[ARTICOLE ANTI-DOPING]

[PDF - 2019] [Anexa 1 - Lista Substantelor Interzise 2019] [Anexa 2 - Laborator si Clinica 2019]

Prezentare trusa anti-doping si modul de folosire:

REGULAMENT SI MANUAL AL PROCEDURILOR ANTIDOPING
APROBAT SI APLICAT DE CATRE FEDERATIA NATIONALA A CRESCATORILOR DE PORUMBEI DIN ROMANIA

 

PREFAŢĂ

Urmare a faptului ca Guvernul Romaniei a semnat si s-a angajat sa aplice Codul Mondial Anti-Doping, totodata considerand si afilierea sa la Federatia Columbofila Internationala, FNCPR in calitate de federatie nationala care coordoneaza activitatea competitionala o sportului columbofil, este obligata sa acorde o atentie deosebita stabilirii reglementarilor si procedurilor de control a substantelor interzise in concursurile cu porumbei voiajori organizate de catre aceasta.

Codul Mondial Anti-Doping specifica la Art.16, articol care se refera la controlul doping asupra animalelor care participa la competitii sportive:

"16.1 În orice sport care implica animale în competiție, Federația Internațională a acelui sport va stabili și implementa reglementari anti-doping pentru animalele implicate în acel sport. Aceste reglementari anti-doping vor cuprinde o listă a substanțelor interzise, proceduri adecvate de testare și o listă a laboratoarelor aprobate pentru analiza probelor.
16.2 În ceea ce privește determinarea incalcarii reglementarilor anti-doping, gestionarea rezultatelor, audierile corecte, consecintele și apelurile, Federația Internațională a acelui sport va stabili și implementa reguli în general corespund articolelor 1, 2, 3, 9 , 10, 11, 13 și 17 din Cod. "

FNCPR tinde sa adopte acțiuni care sunt în concordanță cu evoluțiile și evenimentele din întreaga lume si în prezent trebuie sa respecte cerințele stabilite de Codul Mondial Anti-Doping si Regulamentul Anti-Doping FCI.

Prin acest regulament, FNCPR promoveaza nu numai o concurență echitabilă și rezonabilă între membrii săi, ci se preocupa si de bunăstarea și protecția porumbeilor voiajori în general.

APLICAREA SI RESPECTAREA ACESTUI REGULAMENT SUNT OBLIGATORII PENTRU TOTI MEMBRI FNCPR SI ENTITATILE AFILIATE ACESTEIA !


Secțiunea 1 - Substanțe interzise

1.1 Substanțe care sunt interzise în concursurile de porumbei organizate de FNCPR

Este important ca porumbeii să nu participe la concursuri în stadiul in care sunt răniți, bolnavi, au o stare de sanatate precarea, sau în timp ce sunt avantajati neloial din punct de vedere sportiv.
În acest context, principalele clase de medicamente si substante, care trebuie controlate, sunt cele care maschează afectiunea medicala și/sau durerea, cele care pot îmbunătăți performanțele atletice și substanțele care interferează cu analiza probei colectate.

După cum se poate observa din cele de mai sus, există o mare responsabilitate în selecția si administrarea medicamentelor si substantelor care sunt interzise în concursurile de porumbei. Fără controlul acestor substante, nu numai integritatea sportului, ci și sănătatea porumbelului sunt compromise.

Se va remarca faptul că multe clase de medicamente nu sunt interzise pentru porumbeii voiajori. Multe dintre acestea sunt medicamente care pot (cu tratament corect) să aibă numai efecte benefice pentru porumbeii răniți, infectați sau bolnavi, cum ar fi preparatele anti-bacteriene (de exemplu, antibiotice) și antivirale. Cu toate acestea, efectele diferitelor tipuri de medicamente și tipuri de substante interzise sunt în mod constant cercetate și lista medicamentelor interzise poate fi modificată în orice moment de către FNCPR, dar întotdeauna cu un avertisment clar pentru crescătorul de porumbei.

1.1.1 Medicamente sau substante care maschează o afectiune medicala sau durerea

Acestea sunt medicamente sau substante care previn parcurgerea completa din punct de vedere medical a unei afectiuni a porumbelului voiajor, având proprietăți de diminuare sau eliminare a durerii.

1.1.1.1 Analgezice

Analgezicele amelioreaza durerea prin creșterea pragului de rezistenta la durere. Cu ajutorul acestor medicamente, apariția leziunilor și a afectiunior în sine, nu pot fi percepute.

1.1.1.2 Antiinflamatoarele nesteroidiene (SAINS)

Inflamația este un proces natural de vindecare, si apare vizibila ca o umflatura și roșeață. Acestea sunt cel mai adesea observate în țesutul muscular, care a fost afectat prin solicitari si contracturi. Antiinflamatoarele nesteroidiene reduc durerea asociata inflamației, ducând adesea la un efort excesiv, luând în considerare leziunile și adesea ducând la vătămări ulterioare și, eventual la deteriorarea musculară permanentă.

1.1.1.4 Corticosteroizii

Corticosteroizii au multe efecte, printre altele aceleași efecte antiinflamatoare ca și medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene. Ei diferă de clasele de medicamente din urmă prin faptul că posedă o structură de steroizi. Acești compuși sintetici pot fi identici în structură cu corticosteroizii care se găsesc în mod natural (de exemplu, hidrocortizonul) sau înrudite ca si structură.

1.1.2 Substante care îmbunătățesc performanțele atletice

Aceste substante îmbunătățesc capacitatea sportivă a porumbelului și pot fi endogene (care apar în mod natural în organism) sau substanțe non-endogene. Unele dintre medicamente au în sine un efect, în timp ce altele induc modificări fizice ale corpului sau induc modificări ale nivelului compușilor endogeni.

1.1.2.1 Bronhodilatatoarele

Aceste medicamente includ subclasa importantă a medicamentelor beta-blocante (stimulenți adrenergici). Acestea au efectul de dilatare (lărgirea, atenuarea constricției) a pasajelor bronșice. Lărgirea bronhiilor sporește potențialul de transport al aerului și oxigenului din plămâni, ceea ce poate îmbunătăți performanța în anumite condiții.

1.1.2.2 Steroizi anabolizanți

Acești compuși au efecte anabolice asupra organismului. Acești compuși sintetici pot fi identici în structură cu steroizii anabolizanți naturali (de exemplu, testosteron) sau cu structură înrudită. Efectul acestor medicamente, cel mai adesea nu este imediat, fiind necesar un tratament pe termen lung. Efectul rezultat este cel al creșterii masei musculare în comparație cu grăsimea. Un porumbel mai musculos ar putea avea avantaje de performanță în anumite condiții de efort.

