REGLEMENTARI NOI PROVENITE DE LA UNIUNEA EUROPEANA

Reglementări noi provenite de la Uniunea Europeana

În data de 21 Aprilie vor intra în vigoare noile reglementări ale Uniunii Europene cu privire la transportul animalelor vii în interiorul statelor membre. În cadrul regulamentului din https://eur-lex.europa.eu/eli/reg_del/2020/688/oj apare o controversă cu privire la carantinarea păsărilor și animalelor vii înainte de a traversa granița unui stat membru.
Președintele FNCPR, Marius Tunduc, a susținut o conversație telefonică cu persoana responsabilă de acest aspect din cadrul Autorității Naționale Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor din România, care l-a informat cu privire la prevederea din textul preluat are două componente.Prima componentă se referă la faptul că păsările trebuie să locuiască în aceiași rezidență în care s-au născut (eclozat), dacă nu se întamplă acest lucru, ele trebuie să fie carantinate timp de 21 de zile înainte de a trece frontiera.
Porumbeii noștri sunt ținuți în aceeași crescătorie încă de la eclozare, deci nu se aplică prevederea.
Această prevedere are ca scop ca orice animal sau pasăre care sosește dintr-un alt stat UE sau schimbă domiciuliul trebuie să stea timp de 21 de zile în carantină pentru a i se ține sub monitorizare starea de sănătate.
La nivelul FCI au existat discuții după ce Federația Olandeză a sesizat acest aspect și toți membrii comitetului director au solicitat autorităților competente puncte de vedere. Marius Tunduc, din partea României, a transmit opinia persoanei responsabile de acest lucru din cadrul ANSVSA.
În acest moment FCI este în curs de redactare a unei scrisori către Comisia Europeană pentru a cere clarificări, însă până când aceste lucruri vor fi exacte și concretizate este bine să dăm credite autorităților competente din Romania, ANSVSA, care prin intermediul persoanelor competente au făcut analiza textului și au afirmat că porumbeii noștri nu sunt afectați.

Marius Tunduc
Președinte FNCPR

inapoi