[Descarca varianta Word]

REGULAMENTUL NATIONAL SPORTIV PENTRU PRACTICAREA COMPETITIILOR CU PORUMBEI VOIAJORI CALATORI IN CAMPIONATUL NATIONAL F.N.C.P.R.

Prezentul regulament contine instructiunile necesare practicarii concursurilor cu porumbei calatori in cadrul FNCPR, in conditii de siguranta si competitivitate ridicata. Asociatiile afiliate isi pot crea si regulamente proprii care insa nu pot contraveni in niciun fel prezentului regulament.
Prezentul regulament contine normele si modul de centralizare a rezultatelor in Campionatul National Columbofil al României organizat de FNCPR.

DENUMIRI SPECIFICE

Membru columbofil – persoana inscrisa intr – o asociatie, membra FNCPR, cu toate obligatiile financiare platite la zi.
Asociatie Columbofila – asociatie nonprofit, organizata pe baza legii 26/2000, afiliata la FNCPR cu contract de afiliere.
Organizator – Asociatie columbofila care raspunde de organizarea concursurilor cu porumbei calatori, in raport cu planul de concursuri avizat de CNS al FNCPR si de prezentul Regulament.
Transportator – persoana fizica autorizata sau societate comerciala (posibil asociatie columbofila) care face transportul porumbeilor la locurile de lansare sub stricta coordonare a organizatorului, conform contractului incheiat intre parti si care detine toate documentele necesare transportului de porumbei in conditiile legii.
Plan de concursuri – un tabel care contine graficul dupa care se organizeaza concursurile cu porumbei calatori, datele de lansare (localitatea si data), centrele de imbarcare, responsabilii de centre precum si Asociatia sau Comitetul de Organizare.
CNS – Comisia nationala sportiva
CD- Comitetul Director
Responsabil de zona – membru al CNS desemnat sa supravegheze una dintre cele 8 zone existente la nivel national.
Responsabil tehnic – persoana aleasa in cadrul asociatiilor care este responsabila de toate procedurile tehnico-sportive prevazute in prezentul RNS
Atât pentru funcria de responsabil tehnic juderean cât si de centru, CNS al FNCPR orgaizeaza annual testari, in urma carora cei admisi primesc o diploma care le da dreptul sa ocupe functia respectiva.

CAPITOLUL I
MIJLOACE NECESARE IN COMPETITIILE CU PORUMBEI CALATORI

Membrul columbofil – crescator de porumbei cu legitimatie (licenta) si cotizatie la zi – are obligatia sa detina urmatoarele:

• porumbei calatori (voiajori) maturi, tineri (de un an), pui, in perfecta stare de sanatate (vaccinati etc.), cu inele matricole (genealogice) pe picior, cu titluri de proprietate;
• crescatorie;
• ceas constatator – un columbofil participa la concursurile cuprinse intr -un singur Plan de concursuri cu acelasi tip de ceas (ceasuri), de la inceput pâna la sfârsit, sub sanctiunea anularii etapelor unde s – a folosit alt tip de ceas; schimbarea ceasului se poate face in caz de defectiune; Asociatia sau CNS poate solicita dovezi in acest sens; este interzisa folosirea simultana a ceasurilor electronice (senzor) si mecanice (stiker); fac exceptie de la aceasta regula columbofilii care participa simultan la doua concursuri cu imbarcare in aceeasi zi si unde nu este posibila prezenta columbofilului la ambele centre (datorita distantelor mari si a orelor de imbarcare); la solicitarea CNS, omologator sau asociatie organizatoare, columbofilul trebuie sa faca dovada imposibilitatii prezentei in ambele centre sub santiunea anularii etapei;
• inele matricole;
• legitimatie vizata annual de catre conducerea asocitiei
• Carnet de evidenta columbofila, in care se mentioneaza toti porumbeii care urmeaza sa participle la concursuri in acel sezon (maturi sau pui)
• coordonatele GPS ale locatiei crescatoriei;
• resurse materiale si financiare necesare.
Organizatorii au obligatia sa detina urmatoarele:
• loc pentru clemarea si imbarcarea porumbeilor (amenajat specific), pentru sigilare, pornire si desigilare ceasuri;
• mijloc de transport porumbei la locurile de lansare (propriu sau inchiriat) omologat conform normelor in vigoare pe teritoriul României sau a statelor tranzitate spre locurile de lansare;
• documente necesare transportului de porumbei in conditii de legalitate absoluta;
• cleme de concurs tip stikere la toate tipurile de concurs si aparate sau mijloace de clemare pentru asociatiile unde se concureaza si cu ceasuri mecanice;
• Sisteme de imbarcare pentru ceasurile electronice – incepând cu sezpnul 2013 acestea vor fi obligatoriu in proprietatea Asociatiilor Columbofile afiliate (pe durata desfasurari concursurilor ), iar firmele care comercializeaza sisteme de cronometrare electronice vor vinde sistemul de imbarcare obligatoriu, numai catre asociatii.
• imprimate tipizate;
• alte materiale necesare practicarii columbofiliei.

CAPITOLUL II
TIPURI DE CONCURSURI SI COMPETENTELE ORGANIZATORICE

a) Organizarea concursurilor cu porumbei calatori din punct de vedere tehnic inseamna respectarea procedurilor, de la imbarcarea porumbeilor si pâna la omologarea concursului de catre omologator. Aceste proceduri sunt prevazute in prezentul RNS si se aplica ca atare.