1.1.2.3 Hormoni sintetici

Această clasă de substante se referă în principal la hormoni de proteină sintetici (de exemplu, gonadotrofină corionică, eritropoietină, hormon de creștere și insulină), care sunt structural similare cu hormonii endogeni. Administrati porumbeilor, acești compuși sintetici imită acțiunea hormonilor naturali și, în consecință, măresc nivelul acestora. Astfel de creșteri perturbă deseori echilibrul biochimic delicat al corpului și tratamentul incorect poate fi foarte dăunător porumbelului. În timp ce acești hormoni sintetici sunt destinați mai mult pentru uz uman, unii dintre acestia pot fi foarte dăunători porumbeilor, ducând la răspunsuri imune puternice, atacuri de cord și moarte. Cei mai importanți hormoni din această clasă includ analogii umani sintetici ai insulinei (reglează metabolismul carbohidraților), hormonii de creștere (au efecte anabolice și stimulează creșterea) și eritropoietină (stimulează o creștere a celulelor roșii în sânge).

1.1.2.4 Medicamente care acționează asupra sistemului nervos

Unele medicamente care acționează asupra sistemului nervos pot spori performanța prin efecte fizice și psihologice.

1.1.2.4.1 Stimulentele

Stimulentele sporesc performanța fizică și psihologică. Ritmul cardiac și tensiunea arterială pot crește, iar riscul de hemoragie cerebrală (accident vascular cerebral) și de stop cardiac este crescut.

Secțiunea 2 - Utilizarea necorespunzătoare a substanțelor interzise

2.1 Expresia "utilizarea necorespunzătoare a substanțelor interzise la porumbeii voiajori" înseamnă administrarea substantelor interzise la porumbeii voiajori, indiferent de natura acestora, care ar putea fi dăunătoare acestora sau care ar putea fi dăunătoare în cantități și/sau concentrații excesive. Substanțele interzise prescrise de un medic veterinar ca medicamente sau tratamente medicale nu sunt considerate ca o încălcare, dar numai în ceea ce privește porumbeii bolnavi și care sunt supuși unei perioade de carantină și unei certificări asupra tratamentului.

2.2 Administrarea substanțelor interzise în scopul influențării performanței porumbeilor voiajori care participă sau sunt pregătiti pentru participare la un concurs sau într-un zbor de antrenament este considerată o utilizare necorespunzătoare și este interzisă. Este interzisă, de asemenea, participarea în curse și în zborurile de antrenament, a porumbeilor care au fost supusi administrarii unor astfel de substanțe interzise.

2.3 Proprietarul porumbeilor voiajori, denumit în continuare "crescator" sau “columbofil” va fi în permanență responsabil, ori de câte ori va aplica porumbeilor o utilizare necorespunzătoare a substanțelor interzise.

Secțiunea 3 - Tratamentul medical

3.1. Porumbeii voiajori care se află sub tratament medical cu substanțe interzise, așa cum este stabilit în secțiunea 1, nu pot participa la concursuri sau zboruri de antrenament organizate de club și trebuie izolați de ceilalți porumbei care participă la cursele organizate.

3.2 Porumbeii care au participat la concursuri sau zboruri de antrenament nu pot fi tratați cu niciuna dintre substanțele interzise menționate în secțiunea 1, în decursul unei perioade de 3 zile de la încheierea cursei, deoarece pot fi supusi colectării de probe.

3.3 În cazul în care substanțele interzise sunt prescrise de către un medic veterinar ca tratament medical necesar, atunci porumbeii subiecti trebuie izolați pentru o perioadă prescrisă, determinată de medicul veterinar, după tratament, și în care perioadă nu vor fi testati. Tratamentul medical se va reflecta într-un certificat care să indice detaliile identificarii porumbelului, substanța interzisă prescrisă, precum și perioada de retragere din crescatorie și participarea la concursuri. O copie a prescripției sau a tratamentului trebuie păstrată de crescător și trimisă organizației, clubului sau asociatiei judetene, sau reprezentantului acesteia la cerere. În plus față de perioada de tratament, se aplică o perioadă suplimentară de izolare egală cu 21 de zile, caz în care porumbeii menționați sunt retrași din orice cursă până la expirarea acestei perioade. În cazul în care crescătorul este un medic veterinar, atunci trebuie obținut un certificat de la un medic veterinar independent. Crescătorul va trimite acest certificat, personal, organizației. În cazul în care are loc un tratament medical în momentul controlului, atunci trebuie să se expună un certificat medical care sa ateste tratamentul la acest moment.

Secțiunea 4 - Recoltarea de probe

4.1.1 Prin achitarea cotizatiei anuale si participarea in campionatul columbofil al FNCPR, implicit, fiecare membru isi asuma si declara respectarea in deplinatate a Regulamentului , faptul ca a înțeles scopurile și conținutul Regulamentului și că se supune recoltarii de probe, oricând și oriunde de la oricare dintre porumbeii lor, indiferent dacă participă sau nu la concursuri organizate.

4.1.2 În conformitate cu secțiunea 3, porumbeii voiajori nu vor fi supuși unui tratament medical, cu substanțe interzise în decurs de 3 zile de la încheierea unui concurs.

4.1.3 Crescătorul va declara de asemenea, că în absența sa, în timpul recoltarii de probe de la porumbeii sai, va desemna un reprezentant care să fie prezent la locul de colectare sau la crescătoria sa și va permite accesul la crescatorie și porumbei. Reprezentantul sau asistentul numit în mod corespunzător de către crescător este persoana care-l reprezinta oficial și este denumit in continuare "crescătorul" sau “columbofilul”.

4.1.4 Declarația crescatorilor include, de asemenea, faptul că aceștia cooperează pentru a ajuta organizația să controleze utilizarea necorespunzătoare a substanțelor interzise din punct de vedere al Regulamentului, în scopul promovării sportului.

4.1.5 În același spirit în care porumbeii sunt încredințați, îngrijiți și eliberați la timp cu bună-credință de catre transportatorul desemnat și de reprezentantul organizației, procedurile stabilite în acest regulament sunt declarate ca fiind rezonabile și corecte de către fiecare crescător.

4.1.6 În ceea ce privește secțiunea 4.1.5, suspiciunile privind sabotarea cu rea intentie a porumbeilor unui crescător pe perioada transportului porumbeilor este nerezonabilă , iar o astfel de afirmație nu va fi luată în considerare în ceea ce privește condițiile pe parcursul transportului, iar crescătorii care acceptă transportul și îngrijirea porumbeilor lor, asigurate de catre organizatori, se vor supune acestei reglementari.

