcere să menţionez că, până la această oră (n.red. luni, 25.06.2018), şi-au anunţat prezenţa aproximativ 700 de columbofili, numărul de păsări estimat fiind de peste 7.500 de porumbei. Având în vedere potenţialul extraordinar al acestei zone geografice în ceea ce priveşte concursurile de maraton, sunt convins că în anii ce vor urma participarea va fi una semnificativ mai mare. Vreau să subliniez faptul că la acest concurs se vor acorda substanţiale premii în bani, urmând a fi premiaţi financiar primii trei porumbei din fiecare centru de îmbarcare în cuantum total de 1500 de lei. Totodată, vor fi acordate diplome înrămate primilor trei porumbei şi primilor trei crescători pe fiecare centru de îmbarcare. Ca un element de noutate, aş dori să adaug şi faptul că vor fi premiaţi şi primii trei porumbei tineri (cu inle de 2017) la acele asociaţii care vor avea un număr de peste 100 de crescători participanţi“, a declarat Florin Gătejescu, preşedinte al Asociaţiei Columbofilă a Judeţului Dolj „Ioan Gelu Gătejescu“ şi prim-vicepreşedinte al FNCPR. 

Pentru a se asigura acest fond de premiere, columbofilii vor achita, suplimentar faţă de suma de 100 de lei deja stabilită pentru organizarea celor două maratoane naţionale, Tokmac şi Izium, câte 2 lei pentru fiecare porumbel participant în competiţie. „Taxa de 2 lei pentru premierea câştigătorilor nu reprezintă un impediment! Este foarte bine că se vor premia rezultatele meritorii, practic adăugăm columbofiliei olteneşti o nouă dimensiune care să ne aducă mai aproape de ceea ce se întâmplă în columbofiliile cu tradiţie în Europa, mă refer aici la Belgia, Olanda, Germania sau Franţa. Ideea organizării unui al doilea maraton naţional este excelentă din toate punctele de vedere, fapt apreciat de columbofilii gorjeni dacă ne gândim că numai în acest an am primit peste 110 membri noi, colegi care activau la o altă federaţie.“, a precizat Claudiu Dragotă, preşedinte al Asociaţiei Columbofile Gorj. La rândul său, Liviu Plăviţu, preşedinte al Asociaţiei Mehedinţi, subliniază un detaliu important în ceea ce priveşte această competiţie: „Nimic nu este mai important pentru un columbofil decât clasarea pe podium într-o competiţie naţională. Este ţelul suprem al nostru, al tuturor columbofililor! Banii au valoarea lor, dar sentimentul de a fi pe un podium naţional este de neegalat. Mă bucur că se organizează un al doilea concurs naţional, locaţia aleasă pentru lansare fiind cea mai bună variantă posibilă pentru toată lumea!“
Din Vâlcea, 62 de columbofili şi-au anunţat deja prezenţa la acest naţional. „Este, cred eu, un moment important pentru columbofilia olteană. Asistăm la naşterea unei noi competiţii care va fi una de referinţă pentru sportul nostru. Începând din acest an, vom avea două concursuri naţionale de maraton, fapt fără precedent in istoria columbofilă din sudul ţării. Prin această competiţie, mai facem un pas în faţă şi începem să ne apropiem de ţările cu tradiţie columbofilă din vestul Europei. Locul ales pentru lansare, condiţiile organizatorice şi financiare sunt echitabile şi optime din punctul meu de vedere, astfel că aşteptăm un concurs reuşit!“, ne-a declarat Răzvan Şipoteanu, preşedintele Asociaţiei Columbofile Vâlcea. Punctul său de vedere este susţinut şi de omologul de la Argeş, Daniel Drăghici: „Este o iniţiativă excelentă din toate punctele de vedere, iar sistemul de premiere gândit de organizatori este unul ofertant pentru toată lumea. Vreau să subliniez şi inspiraţia organizatorilor de a alege locaţia de lansare, Tokmac. De fiecare dată când am zburat de aici, am avut concursuri foarte reuşite!“.
În speranţa unui concurs reuşit, vânt în pene tuturor participanţilor la prima ediţie a Naţionalului Tokmac.

inapoi