b) Face exceptie de la cele mentionate anterior transportul porumbeilor cu masini speciale care se face in conformitate cu normele de transport intern si international in vigoare in momentul efectuarii cursei.
c) Organizarea concursurilor cu porumbei pentru campionatul FNCPR si transportul porumbeilor sunt doua chestiuni diferite din punct de vedere tehnic. Astfel atributiunile organizatorului in raport cu CNS sunt doar cele specificate in prezentul regulament.
d) Transportarea porumbeilor la locul de lansare se va face cu masini speciale, dotate cu sistem GSP de supraveghere prin satelit. Acestea trebuie sa indeplineasca normele europene pentru transportul pasarilor si animalelor. Asociatiile pot opta pentru transportul cu masini proprii sau cu masini de inchiriat. Raporturile economico – financiare generate de transportul porumbeilor la locurile de lansare nu fac obiectul atentiei CNS. Raporturile organizator – CNS sunt cele legate strict de respectarea prezentului regulament iar organizarea concursurilor si transportul porumbeilor sunt doua lucruri separate. Aceste lucruri se prevad intr – un protocol care va cuprinde integral toate clauzele aferente unei bune organizari. Protocolul se trimite odata cu planul de concursuri si se inregistreaza obligatoriu la FNCPR.
e) CNS se ocupa de supravegherea desfasurarii Campionatului National Columbofil, incepând cu avizarea planurilor de zbor, cu desemnarea omologatorilor, supervizarea organizarii concursurilor prin responsabilii de zona, omologarea concursurilor, aplicarea de sanctiuni in conformitate cu statutul si prezentul RNS si in final omologarea rezultatelor finale (a normelor pe diferite categorii).
f) CONCURSURILE CU PORUMBEI CALATORI (MATURI SI PUI ) SE ORGANIZEAZA DE CATRE ASOCIATIILE COLUMBOFILE AFILIATE LA FCPR IN CONFORMITATE CU PREZENTUL RNS, ASTFEL INCÂT PE RAZA UNUI JUDET, RESPECTIV JUDETUL ILFOV + MUNICIPIUL BUCURESTI SE POT ORGANIZA DOUA PLANURI DE ZBOR LA TIPURILE DE CONCURS VITEZA, VITEZA-DEMIFOND SI DEMIFOND, cu acordul comitetului de conducere a Asociatiei Judetene. Asociatiile care au peste 600 membrii columbofili, pot organiza trei planuri de zbor.
i) Crescatorii dintr-un judet pot opta pe care dintre planurile de zbor (acolo unde sunt doua) vor concura insa vor participa tot sezonul pe acelasi plan de zbor sub sanctiunea anularii rezultatelor. Asociatia(-iile) desemnata ca organizatoare va asigura conditii de participare tuturor membrilor columbofili de pe raza respectivului judet sub raport al distantelor si al transportului sub sanctiunea pierderii dreptului de organizare intre 1 si 3 ani pentru aceste tipuri de concurs, sau a suspendarii intregii conduceri fara drept de mai candida intre 1 si 3 ani.
j) Pentru categoria fond la nivelul teritorial al unui judet, respectiv al Judetului Ilfov + Bucuresti se accepta pentru participarea in Campionatul National Columbofil al României la tipurile de concurs – demifond- fond si fond organizarea unui singur plan de zbor.
k) Pentru etapele de fond zonale pe grupari desemnate de FNCPR, asociatiile de pe raza judetelor din gruparile desmnate vor face o intâlnire comuna pentru a stabilii detaliile organizatorice si asociatia organizatoare. j). Acolo unde asociatiile din zona nu ajung la un acord, Consiliul Director al FNCPR arbitreaza ne-intelegerile.
l) Pentru etapele de maraton, FNCPR desemneaza zonele pentru prima etapa de maraton si pentru organizare se aplica prevederile articolului k).
Pentru etapa a doua – National I, si a treia National II cu lansare intirziata, FNCPR desemneaza zonele de participare si etapele iar asociatiile care doresc sa organizeze acele concursuri sub coordonarea FNCPR vor trimite cerere si dosar de organizare care va contine:
- cerere
- dovada existentei mijloacelor de transport cu cele mai bune conditii (foto detalii)
- pret per/porumbel
- numele persoanelor implicate in organizare
m) Acolo unde mai multe asociatii din judete diferite participa la concursuri comune, delegatii acestora vor stabilii printr-un protocol pentru fiecare etapa asociatia organizatoare.
n) Organizarea concursurilor se face in conformitate cu Planul de concursuri avizat de CNS, a prezentului regulament, legile statului român si a tarilor de tranzit sau lansare a porumbeilor; de toate aceste lucruri raspund organizatorii fiecarui concurs in parte.
o) Dupa felul lor concursurile se clasifica in urmatoarele tipuri:
• concurs de viteza – de la minim 100 km
• concurs de viteza - demifond – de la minim 300 km si unde exista crescatori cu distante intre 300 si 400 km;
• concurs de demifond – de la minim 400 km si unde exista crescatori cu distante intre 400 si 500 km;
• concurs de demifond – fond – de la minim 500 km si unde exista crescatori cu distante intre 500 si 600 km;
• concurs de fond – de la minim 600 km;
• concurs de maraton – de la minim 800 km.
Fiecarui crescator i se va centraliza etapa in functie de tipul acesteia, indiferent daca distanta acestuia depaseste limita superioara a categoriei.
ATENTIE! Programul National de Clasamente nu va accepta distante sub minimul categoriei. Tehnicilor judeteni care bifeaza o categorie care nu corespunde kilometric concursului li se va anula etapa.