4.2 Mandatele de recoltare a probelor

4.2.1 Fiecare club / filiala / asociatie / federatia (denumită în continuare "organizație") sau orice organizație umbrelă a unei astfel de organizații afiliate FNCPR este autorizată și obligată să recolteze probe de fecale ale porumbeilor voiajori ai unui crescător, oricând și oriunde, pentru a detecta utilizarea necorespunzătoare a substanțelor interzise în conformitate cu prezentul Regulament.

4.2.2 Recoltarea probelor va avea loc sub responsabilitatea și supravegherea organizației, va fi efectuata de către controlori, numiți special (cel puțin doi) și întotdeauna după ce au fost instruiți de catre responsabilul anti-doping FNCPR sau comitetul de conducere al organizatiei. Testarea se face în conformitate cu prevederilor Regulament, stabilite în secțiunile 4 și 5.

4.3 Cooperarea, responsabilitățile, obligațiile și instrucțiunile

4.3.1 Cel puțin doi controlori desemnati trebuie să efectueze împreună recoltarea de probe așa cum este indicat în mandatul organizației, din crescatoria columbofililor, lazile columbofilului, lazile clubului sau din lazile de transport.

4.3.2 Controlorii desemnați de catre organizație trebuie să posede un document de identificare, cum ar fi un document de identitate, pașaport sau permis de conducere , precum și mandatul scris de numire emis de către organizație.

4.3.3 In cazul în care porumbeii voiajori ai columbofilului controlat se afla sub tratament veterinar sau sunt tratați medical cu substanțe interzise enumerate în secțiunea 1, plasati într-un loc separat, in voliera sau coș, controlorilor li se va furniza o copie a adeverintei emise de medicul veterinar, în scopul înregistrării acestor informații de tratament în raportul de testare, așa cum este stabilit în secțiunile 3 și 4.

4.3.4 Controlorii nu au voie să preleveze probe de la porumbeii izolați care sunt tratați medical pe baza instrucțiunilor unui medic veterinar, cu excepția cazului în care sunt emise alte instructiuni specifice de către organizație.

4.3.5 Membrii organizației trebuie să asigure o cooperare totală în ceea ce privește procesul de testare, așa cum a declarat și considerand prevederile Regulamentului, să permită accesul la porumbeii proprii pentru a fi testati și să permită executarea tuturor procedurilor stipulate în regulment.
4.3.6 Fiecare columbofil este sfatuit sa pastreze un jurnal saptamanal al produselor pe care le administreaza porumbeilor din voliera proprie și a dozelor administrate. Această informație poate fi foarte valoroasă pentru situatia neplacuta dar posibila, in care se determina administrarea unor substanțe interzise, despre care crescătorul nu avea cunostinta ca sunt continute in produsele administrate, caz în care crescătorul ar trebui să se consulte cu producătorul produsului.

4.3.7 După finalizarea procedurii de recoltare de probe, controlorii vor informa organizația care a dispus controlul, asupra efectuarii prelevarii și vor prezenta documentele de raportare.

4.4 Interacțiunea cu columbofilul al carui porumbel/porumbei este/sunt testati

4.4.1 În funcție de tipul de recoltare și de momentul efectuarii recoltarii, controlorii vor informa crescatorul sau reprezentatul acestuia în ceea ce privește misiunea lor din partea organizației cu privire la cerințele specifice pe care le presupune procesul de testare. Ei vor prezenta crescătorului mandatul din partea organizatiei și un document de identificare, în cazul în care crescătorul il solicita.

4.4.2 Controlorii vor respecta proprietatea și drepturile crescătorului și se vor comporta într-un mod profesionist, demn și cooperativ.

4.5 Kit-uri de colectare a probelor și măsuri de precauție

Instrumentele și echipamentele folosite pentru colectarea probelor de fecale necesare pentru detectarea prezenței substanțelor interzise vor fi furnizate de organizație.

4.5.2 Setul oficial de recoltare și accesoriile trebuie să fie păstrate curate și cu precauție utilizate pentru a a asigura succesul testarii, eliminarea contaminării și integritatea probei.

4.5.3 Kit-urile și echipamentele necesare efectuarii procesului de recoltare probe pot include lada de porumbei, recipiente sigilate, etichete, spatule, mănuși, folii de plastic non-absorbante, sterile, pungi de securitate sigilabile, papetărie și documente care trebuie pregătite și completate în timpul procedurii de prelevare.

4.5.4 Un set nou de recoltare pregatit de catre de organizație va fi deschis pentru fiecare crescator testat, iar prezența crescătorului este necesară la deschiderea kit-ului si a recipientelor de colectare, astfel încât să se elimine orice acuza de sabotaj. Crescătorul va semna pentru primirea și verificarea unui kit care a fost intact.

4.6 Instrucțiuni generale pentru recoltare

4.6.1 În fiecare caz, porumbeii supusi testarii trebuie să fie separati de voliera, într-un coș furnizat de organizatie sau crescător

4.6.2 Serile inelelor matricole ale porumbeilor testati trebuie notate pe formularul "Raport de testare".

4.6.3 Dacă trebuie recoltate mai mult de o proba, cum ar fi o proba din apa administrata porumbeilor, atunci aceeași procedură menționată mai sus se repetă. Probele de apă sunt, de obicei, luate numai atunci când crescatorul NU a fost informat în prealabil cu privire la efectuarea testului anti-doping.

4.6.5 Dupa ce recipientele de colectare probe sunt umplute și sigilate, etichetele completate și numerele de sigiliu sunt înregistrate, crescătorii sau reprezentanții autorizati pot să facă orice observatii cu privire la procedura de recoltare, sau abateri, in formularul specific atasat kit-ului. Controlorii și crescatorul semnează formularul de recoltare probe, după ce s-au asigurat că toate datele necesare au fost introduse corect și mentiunile au fost făcute.

4.6.6 În cazul în care crescătorul, reprezentantul său sau un observator special desemnat refuză să semneze ca martor al procedurilor de recoltare probe, controlorii înregistrează acest lucru și motivele refuzului lor și semnează raportul de testare în consecință.

4.6.7 În cazul în care probele de materii fecale sunt recoltate înaintea / în timpul transportului de porumbei pentru lansarea la un concurs sau după lansarea porumbeilor, în locul crescatorului, doi observatori speciali desemnați de organizația care efectueaza testarea vor asista si vor confirma că recoltarea probelor se face în conformitate cu prevederile Regulamentului și cu delegatia scrisa, specifica. Observatorii semnează formularul "Raportul de testare". Organizația / crescătorii vor fi apoi informați despre testare.

4.6.8. Probele de excremente vor fi amestecate pana la omogenizare de catre controlori si depuse in 3 recipiente diferite, cu capace de culoare diferita, Rosu (Proba-A), Albastru (Proba-B) si Alb (Proba-C).
Federatia sau clinica federatiei va amesteca pana la omogenizare Probele-C de la minim 2 si maxim 3 membri controlati si va trimite proba rezultata, Proba-D, spre analiza unui institut - laborator autorizat. Federatia va pastra Probele A si B ale membrilor supusi controlului prin metoda Screening.
In cazul in care in Proba-D sunt depistate substante interzise, federatia va instiinta organizatia din care provin membrii supusi controlului si/ sau organizatorul concursului.