p) In fiecare judet inclusiv in judetul Ilfov impreuna cu municipiul Bucuresti, planul de concursuri judetean poate contine urmatoarele etape:
• 15 etape din tipurile – viteza, viteza – demifond si demifond;
• 5 etape din tipurile – demifond – fond si fond;
• 4 etape din tipul maraton, INCLUSIV CONCURSURILE NATIONALE ORGANIZATE DE FNCPR
• Pentru Campionatul Puilor se va organiza un numar de 10 etape incepand cu data de 15 iulie pana in primul wekend din luna octombrie
r) Concursurile de demifond – fond si fond se organizeaza in comun de asociatiile afiliate din minim 2 judete. Pot face exceptie de la acest caz asociatiile care pot organiza concursuri de fond cu minim 80 de columbofili participanti si 80 de ceasuri constatatoare cu fise de cronomentare si benzi pt ceasurile mecanice, la fiecare etapa de fond organizata.
Etapele ce se efectueaza cu gruparea se considera etape nominalizate, obligatoriu se vor efectua doua etape cu gruparea.
Gruparea 1
Caras – Severin
Gruparea 2
Timis, Arad
Gruparea 3
Bihor, Satu – Mare, Salaj, Maramures,
Gruparea 4
Cluj, Alba, Hunedoara, Bistrita, Sibiu
Gruparea 5
Mures, Harghita
Gruparea 6
Covasna, Brasov
Gruparea 7
Suceava, Botosani
Gruparea 8
Iasi, Neamt, Bacau
Gruparea 9
Vaslui, Vrancea, Galati , Buzau
Gruparea 10
Braila, Tulcea, Constanta, Ialomita, Calarasi
Gruparea 11
Bucuresti, Ilfov, Giurgiu, Dambovita
Gruparea 12
Olt, Arges, Teleorman, Valcea, Dolj
Gruparea 13
Gorj, Mehedinti
Gruparea 14
Prahova
s) Concursurile de maraton se organizeaza in comun de asociatii pe fiecare grupare de judete aprobata. Lansarile la toate concursurile de maraton se vor face de comun acord al asociatiilor participante, mai putin concursurile nationale organizate de FNCPR.
Concursurile de maraton se organizeaza astfel:
Maraton 1 – peste 800 km
Gruparea 1
Caras – Severin
Gruparea 2
Timis, Arad
Gruparea 3
Bihor, Salaj, Satu – Mare, Maramures
Gruparea 4
Hunedoara, Alba, Cluj
Gruparea 5
Bistrita, Sibiu, Mures
Gruparea 6
Harghita, Covasna, Brasov
Gruparea 7
Suceava, Botosani
Gruparea 8
Iasi, Neamt, Bacau
Gruparea 9
Vaslui, Vrancea, Galati, Buzau
Gruparea 10
Braila, Tulcea, Constanta, Ialomita, Calarasi
Gruparea 11
Bucuresti, Ilfov, Giurgiu, Dambovita
Gruparea 12
Olt, Arges, Teleorman, Valcea, Dolj
Gruparea 13
Gorj, Mehedinti
Gruparea 14
Prahova
Al doilea maraton:
Aceasta etapa este National pe grupari, se va organiza de catre FNCPR, obligatoriu peste 900 km cu lansare la prima ora, execeptie facand gruparile ce lanseaza sub 900 km obligatoriu cu lansare intarziata ,la o data stabilita de FNCPR. Localitatile de lansare precum si data concursului vor fi anuntate prin circulara.
Nota : optional cu acordul tuturor asociatiilor dintr-o zona , pentru National se pot organiza si la peste 800km, insa lansarea porunbeilor se va face intre orele 09,00 si 11,00
Zonele sunt urmatoarele:
Zona 1
Caras – Severin, Timis, Arad, Bihor, Satu Mare, Salaj, Maramures
Zona 2
Cluj, Bistrita-Nasaud, Mures, Alba, Hunedoara, Sibiu
Zona 3
Suceava, Botosani, Neamt, Bacau, Iasi, Vaslui
Zona 4
Vrancea, Galati, Braila, Tulcea, Constanta, Ialomita,Calarasi,Buzau
Zona 5
Mehedinti, Gorj, Dolj, Olt, Valcea
Zona 6
Harghita, Brasov, Covasna, Prahova
Zona 7
Ilfov, Giurgiu, Bucuresti, Dambovita, Arges, Teleorman
La acest concurs se vor face urmatoarele clasamente : general, judetean, centre de imbarcare si zonale. Centrele de imbarcare vor fi desemnate de CNS.
Al treilea maraton:
Aceata etapa se va organiza pe grupari de asociatii judetene insumanad minim 100 crescatori participanti cu distante de peste 800 km, conform unui protocol incheiat intre asocatiile participante. ATENTIE –acest concurs nu poate fi bifat ca ultim concurs !!!!!
Al patrulea maraton se organizeaza de catre FNCPR si inseamna lansarea porumbeilor din urmatoarele locatii,
– Berlin - lansarea porumbeilor nu se poate efectua inainte de ora 8 (ora Romaniei) si se efectueaza astfel ca niciun porumbel sa nu ajunga in prima zi dar se urmareste ca porumbeii sa ajunga seara foarte aproape de Romania pentru a avea suficienta forta a doua zi sa ajunga si in zonele mai lungi . Data acestui concurs se anunta anual de catre FNCPR. Crescatori pot participa la toate cele trei concursuri cu acordul zonei organizatoare.
Nota : nationalele pentru Zona Moldova si Zona Sud se vor stabili ulterior.
Nota : pe parcursul sezonului nu se pot organiza alte etape din aceste trei localitatii de Nationale.
Seminationalele precum si nationalele se vor imbarca la datele stabilite de FNCPR indiferent de vreme, iar lansarea se va efectua cand timpul o va permite.
t) Acolo unde exista concursuri comune ale mai multor judete planurile de zbor vor fi insotite de un protocol care va cuprinde asociatia organizatoare, datele tehnico, detaliile financiare precum si eventualele sanctiuni decise de comun acord pentru neindeplinirea sarcinilor organizatorice. Acestea se inregistreaza la FNCPR pentru a putea fi ulterior folosite in caz de litigiu. Protocolalele se fac doar intre asociatiile afiliate. Orice imixtiune a unor entitati neafiliate in protocol il face pe acesta nul de drept. Planurile de zbor care nu sunt conforme cu prezentul RNS nu se avizeaza, urmând ca in maxim 5 zile problemele sa fie solutionate de asociatia in cauza pentru a primii aviz favorabil la planul de concursuri.