Secțiunea 5 - Proceduri de recoltare a probelor

5.1 Organizarea

5.1.1 Proceduri de recoltare a probelor, inaintea participarii la un concurs

Înainte ca porumbeii să participle la un concurs organizat, recoltarea de probe înaintea cursei poate fi efectuată cu ocazia procedurilor de imbarcare. Se recomandă ca prelevarea probelor de materii fecale din toate lazile columbofililor selectati pentru testare, sa fie efectuata in ziua stabilita pentru imbarcare, cu ocazia imbarcarii organizata pentru concursul respectiv.
Recoltarea probelor din materii fecale efectuata cu ocazia lansarii, imediat dupa efectuarea acesteia, comporta aceleasi proceduri ca si cele de recoltare a probelor, inaintea participarii la un concurs.
La recoltarea probelor înaintea participarii la un concurs, columbofilul este informat despre instrucțiunile si procedurile care trebuie aplicate la locul de imbarcare, cu ocazia procedurilor de imbarcare. Lazile columbofilului cu care a transportat porumbeii de la crescatorie la punctul de imbarcare vor fi reținute imediat dupa momentul în care acesta a sosit la central de imbarcare și recoltarea probelor va fi efectuata în modul descris în secțiunea 5.1.1.1.
Apa din jgheaburile de adapare și alte recipiente ale columbofililor testati, sau din jgheaburile de adapare ale masinii de transport porumbei, in cazul recoltarii probelor dupa lansare, poate fi prelevata in vederea efectuarii testului anti-doping.

5.1.1.1 Testarea in ziua imbarcarii, cand recoltarea probelor este ceruta imediat

5.1.1.1.1 Se recomandă ca lazile columbofililor, în care acestia isi transporta porumbeii la punctul de imbarcare, sa fie curatate intotdeauna inainte ca porumbeii sa fie introdusi in ele si transportati

5.1.1.1.2 Mandatul in vederea testarii va fi eliberat de catre organizatie/ responsabil antidoping, cu specificatia recoltarii probelor inaintea participarii la un concurs.

5.1.1.1.3 Clubul și / sau columbofilul in mod individual sunt informați asupra mandatului, înaintea debutarii procedurilor de imbarcare.

5.1.1.1.4 Controlorii mandatati se vor identifica, în conformitate cu punctul 4.3.

5.1.1.1.5 Setul oficial de recoltare și accesoriile trebuie să fie păstrate curate și cu precauție utilizate pentru a a asigura succesul testarii, eliminarea contaminării și integritatea probei. Kiturile și echipamentele necesare efectuarii procesului de recoltare probe pot include lada de porumbei, recipiente sigilate, etichete, spatule, mănuși, folii de plastic non-absorbante, sterile, pungi de securitate sigilabile, papetărie și documente care trebuie pregătite și completate în timpul procedurii de prelevare.

5.1.1.1.6 Imediat ce columbofilul a sosit la central de imbarcare, va preda lazile de transport proprii controlorilor si va asista la procedura de recoltare a probelor de materii fecale, intr-un loc izolat de cel al activitatii de imbarcare. Columbofilul va confirma si va semna pentru primirea intacta a kit-ului de recoltare a probelor.

5.1.1.1.7 Controlorii isi pun mănușile sterile și procedeaza la deschiderea recipientelor de recoltare a probelor.

5.1.1.1.8 Folia din plastic non-absorbant continuta in kit, va fi instalata pe fundul unei lazi. Seria porumbelului sau porumbeilor testati va fi inregistrata pe formular, urmand ca acesta/acestia sa fie plasati in lada. Lada se va sigila si va fi izolata de accesul oricarei alte personae in afara controlorilor sau columbofilului sau va fi permanent supravegheata de catre acestia.

5.1.1.1.9 Probele materiilor fecale ale porumbeilor vor fi colectate si de pe fundul si partile laterale ale lazilor de transport ale columbofilului.

5.1.1.1.10 Este necesar a fi colectate echivalentul a minim volumul unei lingurite/ flacon de probă.

5.1.1.1.11 Probele recoltate se amestecă foarte bine cu spatula, in recipientul dedicat, pentru a obține omogenizarea si conformitatea probei, înainte ca divizarea probei in cele 3 recipiente - flacoane sa fie facuta.

5.1.1.1.12 Odată ce eșantionul a fost colectat, amestecat și impartit in 3 cantitati aproximativ egale, acesta va fi introdus in cele 3 recipiente : Proba A, Proba B si Proba C

5.1.1.1.13 Cele 3 recipiente vor fi marcate, sigilate, inchise impreuna cu toate documentele completate astfel încât orice posibilitate de înlocuire, îndepărtare, manipulare sau adăugare de substanțe interzise sa fie eliminată

5.1.1.1.14 Formularul atasat kit-ului de recoltare probe va fi corespunzator completat si semnat .

5.1.1.1.15 Orice observație a columbofilului testat este înregistrată, deasemenea orice abatere de la procedură.

5.1.1.1.16 Pungile sigilate trebuie plasate într-un congelator până la momentul când vor fi transmise catre federatie, clinica federatiei sau laboratorul desemnat.

5.1.1.1.17 Se vor folosi noi kit-uri pentru fiecare recoltare de probe de la porumbeii fiecarui columbofil testat, pentru a evita contaminarea încrucișată, iar cooperarea columbofilului este necesară atat la deschiderea kitului de eșantionare cat si la desfasurarea procedurii de recoltare a probelor, pentru a elimina orice suspiciune de sabotaj.

5.1.1.1.18 Optional se poate efectua si o recoltare de probe din apă, in cazul in care, in cadrul procedurilor de imbarcare pentru concurs porumbeii sunt adapati. Va fi urmată aceeași procedură ca și pentru colectarea materiilor fecale.

5.1.2 Proceduri de recoltare a probelor, post-concursuri

După finalizarea unei concurs , se poate efectua recoltarea probelor post-concurs.

Columbofilul al carui porumbel/ porumbei a fost mandatat in vederea efectuarii unui test anti-doping, sau reprezentantul său desemnat, trebuie să fie prezent la momentul recoltarii probelor. Odată cu procedura de recoltare post-concurs, columbofilul este informat despre instrucțiunile care trebuie aplicate si respectate. Este esențial ca porumbeii selectați spre a fi testati după concurs să fi fost hrăniți și adapati cu cel puțin 3 ore înainte de ora stabilită pentru recoltarea probelor.