u) Planul de concursuri conform modelului existent in Programul National de Clasamente se introduce in aplicatia electronica a FNCPR, Programul National de Clasamente pana la data de 15 martie a fiecarui an, data dupa care pagina judeteana se blocheaza. Dupa aprobare planurile aprobate apar pe site-ul FNCPR.
v) Planul de concursuri este flexibil in sensul ca asociatia poate decide in functie de starea vremii si de alte conditii schimbul de etape intre ele in anumite weekend-uri. Planul de concursuri electronic va asigura participarea doar la etapele din planul de concursuri si doar o singura data la o etapa. Derogari de la aceste etape se pot acorda doar in situatii deosebite: accident, defectiune tehnica a masinii, etc iar in acest caz se va face proba in dosarul concursului. Derogarile se dau de catre presedintele CNS sau responsabilii de zona.
w) Pentru categoriile viteza si demifond sunt permise un numar de 15 concursuri cu maturi si tineretul, incepând cu ultimul wekend din luna aprilie, intr – un judet. La pui sunt permise un numar de 10 etape incepând cu 15 iulie si pâna in primul week-end inclusiv al lunii octombrie, intr – un judet, icluzand aici judetul Ilfov + Municipiul Bucuresti.
Pentru categoria demifond- fond si fond maturi si tineret sunt permise un numar de 5 concursuri incepând cu data de 15 mai, la pui sunt permise un numar de 3 concursuri.
x) Pentru concursurile de maraton se pot organiza un numar de 4 etape pe an (inclusiv nationalele) , data si ora lansarii vor fi decise de comun accord de catre asocatiile participante pe zone . Etapele de maraton pot fi desemnate ca Derby, la pui sunt permise un numar de 2 etape pe an.
# Acolo unde asociatiile din zona nu reusesc sa ajunga la un acord, Comitetul Director poate arbitra conflictul la solicitarea judetelor, in functie de prevederile RNS, si Statut cu privire la procedurile de vot.
z) Asociatiile pot denumi un concurs pentru fiecare Plan de concursuri (maturi si pui) – Derby. La acest tip de concursuri, cu acceptul organizatorului, pot participa si crescatori din alte asociatii decât cele participante pe planul de concursuri cu codurile proprii.
y) Asociatiile pot decide prin protocol participarea in comun doar la anumite etape din planul de concursuri, insa numarul total de etape din planul de concursuri anual sa nu depaseasca numarul de concursuri maxim admis, sub sanctiunea anularii rezultatelor crescatorului in cauza. Tot in acest sens se pot face grupari intre planurile de zbor in acelasi judet pentru anumite etape sau intre planurile de zbor intre asociatii si cluburi apartinind altor asociatii.
q) Pentru a fi luate in centralizare in Campionatul National FNCPR, clasamentele generate conform RNS si conform planului de zbor trebuie sa indeplineasca urmatoarele criterii tehnice indiferent daca este vorba de clasamente pe centru, judet, zona sau general:
1. cel putin 250 de porumbei, ce apartin unui numar de cel putin 20 de columbofili si 20 de ceasuri pentru tipurile Viteza, Viteza – Demifond si Demifond;
2. cel putin 250 de porumbei apartinând unui numar de cel putin 20 de columbofili si 20 de ceasuri pentru clasamentul pe centru si minim 40 de columbofili si 40 de ceasuri si cel putin 250 porumbei pentru clasamentul general, semi-general sijudetean pentru tipurile Demifond – Fond si Fond;
3. cel putin 250 de porumbei apartinând unui numar de cel putin 50 de columbofili si 50 de ceasuri pentru categoria Maraton (peste 800 Km);
4. se pot centraliza si etapele in care nu se intruneste numarul necesar de crescatori sau porumbei pentru clasamentele generale dar aceasta va fi ultima etapa organizata pentru fiecare dintre urmatoarele tipuri de concursuri: viteza, viteza – demifond si demifond, respectiv demifond – fond si fond, exclus ultima etapa demaraton unde este necesar minim 100 columbofili participanti; pentru centralizarea acestei ultime etape si blocarea planului de concursuri se va contacta responsabilul cu programul de clasamente.
a’) Presedintele si responsabilul tehnic, in grup sau individual, in functie de vina, vor fi sanctionati cu anularea rezultatelor sau suspendare intre 1 si 5 ani pentru nerespectarea conditiilor acceptate prin protocol sau pentru incalcarea RNS in ceea ce priveste organizarea concursurilor.
b’) Presedintele CNS impreuna cu responsabilul cu omologatorii din cadrul CNS, intocmeste anual lista omologatorilor concursurilor columbofile organizate de asociatiile afiliate la FNCPR, lista ce va fi difuzata asociatiilor prin intermediul site – ului www.fcpr.ro, la inceputul anului competitional.
c’) CNS desemneaza responsabilii de zona in fiecare an. Acestia sunt membrii CNS si au obligatia sa mentina legatura cu organizatorii etapelor din zona lor, sa solicite userul si parola de la masinile de transport porumbei si sa verifice pozitiile acestora, sa solutioneze in limita prezentului RNS solicitarile primite din zona, sa tina legatura cu omologatorii pentru o omologare cât mai corecta si rapida a clasamentelor si rezultatelor finale. Orice problema si decizie luata se va aduce si la cunostinta presedintelui CNS.

 

CAPITOLUL III
PARTICIPAREA LA CONCURSURI A MEMBRILOR COLUMBOFILI

a) Numai crescatorii de porumbei care sunt membrii columbofili (cu cotizatia platita la zi), cu legitimatia (licenta) semnata, nesuspendati, (posibil si in tandem), cu toate obligatiile achitate catre asociatie si FNCPR, care se regasesc in tabelul cu membrii columbofili ai asociatiei (un tabel va fi arhivat la FNCPR si altul la omologator) vor fi autorizati sa participe la concursurile columbofile.
# Columbofilul poate opta sa-si foloseasca in clasament numele propriu sau o alta titulatura. Acest lucru trebuie mentionat in cererea de inscriere in asociatie.
# Cei care participa in tandem trebuie sa fie membrii columbofili cu toate obligatiile achitate catre asociatie si FNCPR. Tandemurile se accepta in cazurile in care porumbeii apartin unei crescatorii cu o singura adresa.
# Doar membrii inscrisi in asociatie beneficiaza de drepturile si obligatiile acestei calitati.
b) O crescarie poate sa participe la concursuri sportiv columbofile numai pe planul de zbor al asociatiei din judetul in care este situata. Cazurile izolate vor fi puse in discutie in cadrul unei sedinte a Consiliului Director in urma solicitarii creascatorilor de a primii derogare sa concureze pe planul de concursuri a unui alt judet decat cel unde este amplasata crescatoria.
c) Rezultatele porumbeilor sunt legate direct de codul crescatorului din programul de clasamente.
d) La concursurile de maraton nu se poate participa cu porumbei care au adresa sau numarul de telefon pe inel sau stampilat pe aripa, sub sanctiunea respingerii din concurs sau dupa caz, a anularii rezultatelor columbofilului in cauza, a comisiilor de clemare si reclemare.
e) Distanta de la locul de lansare la crescatoria fiecarui columbofil este calculata de Programul National de clasamente pe baza coordonatelor locului de lansare conform sistemului de supraveghere prin satelit GPS. Coordonatele crescatorilor noi pot fi luate, inaintea concursurilor, de catre firma specializata desemnata de Comitetul Director al FNCPR sau conducerea fiecarei asociatii care va desemna o comisie formata din trei membrii columbofili care se va deplasa la domiciliul columbofilului si ulterior masurarii cu aparat GPS va trimite coordonatele (grade – minute – secunde – miimi de secunda) la firma specializata. Asociatiile vor contracta abonamente cu firmele de supraveghere prin satelit a pozitiei masinii astfel incât datele de pozitionare ale autoturismului sa fie stocate in memoria platformei de supraveghere timp de un (1) an de zile. La solicitarea omologatorului sau a membrului CNS responsabil de zona, asociatiile au obligatia sa puna la dispozitia acestora userul si parola pentru verificarea pozitiei masinii. Nerespectarea acestei prevederi sau imposibilitatea vizionarii pozitiei masinii va duce automat la nerecunoasterea concursului in campionatul national.
f) Un porumbel poate participa la concursuri intr – un an sub numele unui singur columbofil sau tandem columbofil (un singur cod electronic).
g) Porumbeii participanti la concursuri sunt trecuti de catre columbofil in Carnetul de evidenta columbofila. Acestea sunt apoi predate tehnicului de centru pentru ca porumbeii sa fie introdusi in lista de start electronica din programul de clasamente. In carnet vor fi consemnati toti porumbeii care urmeaza sa participe la concursuri in acel sezon (maturi sau pui).
h) Angajarea in concurs a unor porumbei care nu au fost trecuti in carnetul de evidenta atrage dupa sine anularea rezultatelor porumbeilor in cauza. Pentru aceasta carnetele se pastreaza la sediul Asociatiilor iar columbofilii le primesc la finalul sezonului cu maturii, respectiv puii .
i) Datele porumbeilor se introduc in programul de clasamente evitându – se astfel greselile de dactilografiere din cursul sezonului. La ceasurile electronice acestea se transfera direct prin intermediul calculatorului daca este posibil. Introducerea porumbeilor in program se face pentru fiecare crescator, atat la maturi cat si la pui inainte de participarea la prima etapa din concurs din planul de zbor al asociatiei. Dupa participarea la concurs lista se blocheaza si in ea nu se mai pot introduce alti porumbei. La ceasurile electronice se introduc si seriile cipurilor electronice, evitându – se astfel folosirea cipurilor de pe porumbeii prinsi de catre alti columbofili. Angajarea de porumbei fara drept de proprietate asupra lor (talon genealogic) sau folosirea de cipuri ai altor columbofili fara consimtamântul acestora atrage dupa sine excluderea intre 1 si 5 ani din campionatul FNCPR, atât pentru crescator cât si pentru porumbeii participanti pe lista de start din acel an conform evidentelor din carnetul de evidenta. Pentru aceasta FNCPR va genera anual prin Programul de clasamente o lista cu cazurile de porumbei sau cipuri electronice care apar pe mai multe coduri de crescator. Columbofilii care sesizeaza seriile de inele sau cipuri electronice cu care au concurat in sezoanele trecute, ca apar acum la alti crescatori vor sesiza Comisia tehnica judeteana care va sesiza in scris Comisia tehnica a judetului unde apare crescatorul incriminat.Aceasta are obligatia ca in urma sesizarii sa aplice RNS, conf. Cap III, alineatul j).
j) Inscrierea porumbeilor intr – un concurs se face, de catre columbofil, pe fise colective de cronometrare, in minim doua exemplare pentru toate categoriile de distante. Fisele sunt puse la dispozitie de catre asociatie. Cei care folosesc ceasuri electronice computerizate au fisa de cronometrare in memoria calculatorului si se listeaza dupa imbarcare. Inscrierea porumbeilor in fisa proprie la ceasurile mecanice se face obligatoriu la domiciliu, scrisa citet si fara corecturi.
k) Participantul la concurs este direct raspunzator de corectitudinea inscrierii urmatoarelor date pe fisa proprie: asociatia, seria ceasului constatator, localitatea de lansare, data concursului, seria de pe inelul genealogic al porumbelului, anul, sexul, numele si prenumele columbofilului (eventual tandemul), numarul de telefon, numarul de licenta (legitimatie) adresa exacta a volierei, semnatura proprie.
l) La toate categoriile de distanta primii 5 porumbei de pe prima fisa de cronometrare, formeaza echipa columbofilului.
m) Inscrierea porumbeilor pe fise colective de cronometrare se face numai cu pasta, citet si fara stersaturi – pentru cele doua exemplare se va folosi indigo (plombagina) – se pot folosi si fise speciale autocopiatoare. Eventualele erori din cursul imbarcarii se corecteaza si se semneaza lânga ele de catre membrul din comisie care a corectat.
n) Inelele electronice au o serie unica de identificare care trebuie sa apara pe listigul de cipuire. Acestea sunt proprietatea columbofilului.
o) Incepând cu al doilea an de activitate columbofilii au obligatia participarii la minim 4 concursuri (maturi ) sub sanctiunea excluderii din asociatie si a tuturor consecintelor ce deriva din acest fapt.
p) Incepand cu porumbeii inelati din 2013, se accepta participarea in concursurile organizate de catre asociatiile afiliate FNCPR si de catre FNCPR, doar cu inele distribuite de catre FNCPR . Fac exceptie inelele din alte tari, apartinand Federatiilor sau Asociatiilor afiliate FCI, cu conditiia sa detina talonul de proprietate al acestuia.

 

CAPITOLUL IV

CLEMAREA SI IMBARCAREA PORUMBEILOR CALATORI

 