5.1.2.1 Testarea individuala a porumbeilor, a probelor din crescatorii sau grupuri de porumbei

5.1.2.1.1 Mandatul in vederea testarii va fi eliberat de catre organizatie/ responsabil anti-doping, cu specificatia recoltarii probelor post-concurs

5.1.2.1.2 Columbofilul este informat înainte de începerea recoltarii probelor. Este rugat să-și hrănească porumbeii în mod adecvat înainte de sosirea controlorilor sau înainte de a-i transporta la club sau în orice alt loc desemnat, daca este cazul. Controlorii pot alege să colecteze probe din diferite voliere ale crescatoriei sau să testeze porumbei special izolați într-o lada pentru recoltarea probelor.

5.1.2.1.3 Momentul recoltarii probelor. Preferabil, imediat după încheierea concursului, în ziua întoarcerii din concurs sau în ziua imediat următoare cursei, iar dacă nu este posibil, nu mai târziu de 3 zile de la sosirea porumbeilor din concurs.

5.1.2.1.4 Recoltarea probelor din materii fecale, se va efectua intr-o lada separata, curata.

5.1.2.1.5 Colectorii mandatati se vor identifica, în conformitate cu punctul 4.3.

5.1.2.1.6 Setul oficial de recoltare și accesoriile trebuie să fie păstrate curate și cu precauție utilizate pentru a a asigura succesul testarii, eliminarea contaminării și integritatea probei. Kiturile și echipamentele necesare efectuarii procesului de recoltare probe pot include lada de porumbei, recipiente sigilate, etichete, spatule, mănuși, folii de plastic non-absorbante, sterile, pungi de securitate sigilabile, papetărie și documente care trebuie pregătite și completate în timpul procedurii de prelevare.

5.1.2.1.7 Este solicitata prezenta si cooperarea columbofilului la deschiderea kit-ului si la desfasurarea procedurii de recoltare a probelor, astfel incat orice suspiciune de sabotaj sa fie eliminata.

5.1.2.1.8 Folia din plastic non-absorbant continuta in kit, va fi instalata pe fundul lazii. Seria porumbelului sau porumbeilor testati va fi inregistrata pe formular, urmand ca acesta/acestia sa fie plasati in lada. Lada se va sigila si va fi izolata de accesul oricarei alte personae in afara controlorilor sau columbofilului sau va fi permanent supravegheata de catre acestia.
Controlorii vor astepta pana ce fecalele vor fi depozitate pe suprafata foliei de plastic. Este recomandata ca adecvata o perioada de 3-5 ore, in conditiile in care columbofilul a hranit porumbeii corespunzator, inaintea procedurii de testare.. Dupa recoltarea unei cantitati suficiente de fecale, minim echivalenta cu volumul a 3 lingurite, porumbeii va fi relocati din lada de testare.

5.1.2.1.9 Probele recoltate se amestecă foarte bine cu spatula pentru a obține conformitatea probei, înainte ca divizarea probei in cele 3 recipiente sa fie facuta.

5.1.2.1.10 Odată ce eșantionul a fost colectat, amestecat și impartit in 3 cantitati aproximativ egale, acesta va fi introdus in cele 3 recipiente : Proba A, Proba B si Proba C

5.1.2.1.11 Cele 3 recipiente vor fi marcate, sigilate, inchise impreuna cu toate documentele completate astfel încât orice posibilitate de înlocuire, îndepărtare, manipulare sau adăugare de substanțe interzise sa fie eliminată.

5.1.2.1.12 Formularul atasat kit-ului de recoltare probe va fi corespunzator completat si semnat .

5.1.2.1.13 Orice observație a columbofilului testat este înregistrată, deasemenea orice abatere de la procedură.

5.1.2.1.14 Pungile sigilate trebuie plasate într-un congelator până la momentul când vor fi transmise catre federatie, clinica federatiei sau laboratorul desemnat5.1.2.1.15 Se vor folosi noi kit-uri pentru fiecare recoltare de probe de la porumbeii fiecarui columbofil , pentru a evita contaminarea încrucișată, iar cooperarea columbofilului este necesară atat la deschiderea kitului de eșantionare cat si la desfasurarea procedurii de recoltare a probelor, pentru a elimina orice suspiciune de sabotaj.

5.1.2.1.16 Optional se poate efectua si o recoltare de probe din apa administrate porumbeilor la sosirea de la concursuri. Va fi urmată aceeași procedură ca și pentru colectarea materiilor fecale.


5.1.3 Proceduri aleatorii

Eșantionarea în mod aleatoriu se efectuează atunci când crescătorul nu a fost încă informat despre recoltarea sau despre momentul stabilit pentru colectarea probelor de la porumbeii din voliera sa. Organizațiile sunt autorizate să preleveze probe din fecale sau de apă de băut, în orice moment și în orice loc, pentru a testa administrarea necorespunzătoare a substanțelor interzise. În timpul recoltarii aleatorie de probe , controlorii vor sosi neanunțați la crescătoria unui columbofil pentru a efectua testarea anti-doping. Controlorii pot alege să colecteze probe din diferite voliere ale crescatoriei sau să testeze porumbei special izolați într-o lada pentru recoltarea probelor. Columbofilul trebuie să fie informat că procedura poate să dureze cel puțin 3 ore și dacă doreste acesta va desemna un reprezentant al sau care va supraveghea procedura descrisă în secțiunea 4.1.


5.1.3.1 Testarea individuala sau a unui grup de porumbei, oricand pe parcursul unui an, când este necesară testare imediată

5.1.3.1.1 Mandatul in vederea testarii va fi eliberat de catre organizatie/ responsabil anti-doping, cu specificatia recoltarii probelor individuale sau a unui grup de porumbei, a momentului si locului.

5.1.3.1.2 Columbofilul nu este informat înainte de procedurile de recoltare a probelor.

5.1.3.1.3 Se aplică procedura de prelevare a probelor descrisă la punctul 5.1.2.1.

5.2 Testarea porumbeilor in columbodroame


5.2.1 Scopul testarii este de a determina dacă un porumbel angajat in cursele columbodromului beneficiază de un avantaj față de ceilalți, datorită administrării ilegale de medicamente sau substante care îmbunătățesc performanța sau pentru a împiedica administrarea de substanțe interzise care au un efect dăunător asupra porumbelului.

5.2.2 Medicul veterinar care efectuează supravegherea poate administra medicamente care conțin substanțele interzise enumerate, doar intregului efectiv, dacă este necesar pentru vindecarea unei afecțiuni predominante în volierele columbodromului. În cazul unui astfel de tratament, nici un porumbel nu va fi tratat in mod diferit fata de ceilalti porumbei din columbodrom. In acest caz, reprezentantul columbodromului va prezenta si furniza controlorilor prescriptia medicului veterinar privind tratamentul aplicat, care va contine explicit medicamentele sau substantele interzise administrate si perioada tratamentului.