a) Clemarea porumbeilor si imbarcarea lor in mijloacele de transport se face in locuri special amenajate si numite: CENTRE DE IMBARCARE sau CLUBURI.
b) Centrele de imbarcare sunt stabilite de conducerea fiecarei asociatii si sunt trecute in protocol (cazul unde concureaza mai multe asociatii) si se mentioneaza in planul de concursuri.
c) Pentru fiecare centru de imbarcare conducerea asociatiei va desemna un resposabil de centru (care va raspunde de buna organizare) si un tehnic (care va raspunde de problemele tehnice: procese verbale, fise de imbarcare, dosarul concursului). In cazul in care se foloseste titulatura de club acesta va avea un presedinte care este si responsabil de centru.
Ficare centru de imbarcare trebuie sa detina obligatoriu lazi de imbarcare a porumbeilor acolo unde nu sunt masini cu lazi detasabile. Este interzis sa se imbarce porumbeii si sa se tina in lada/burduf de tansport proprietate crescator pana vine masina, sub sanctiunea anularii etapei a tot centrului si a suspendarii intre 1 si 3 ani a tehnicului si responsabilului de centru.
d) Columbofilii au obligatia sa imbarce la cel mai apropiat centru de crescatoria sa ( la toate categoriile de distanta ) si la acelasi centru pâna in momentul desfiintari lui, sub sanctiunea anularii etapei in cauza
e) Organizatorii pot decide si alte masuri pentru acordarea si functionarea centrelor de imbarcare, care sa creasca siguranta concursului fara sa contravina prezentului RNS.
f) Pentru introducerea porumbeilor in concurs se folosesc urmatoarele tipuri de cleme:
1. cleme tip stiker – pentru ceasurile mecanice pentru categoria I, II, III si cleme de cauciuc pentru marathon. La categoria maraton reclemarea porumbeilor se va face obligatoriu cu stick-ere de control;
2. cleme electronice (cipuri) pentru ceasurile electronice; la categoria maraton reclemarea porumbeilor se va face obligatoriu cu stick-ere de control.
h) Pentru introducerea porumbeilor in concurs se folosesc fise de cronometrare. Acestea sunt de doua feluri:
1. pentru ceasuri mecanice – conform anexei de pe www.fcpr.ro;
2. pentru ceasuri electronice – care se listeaza automat.
# Inainte de inceperea procedurilor de imbarcare se verifica setarea ceasului atomic (lucru pe care il va face si fiecare crescator inainte de imbarcarea porumbeilor sai)
La imbarcare si la desigilare in cazul sistemelor de club BENZING se va tipari fisa de informatii imediat dupa setarea orei, inainte ca ceasurile sa fie conectate la unitatiile de club. Aceste fise de informatii se vor anexa la dosarul concursului. Dupa tiparirea fisei se poate incepe procedura de imbarcare / desigilare. Informatiile tiparite pe aceste fise vor fi folosite de tehnici si omologatori pentru verificari incrucisate. Lipsa fisei de informatii duce la anularea etapei responsabilului de centru si a tehnicului pe bjudet.
Sistemele de club BENZING trebuie sa functioneze cu versiunea de software RO 3.2 sau o versiune superioara. Imbarcarea sau desigilarea pe unitati de club BENZING cu versiune de software inferioara versiunii RO 3.2 atrage dupa sine anularea rezultatelor.
Ora de imbarcare aparuta pe fisa de desigilare trebuie sa fie dupa ora listari fisei de informatii, si in intervalul de imbarcare, sub sanctiune anularii concursului.
i) Imediat dupa imbarcare acestea se semneaza de catre comisia de imbarcare si crescator. Fisele care nu au semnatura tuturor membrilor comisiei duc la anularea etapei pentru columbofil (care are obligatia sa verifice) si pentru membrii care au semnat (acestia au obligatia sa verifice completarea tuturor casutelor).
j) Indiferent de tipul concursului, imbarcarea se face in conditii de maxima siguranta. Porumbeii sunt imbarcati de o comisie formata din minim 3 oameni din care este interzis sa faca parte crescatorul a carui porumbei sunt imbarcati, sub sanctiunea anularii etapei pentru acesta si care vor efectua urmatoarele operatiuni:
• primirea porumbeilor de la proprietar;
• verificarea lor (matricol, stare de sanatate);
• trecerea lor peste sistemul electronic de imbarcare/clemarea cu clema stiker pentru ceas mecanic si trecerea acesteia pe fisa de imbarcare in dreptul porumbelului;
• compararea seriei de inel cu seria aparuta pe ecranul sistemului de imbarcare (cele doua trebuie sa fie identice);
• introducerea porumbeilor in masina de transport;
• listarea fisei electronice, finalizarea prin completarea tuturor rubricilor si bararea pozitiilor libere la fisele mecanice. Fisele se semneaza si se stampileaza de comisie si crescator.
k) In timpul imbarcarii porumbeilor, columbofilului a carui porumbei se imbarca ii este interzis, sub sanctiunea anularii etapei pentru intreaga comisie, sa aiba acces la sistemul de imbarcare, cipurile electronice de pe picioarele porumbeilor, clemele pentru ceas mecanic sau direct la porumbei dupa operatiile de clemare/inregistrare. (exceptie cazul prevazut la imbarcare maraton)
l) Perioada de imbarcare dintr – un anumit centru se stabileste de catre organizatori si este adusa la cunostinta columbofililor in timp util prin intermediul internetului, a sedintelor columbofile sau prin orice alte mijloce de informare.
m) Pentru imbarcarea porumbeilor pe sistemele electronice acestea trebuie sa fie conectate la ceasul atomic. Lipsa ceasului atomic de pe fisa de imbarcare duce la anularea acesteia.
n) La cei cu ceasuri electronice imbarcarea porumbeilor se face obligatoriu pe concursul nr. 1 (sau de la prima pozitie). Fiecare crescator este responsabil personal de reglajul ceasurilor electronice privitor la fixarea cursei corecte si la verificarea functionarii ceasului atomic . Acest lucru se face de catre columbofil inainte de inceperea procedurilor de imbarcare a porumbeilor iar crescatorul, dupa verificarea ceasului , nu va participa la imbarcarea porumbeilor sai.
o) Când sunt mai multe concursuri in acelasi weekend se respecta ordinea cronologica a imbarcarilor. Listarea fisei de concurs se face obligatoriu imediat dupa fiecare imbarcare si va fi semnata de comisia de imbarcare dupa care este predata crescatorului pentru a – si completa datele de identificare. Completarea datelor se va face in prezenta comisiei de imbarcare. La ceasurile electronice folosite de mai multi crescatori se va trece numarul concursului in ordine crescatoare pentru fiecare crescator. Fisele unde imbarcarea s – a facut pe alta cursa decât cursa urmatoare (la primul concurs cursa intâi, la restul in ordinea cronologica a imbarcarii) se vor anula.
p) Ceasurile mecanice se fixeaza pe ziua 7, 10 sau 12 (cea mai mare de pe cadran), iar pe banda se mentioneaza: numele crescatorului, concursul/concursurile si data, dupa care se sigileaza.
r) Fisele de imbarcare care ajung la omologator prezentând incalcari ale RNS, duc la anularea lor de catre acesta, in conformitate cu prevederile RNS, duc la anularea etapei pentru comisia de imbarcare si pentru tehnicul de centru.
Columbofilul se va asigura ca porumbeii lui sunt imbarcati in totalitate si dupa terminarea procedurilor de imbarcare va semna fisa dupa ce a verificat – o inca o data. In acelasi timp va verifica introducerea lui in Procesul verbal al crescatorilor participanti la respectivul concurs si semneaza (pentru cei ce detin ceasuri electronice se va trece si ora de imbarcare de pe fisa de cronometrare listata), acest proces respectiv in procesul verbal de sigilare unde se vor trece toate ceasurile mecanice si electronice.
Lipsa orei de listare de pe procesul verbal al crescatorilor participanti in cazul ceasurilor electronice duce la anularea etapei in cauza a tehnicului de centru si a tehnicului de judet.

CAPITOLUL IV 1
IMBARCAREA PORUMBEILOR LA CONCURSURILE DE VITEZA, VITEZA – DEMIFOND SI DEMIFOND

Imbarcarea porumbeilor calatori pentru concursuri se face in locuri special amenajate numite – CENTRE DE IMBARCARE sau CLUBURI
Centrele de imbarcare sunt desemnate de catre Comitetul asociatiei si se trec direct in Planul de concursuri. Pe fiecare centru de imbarcare se va numi un resposabil de centru care va raspunde de corectitudinea organizarii operatiunilor de centru si un tehnic care va raspunde de dosarul concursului. Fiecare crescator are obligatia sa imbarce la cel mai apropiat centru de imbarcare fata de crescatoria sa din localitatea unde are crescatoria, iar responsabilul de centru are obligatia sa il primeasca. La desfiintarea unui centru de imbarcare se respecta aceeasi clauza.
Columbofilii imbarca la acelasi centru pâna la desfiintarea acestuia in conditiile RNS conform cap. IV litera b. Acestia nu au dreptul de a merge in timpul sezonului sa imbarce la alte centre atâta timp cât centrul lor nu este desfiintat. Desfiintarea unui centru apare in conditiile stabilite de RNS conform cap. IV litera b. Columbofilii care imbarca in alte centre decât cel la care au inceput planul de concursuri, inainte de desfiintarea propriului centru, vor fi sanctionati cu anularea rezultatelor prin scoaterea lor din toate clasamentele de pe respectivul Plan de concursuri.
a) Centrele de imbarcare se demneaza de organizatori astfel incât la un centru sa participe minim 15 membrii, 15 ceasuri de cronometrare si minim 150 porumbei. Ele sunt prevazute in planul de concursuri.
b) In momentul când la imbarcare participa mai putin de 15 columbofili , mai putin de 15 ceasuri sau mai putin de 150 porumbei se imbarca porumbeii, iar centrul de imbarcare se desfiinteaza pentru restul planului de zbor, desigilarea facându – se la cel mai apropiat centru.
c) Organizatorii pot decide si alte masuri pentru acordarea si functionarea centrelor de imbarcare care sa creasca siguranta concursului fara sa contravina prezentului RNS.
d)Columbofilii imbarca obligatoriu la cel mai apropiat centru de crescatorie.

CAPITOLUL IV 2
IMBARCAREA PORUMBEILOR LA CONCURSURILE DE DEMIFOND – FOND SI FOND

Imbarcarea porumbeilor calatori pentru concursuri se face in locuri special amenajate numite – CENTRE DE IMBARCARE sau CLUBURI.
Pentru acest tip de concursuri in fiecare judet se pot organiza maxim patru centre de imbarcare , cu distante intre ele de minim 25 km ( distanta rutiera), cu acordul asociatiei organizatoare, minim 20 de columbofili ,minim 20 de ceasuri si minim 250 de porunbei cu clasament pe centre si minim 150 porumbei fara clasament pe centre.
a) Centrele de imbarcare sunt desemnate de catre asociatia organizatoare si se cosemneaza in Planul de zbor. Pentru fiecare centru de imbarcare se va numi un resposabil de centru care va raspunde de corectitudinea organizarii operatiunilor de centru si un tehnic care va raspunde de dosarul concursului. Columbofilii imbarca la acelasi centru pâna la desfiintarea acestuia in conditiile RNS. Acestia nu au dreptul de a merge in timpul sezonului sa imbarce la alte centre cât timp centrul lor nu este desfiintat. Desfiintarea unui centru apare in conditiile stabilite de RNS. Columbofilii care imbarca la alte centre decât cel la care au inceput planul de concursuri, inainte de desfiintarea propriului centru, vor fi sanctionati cu anularea rezultatelor prin scoaterea lor din toate clasamentele de pe respectivul Plan de concursuri.
b) In momentul când la imbarcare participa mai putin de 20 de columbofili , mai putin de 20 de ceasuri sau mai putin de 150 porumbei se imbarca porumbeii, iar centrul de imbarcare se desfiinteaza pentru restul planului de zbor.
c) Organizatorii pot decide si alte masuri pentru acordarea si functionarea centrelor de imbarcare, care sa creasca siguranta concursului, fara sa contravina prezentului RNS.