5.2.3 Testarea se va efectua la cererea oricarui proprietar de porumbei, participant la concursurile organizate de columbodrom, caz in care solicitantul testului va achita in avans contravaloarea costurilor aferente organizarii procedurilor de testare si efectuarii testelor pe probele colectate. Testarea poat fi dispusa si de catre federatie.

5.2.4 Rezultatele testelor vor fi puse la dispozitia atat a federatiei cat si a columbodromului, dupa receptia acestora de la laboratorul acreditat

5.2.5 Proceduri de recoltare

5.2.5.1 Procedurile de recoltare a probelor, transmiterea acestora catre laborator spre testare, prelucrarea datelor si comunicarea rezultatelor testelor vor fi efectuate de catre controlorii antidoping ai federatiei

5.2.5.2 In cadrul recoltarii probelor la columbodroame se pot aplica oricare din procedurile descrise anterior la punctele 5.1.1, 5.1.2, 5.1.3

Secțiunea 6 - Servicii de laborator

6.1 Doar laboratoarele acreditate si contractate de catre federatie vor putea fi folosite in vederea efectuarii testelor pe probele A, B sau C recoltate. Lista acestora va fi publicata anual.

6.2 Costul efectuarii testelor initiale va fi achitat de catre federatie sau de catre columbofil, dupa caz, conform conditiilor stipulate in contractul stabilit privind prestarea serviciilor de laborator. In cazul depistarii unui rezultat pozitiv privind folosirea substantelor interzse, toate costurile aferente procedurilor de testare vor fi exclusiv in sarcina proprietarului porumbeilor ai caror probe recoltate au fost testate, sau a proprietarului/reprezentantului columbodromului, dupa caz.

6.3 Federatia va beneficia de raportul emis de catre laborator, referitor la rezultatul testelor efectuate pe probele transmise, intr-o perioada rezonabila de timp stabilita conform procedurilor de lucru ale laboratorului, si va transmite o copie a acestui raport partilor direct implicate.

Sectiunea 7 –Stabilirea rezultatelor testelor si proceduri consecvente

7.1 Rezultatele testelor efectuate de laboratorul atestat vor fi furnizate federatiei in mod confidential.

7.1.1 Comitetul Director sau Responsabilul antidoping al organizatiei, va transmite in scris rezultatele testelor, columbofilului ai carui porumbei au fost testati, in termen de 7 zile de la primirea acestor rezultate de la laboratorul acreditat.

7.2 Stabilirea unui rezultat negativ

7.2.1 Comitetul Director, reprezentantul acestuia sau Responsabilul antidoping al federatiei, va transmite columbofilului, in termen de 7 zile de la primire, o copie a rezultatului oficial receptionat de la laborator, si in cazul in care organizatia care efectueaza testul este alta decat federatia, va transmite o copie si la FNCPR.

7.2.2 In cazul unui rezultat negativ al testarii antidoping, columbofilul sau organizatia nu pot pretinde nici o compensatie, de niciun fel, de la organizatie, federatie sau alta entitate.

 

 

7.3 Stabilirea unui rezultat pozitiv

7.3.1 Comitetul Director, reprezentantul acestuia sau Responsabilul antidoping al federatiei va transmite columbofilului, in termen de 7 zile de la primire, o copie a rezultatului oficial receptionat de la laborator, si in cazul in care organizatia care efectueaza testul este alta decat federatia, va transmite o copie si la FNCPR.

7.3.2 De la momentul furnizarii rezultatului pozitiv, columbofilul in cauza nu va transfera/ceda/ comercializa sub nicio forma, porumbelul sau alti porumbei din crescatoria proprie, nici unei alte persoane.

7.3.3 In acelasi timp, toate rezultatele obtinute de porumbeii columbofilului testat, in campionatul national, al asociatiei, pe club, etc., sau rezultatele obtinute intr-un campionat cu premii in bani, vor fi suspendate.

7.3.4.Aceste masuri si restrictii sunt considerate temporare. Fiecare organizatie va pastra si va acorda incredere rezultatelor obtinute de catre columbofilul testat, pana la obtinerea rezultatelor testelor pe proba B recoltata si adoptarea masurilor disciplinare ce se vor impune ca atare.

7.3.5 Columbofilul are dreptul de a-si activa optiunea in vederea efectuarii testelor de laborator pe proba B recoltata, insa aceasta optiune nu este obligatorie.

7.4. Proceduri in cazul efectuarii testelor pe Proba B

7.4.1 In cazul unui rezultat pozitiv (prezenta unor substante interzise este demonstrata prin rezultatul testului de laborator), columbofilul in cauza va fi informat direct si i se va pemite optiunea efectuarii testelor pe Proba B recoltata.

7.4.2 Cererea columbofilului pentru efectuarea testelor pe Proba B va fi transmisa Comitetului Director sau Responsabilului antidoping al organizatiei in scris, in termen de maxim 5 zile lucratoare de la receptia notificarii.

7.4.3 Organizatia va informa federatia, clinica sau laboratorul unde probele B sunt pastrate, asupra cererii efectuarii unui nou test.

7.4.4 Aceasta testare va fi efectuata de catre laboratorul acreditat.

7.4.5 Columbofilul care a solicitat efectuarea testelor pe proba B va achita costul aferent acestui test. El va efectua plata in prealabil, in contul organizatiei, care ulterior va achita aceasta suma laboratorului.

7.4.6 Laboratorul va informa organizatia asupra rezultatelor testelor efectuate pe Proba B. O copie a acestor rezultate va fi transmisa si catre federatie, in cazul in care organizatia este alta decat aceasta. In cazul unui rezultat pozitiv, federatia va aplica masurile disciplinare mentionate in Sectiunea 8.

7.4.7 In cazul unui rezultat negativ, toate costurile vor fi exclusiv in sarcina columbofilului, care nu va putea solicita nicio compensatie sau despagubire de niciun fel, nici in cazul pierderii unor puncte sau premii in campionatele la care participa. Rezultatele testelor vor fi facute publice, suspendarea temporara va fi ridicata iar participarea columbofilului in viitoarele concursuri va fi permisa.

 


Sectiunea 8 - Masuri disciplinare, Costuri, Sanctiuni

8.1 Comisia Nationala de Disciplina

8.1.1 Federatia va aplica propriile sanctiuni disciplinare, in acord cu propriile proceduri si reguli definite in regulament. Columbofilii ai caror porumbei au fost depistati pozitiv la controlul antidoping sau care au incalcat prevederile si procedurile stipulate in prezentul regulament, vor fi convocati in fata Comisiei Nationale de Disciplina in vederea sustinerii apararii.

8.1.2 Comisia va audia, considera, actiona, va avea atributii directe si va hotara sanctiuni, potrivit prezentului Regulament, in situatiile descrise astfel:
- La ridicarea suspendarii si a restrictiilor temporare dispuse impotriva columbofililor testati in prima etapa, pana la momentul raportarii, pozitive sau negative, a rezultatelor testului pe Proba B
- La raportarea rezultatului pozitiv al testelor efectuate pentru folosirea substantelor interzise
- Audierea apararii si a argumentelor prezentate de catre columbofil in cazul rezultatului pozitiv al testelor sau in cazul incalcarii prevederilor sau procedurilor prezentului regulament
- Refuzul columbofililor de a adera sau coopera privind prevederile sau procedurile cuprinse in prezentul Regulament
- Obstructionarea din partea columbofililor a procedurilor descrise in acest regulament, referitoare la recoltarea probelor
- Refuzul columbofililor de a asigura prezenta unui reprezentant al sau, in cazul in care prezenta sa nu este posibila, care sa asiste si sa coopereze cu controlorii in procedurile de recoltare a probelor
- Cazurile in care columbofilii, conform prezentului regulament, sunt acuzati de complicitate de orice fel
- Sa judece si sa dispuna sanctiunile in acord cu prevederile Sectiunii 8.2
- Va revizui reintegrarea columbofililor care si-au respectat si efectuat masurile de sanctiune aplicate. Aceste atributiuni includ si situatia reintegrarii columbofilului a carui rezultat la testul pe Proba B a fost negativ.
- Va emite certificatul de achitare, care atesta respectarea si efectuarea sanctiunilor aplicate columbofililor.

8.2. Sanctiuni si Costuri

Comisia Nationala de Disciplina va aplica restrictii si sanctiuni, atunci cand este raportat un rezultat pozitiv definitiv al testelor antidoping efectuate, sau in situatia in care incalcarea prevederilor prezentului regulament a fost demonstrata.

8.2.1 Sanctiunile si/sau restrictiile stabilite impotriva columbofilului si a porumbeilor acestuia, vor fi puse imediat in aplicare.

8.2.2 In cazul unui rezultat definitiv pozitiv al testelor efectuate, costurile efectuarii tuturor testelor este in sarcina exclusiva a celui gasit vinovat de incalcarea regulamentului.

8.2.3 Comitetul National de Disciplina va stabili sanctiuni si costuri in sarcina celor care vor fi gasiti vinovati de incalcarea prevederilor sau procedurilor regulamentului, astfel:

8.2.3.1 Suspendarea pe o perioada de 5 ani din activitatea columbofila a crescatorului, a porumbeilor si a coordonatelor crescatoriei, daca acesta nu coopereaza si/sau impiedica efectuarea oricaror proceduri stipulate in regulament, in parte sau in totalitate, referitoare la activitatea de recoltare a probelor in vederea efectuarii testarii antidoping.

 

8.2.3.2 Suspendarea pe o perioada de 5 ani din activitatea columbofila a crescatorului, a porumbeilor si a coordonatelor crescatoriei, daca acesta a fost gasit pozitiv pentru folosirea substantelor interzise, in urma efectuarii testelor antidoping aplicate porumbeilor sai.

8.2.3.3. Toate rezultatele obtinute de columbofil si porumbeii sai vor fi anulate, ca masura suplimentara aplicata punctelor 8.2.3.1 si 8.2.3.2.

8.2.3.4. Columbofilul asupra caruia s-a stabilit oricare dintre sanctiunile mentionate la punctele 8.2.3.1 si 8.2.3.2, si care a obtinut vreun premiu in bani la competitiile specifice organizate de federatie, este obligat sa restituie aceasta suma in termen de 10 zile de la stabilirea sanctiunii, in contul federatiei.

8.2.3.5 Columbofilul asupra caruia s-a stabilit oricare dintre sanctiunile mentionate la punctele 8.2.3.1 si 8.2.3.2 si porumbeii acestuia, vor fi exclusi din toate competitiile aflate in desfasurare sau viitoare din sezonul respective.

8.2.3.6 In cazul in care columbofilul va fi gasit vinovat a doua oara, pentru oricare din neregulile stabilite in prezentul regulament, va fi exclus definitiv din orice competitie organizata de federatie.

8.2.3.7 Orice sanctiune aplicata nu poate fi conditionata. Sanctiunea aplicata este considerata indeplinita de catre columbofil doar cand a fost executata in totalitate, incluzand si plata tuturor costurilor.

Sectiunea 9 - Dreptul la apel

Dreptul la apel este restrictionat la nivelul federatiei, judecarea acestuia desfasurandu-se sub auspiciile stabilite de regulamentele si statutul FNCPR.
Orice actiune in justitie poate fi promovata doar dupa epuizarea tuturor cailor de atac (contestare, apel) inaintate catre comisiile de la nivelul FNCPR.

Sectiunea 10 - Comisie tehnica si specialisti

FNCPR poate opta pentru contractarea serviciilor specifice ale unor experti specialisti care se vor constitui intr-o Comisie tehnica, si care au competente certificate in materiile tratate de prezentul regulament.
Aceasta comisie se va reuni sub conducerea federatiei, ori de cate ori este necesar si va oferi informatii necesare rezolvarii problemelor specifice, va face sugestii, va asigura asistenta necesara, conform campului specific de expertiza al specialistilor.
Va fi negociat un pachet de remunerare ce va fi aprobat de catre federatie si specialistii contractati, inaintea debutarii activitatii comisiei tehnice.

Presedinte FNCPR
Marius TUNDUC

Responsabil Antidoping FNCPR
Catalin ORMENISAN


 

Anexa 1 la Regulamentul Antidoping FNCPR
Lista substantelor interzise 2019


CORTICOSTEROIZI
Aclomethasone
Amcinonide
Beclomethasone
Betamethasone
Budesonide
Ciclesonide
Clobetasol
Clobetasone
Clocortolone
Corticosterone
Cortisone
Cortivazol
Deoxycorticosterone
(Desoxymethasone)
Desonide
Desoximethasone
Dexamethasone
Dichlorisone
Diflorasone acetate
Diflucortolone
Flouroprednisolone
Fluandrenolide (Fluandrenolone,
Fludrocortisone (Fluorocortisone)
Fludroxycortide) Flumetasone (flumethasone)
Flunisolide
Fluocinolone
Fluocinolone acetonide
Fluocortolone
Fluoprednidene
Fluorometholone
(Fluprednisolone)
Fluticasone
Halcinonide
Halobetasol
Halomethasone
Hydrocortisone
Isoflupredone
Meprednisone
Methylprdnisolone
Mometasone
Paramethasone
Prednisolone
Prednisone
Triamcinolone
Triamcinolone acetonide
Triamcinolone hexacetonide

Orice corticosteroid sau derivati care indica administrarea corticosteroizilor sunt complet interzisi, chiar daca nu sunt explicit mentionati in aceasta lista.

BRONHODILATATORI, INCLUSIV BETA-RELAXATORI
Acefylline
Aformoterol
Albuterol
Aminophylline
Bambuterol
Bamifylline
Bitolterol
Carbuterol
Cimaterol
Clenbuterol
Cromolyn
Diprophylline
Dopexamine
Ephedrine
Epinephrine (racemic Epiniphrine)
Etamiphylline
Ethylnorepinephrine
Fenoterol
Formoterol Ipratropium (bromide)
Isoetharine
Isoproterenol (Isoprotorenol)
Levosalbutamol: levabuterl
Mabuterol
Metaproterenol
Orciprenaline
Pirbuterol
Procaterol
Propentofylline
Proxyphylline
Ractopamine
Repro Terol
Rimiterole
Salbutamol
Salmeterol
Terbutaline
Tiotropium
Tulobuterol
Zilpaterol
Orice beta-relaxatori sau bronhodilatatori, sau derivati care indica administrarea acestora sunt complet interzisi, chiar daca nu sunt explicit mentionati in aceasta lista.

STEROIZI ANABOLICI
17-Alpha-Hydroxy Progesterone
Androstenediol
Androstenedione
Bolandiol
Bolastero
Boldenone
Boldione
Calusterone
Clostebol
Danazol
Dehydrochloromethyltestosterone
Dehydrochlorotestosterone
Desoxymethyltestosterone
Dihydrotestosterone
Dromostanolone
Drostanolone
Epiternbolone
Estranediol
Estrone
Ethinylestradiol
Ethylestrenol
Fluoxymesterone
Formebolone
Furazabol
Gestrinone
Hydroxytestosterone
Melengesterol
Mestanolone
Mesterolone
Methallenestril
Methandienone
Methandriol Methandrostenolone
Methasterone
Methenolone
Methyl (-1) testosterone
Methyldienolone
Methylnortestosterone
Methylprogesterone
Methyltrienolone
Metribolone
Mibolerone
Nandrolone (NT)
Norandrostenediol
Norandrostenedione
Norbolethone
Norclostebol
Norethandrolone
Normethandrolone
Oxabolone
Oxandrolone
Oxymesterone
Oxymetholone
Para Metha Dione
Progesterone
Prasterone
Prostanozol
Quinbolone
Stanozolol
Stenbolone
Testosterone
Tetrahydrogestrinone (THG)
Tibolone
Trenbolone
Orice anabolizant sau derivati care indica administrarea steroizilor anabolizanti sunt complet interzisi, chiar daca nu sunt explicit mentionati in aceasta lista.

SUBSTANTE ANTI-INFLAMATOARE NON-STEROIDALE - SAINS
Acemetacin
Alclofenac
Ampyrone
Antipyrin
Anti
Apazone
Azapropazone
Benorilate
Benoxaprofen
Benzydamine
Biphenamine
Bromfenac
Bufexamac
Carprofen
Celecoxib
Cicloprofen
Cinchophen
Clonixin
Deracoxib
Diclofenac
Dimethyl Sulfone (Dimethyl)
Dimethyl Sulphoxide (DMSO)
Dipyrone (metamizole)
Eltenac
Etodolac
Etoricoxib
Felbinac
Fenbufen
Fenclofenac
Fenclozic acid
Fenoprofen
Fenspiride
Feprazone
Firocoxib
Floctafenine
Flufenamic acid
Flunixin
Flurbiprofen
Indomethacin
Lumiracoxib
Meclofenamic acid Indoprofen
Anti
Kebuzone
Ketoprofen
Ketorolac
Lornoxicam
Meloxicam
Mesalamine (mesalazine)
Metamizole (dipyrone)
Methoxyphenamine
Methylsalicylic acid
Mofebutazone
Nabumetone
Naproxen
Niflumic acid
Nimesulide
Noramidoperine
Oxaprozin
Oxyphenbutazone
Phenylbutazone
Piroxicam
Pirprofen
Propyphenazone
Proquazone
Rofecoxib
Salicylamide
Salicylic acid
Sulindac
Suphone)
Suxibuzone
Tepoxalin
Tiaprofenic Acid
Tolfenamic acid
Tolmetin
Anti
Vedaprofen
Zomepirac
Mavacoxib
Robenacoxib
Cimicoxib
Acetate salicylic acid
Orice SAINS sau derivati care indica administrarea SAINS sunt complet interzisi, chiar daca nu sunt explicit mentionati in aceasta lista.

HORMONI SINTETICI SI PROMOTORI DE CRESTERE
(pro-hormoni, gonadotropine, diluanti de sange si toti derivatii)
Adrenochrome
Adrenocorticotropic hormon (ACTH)
Aldosterone
Altrenogest
Amidephrine
Amisulpride
Amitriptyline
AMPK activatori
Anisindione
Aromatase inhibitors
Chlormadinone acetate
Clomiphene
Coroxon
Delmadinone acetate
Diphenadione
Efaproxiral
Erythropoietin (EPO) si orice substanta stimulatoare a eritropoiezei
Factori de crestere
Hormoni de crestere (GH) (Hormon de crestere si orice factor de eliberare, stimulare a hormonilor de crestere)
Gonadotropina umana (hCG)
Analogi ai hemoglobinei
Insulina si derivati
Levothyroxine
Inhibitori ai miostatinei si relaxatori Raloxifene
Modulatori receptori ai estrogenului selective (SERMs), si alte substante anti-estrogene
Tamoxifen
Toremifene
Transportori de oxigen (oxygen carriers)
Octacosactide
Tetracosactide
Buserelin
Gonadorelin
Deslorelin
Peforeline
Pregnant mare serum gonadotropin (PMSG)
Orice hormoni sintetici sau promotori de crestere, sau substante derivate ale acestora sunt complet interzisi, chiar daca nu sunt explicit mentionati in acesata lista.

 


 

Anexa 2 la Regulamentul Antidoping FNCPR
Laborator si clinica veterinara, acreditate in 2019 pentru efectuarea testelor antidoping

 


DUCARES B.V.
Reactorweg 47A
3542 AD Utrecht
The Netherlands
T: +31 (0)88 3822705
F: +31 (0)88 3822700
M: info@DUCARES.nl


TAUBENKLINIK
Taubenklinik des Verbandes
Katernberger Str. 115
45327 Essen
Deutschland
Tel.: (0201) 84 83 90
Fax.: (0201) 8 48 39 68

 

Meniu