CAPITOLUL IV 3
IMBARCAREA PORUMBEILOR LA CONCURSURILE DE MARATON

Imbarcarea porumbeilor calatori pentru concursuri se face in locuri special amenajate numite – CENTRE DE IMBARCARE sau CLUBURI.
Pentru acest tip de concursuri in fiecare judet (asociatie judeteana) se organizeaza un singur centru de imbarcare, cu exceptia cazurilor speciale unde exista diastanta minima de 50 km intre crescatori CNS poate aproba in urma unei cereri doua centre fara clasament.
Centrele de imbarcare sunt desemnate de catre Comitetul asociatiei si se consemneaza in Planul de zbor. Pentru fiecare centru de imbarcare se va numi un resposabil de centru care va raspunde de corectitudinea organizarii operatiunilor de centru si un tehnic care va raspunde de dosarul tehnic al concursului.
Pentru concursurile de maraton fiecare crescator va imbarca la centrul asociatiei proprii sau când nu exista, la centrul de imbarcare unde participa toata asociatia in care este membru.
a) Centrele de imbarcare se desemneaza de asociatie astfel incât la un centru sa participe minim 50 de membrii si 50 de ceasuri de cronometrare .
b) In momentul când la imbarcare participa mai putin de 50 de columbofili, mai putin de 50 de ceasuri, se imbarca porumbeii, iar centrul de imbarcare se desfiinteaza pentru restul Planului de zbor.
c) Organizatorii pot decide si alte masuri pentru acordarea si functionarea centrelor de imbarcare, care sa creasca siguranta concursului, fara sa contravina prezentului RNS.
d)Fiecare crescator are obligatia sa imbarce la centrul judetului de resedinta a asociatiei din care face parte. Membrii asociatiilor din judetul Ilfov si municipiul Bucuresti, imbarca pe un singur centru.
e) Pentru concursurile de maraton porumbeii vor fi reclemati (control secundar) cu stikere adezive cu serie citibila prin razuire .
f) Procedura de lucru este urmatoarea:
- controlul secundar se face de o comisie formata din trei persoane care noteaza toti porumbeii intr – un tabel impreuna cu numele proprietarului, concomitent cu operatiunea de clemare normala, respectiv de trecere peste antena electronica.
g) Astfel se ia o pereche de stichere fara sa fie razuite si unul se lipeste pe inelul porumbelului iar cel de – al doilea se lipeste pe lista de control in dreptul porumbelului controlat.
h) Optional crescatorul poate alege sa – si puna singur stikerul pe inelul porumbelului. In acest caz porumbelul este tinut de unul dintre membrii comisiei iar crescatorul primind stikerul pentru inel il va lipi pe acesta. Ulterior cel care tine porumbelul se va asigura ca stikerul a ajuns pe inel.
i) Datorita faptului ca crescatorul are posiblitatea ca el sau un imputernicit sa puna stikerele peste inel, nu se accepta reclamatii pentru porumbeii sositi fara stikere.
j) Crescatorul va primi obligatoriu o fisa de imbarcare acasa dupa imbarcarea porumbeilor la prima comisie . (exemplarul 3).
k) La sosirea porumbelului acasa, crescatorul va dezlipi stikerul de pe inel, il va lipi in dreptul porumbelului pe fisa nr. 3 si il va razui pentru a vedea codul din interior. Acel cod va fi anuntat prin SMS impreuna cu seria inelului, anul , ora, minutul si secunda sosirii.
l) La desigilare crescatorul va aduce cu el fisa nr. 3 care va contine lipite stikerele de la toti porumbeii sositi.
m) Fisa nr. 3 se va atasa fisei de desigilare si va face parte din dosarul concursului in mod obligatoriu. Crescatorilor care nu prezinta fisa nr. 3, care au diferente intre codul de pe fisa nr. 3 si cel de pe reclemare, care au porumbei a caror serie nu corespunde cu cea de pe tabelul de control secundar, li se anuleaza concursul.
n) Tabelele de reclemare se introduc intr-un plic si se trimit in teren cu dosarul concursului, unde vor fi stampilate de catre lansator. Ulterior tehnicul organizator va compara prin razuire minim primii doi porumbei/crescator de pe toate clasamentele concursului cu clasamentul provizoriu si cu cele de pe fisa nr. 3 a crescatorului.
o) Porumbeii ale caror serii nu corespund cu seriile stikerelor duc la anularea intregului concurs pentru crescatorul in cauza.
p) Porumbeii sositi fara stikere nu vor fi anunti telefonic si li se va anula concursul respectiv. Crescatorul va anunta urmatorul porumbel. Vor fi anuntati primii doi porumbei cu sticker pentru fiecare concurs.
r) Sistemele de imbarcare sunt obligatoriu proprietatea asociatiei in timpul sezonului de concursuri, asociatia este direct raspunzatoare de folosirea sistemelor de imbarcare la toate centrele de imbarcare din subordinea sa.
s) Asociatiile columbofile vor introduce in program marca si seriile sistemelor de imbarcare. Orice achizitie a unui nou sistem de imbarcare sau renuntare la un sistem, se comunica inainte de a fi folosit la un alt concurs, pe mail, responsabilului cu programulde clasamente.Folosirea pentru imbarcare a unui alt sistem de club (alta serie) decât cele introduse in program, atrage dupa sine scoaterea din concurs a tuturor fiselor imbarcate cu respectivul sistem. Incepand cu sezoul 2013, sistemele de club pot fi achizitionate doar de catre asociatii, pentru a putea fi folosite la cocursurile asociatiilor affiliate la FNCPR.
s) Organizatorii pot decide orice masura privind siguranta concursurilor: reclemare, comisii de reverificare, comisii de asteptare a porumbeilor, etc. Deciziile organizatorilor sunt suverane iar nerespectarea lor atrage anularea etapei sau dupa caz a sezonului competitional pentru columbofilii sau centrele incriminate.
t) Imbarcarea porumbeilor in mijlocul de transport se face pe baza de sexe, in toate boxele, astfel incât sa nu se creeze privilegii pentru porumbeii unor columbofili. Aceasta operatiune se face sub indrumarea responsabilului de centru care va nota numarul de porumbei in fiecare boxa si ulterior va transmite acest lucru persoanei care intocmeste dosarul concursului pentru a fi specificat in diagrama. Diagrama va trebui sa contina precizat si numarul de metri patrati folosibili ai mijlocului de transport respectiv.
t) Numarul de porumbei imbarcati in boxe pe unitatea de suprafata (un metru patrat) este de maximum:
1. 40 de porumbei, la concursurile de Viteza, Demifond;
2. 30 de porumbei la concursurile de Demifond – Fond si Fond sau la cele la care transportul dureaza doua zile;
3. 20 de porumbei la concursurile de Maraton.
# Cand temperaturile depasesc 25 grade C este recomandat sa se imbarce cu 10% mai putini porumbei.
u) Daca in timpul clemarii sau imbarcarii se elibereaza involuntar unul sau mai multi porumbei si acestia sunt ai columbofililor din localitatea de imbarcare, porumbeii vor fi prezentati organizatorilor in aceeasi zi. Daca acesti porumbei apartin unor asociatii din alte localitati, ei vor fi declarati pâna in prima zi a concursurilor, la ora 8 dimineata, ziua concursului. In cazul neanuntarii porumbeilor scapati, comisia tehnica a asociatiei organizatoare, poate lua masuri de anulare a concursului pentru centrul respectiv sau alte masuri la nivel de clasament. Orice masura se va justifica prin proces verbal.
v) La fiecare centru de imbarcare se vor intocmi urmatoarele documente:
- proces verbal cu numele crescatorilor si numarul porumbeilor imbarcati (vezi anexa pewww.fcpr.ro) – 3 exemplare;
- proces verbal de sigilare a ceasurilor de imbarcare (vezi anexa pewww.fcpr.ro) – 2 exemplare. Acolo unde mai multi crescatori concureaza in acelasi ceas, acestia se trec unul sub altul, iar la seria ceasului se trece semnul urmator – // – . Aceste serii notate astfel nu se calculeaza la numarul necesar de ceasuri pentru un centru. Folosirea unui ceas de doua ori la numaratoare atrage anularea etapei pentru tehnicul de centru.
Lipsa proceselor verbale atrage dupa sine anularea etapei pentru responsabilul si tehnicul de centru.
x) Dupa terminarea procedurilor de imbarcare se vor intocmi dosarele concursurilor pentru fiecare centru. Acestea sunt: dosarul de trimis in teren si dosarul care ramâne la centru pâna la desigilare.
Dosarul de trimis in teren al centrului contine:
1. Proces verbal cu numele crescatorilor si numarul de porumbei imbarcati conform anexei de pe www.fcpr.ro – 2 exemplare (procesul verbal cu numele crescatorilor si numarul porumbeilor imbarcati este un document care contine intr – un tabel numele tuturor crescatorilor si numarul de porumbei imbarcati de catre acestia, iar la final numarul crescatorilor si porumbeilor participanti la respectivul centru).
Dosarul care ramâne in posesia tehnicului de centru pâna la desigilare contine:
1. Proces verbal de sigilare ceasuri.
2. Proces verbal cu crescatorii si numarul de porumbei.
# Fisele de imbarcare de la toate centrele dintr-un judet (pentru mecanice Fisa 1/ Fisa doi se poate pastra pt desigilare) se trimit cu masina de transport in ziua imbarcarii si se centralizeaza in ziua imbarcarii de catre tehnicul de judet.
y) Dosarul final al concursului, de trimis in teren, contine:
1. Dosarele de trimis in teren de la centrele participante la concurs.
2. Procesul verbal de lansare completat la sectiunle destinate organizatorului conform anexei de pe www.fcpr.ro, in 3 exemplare.
3. Diagrama mijlocului/mijloacelor de transport in 2 exemplare conform anexei de pewww.fcpr.ro.
4. In cazul in care la concurs participa mai multe judete si sunt mai multe mijloace de transport se aplica prevederile Cap IV, litera y pentru fiecare judet, cu exceptia punctului 2, Procesul verbal de lansare fiind unic si completat de tehnicul asociatiei organizare.
Toate documentele din dosarul final vor fi stampilate de catre lansator, iar in plicul primit de catre acesta de la organizatori, vor fi introduse urmatoarele documente:
1. Proces verbal cu crescatorii participanti si porumbeii lor – 1 exemplar pentru
fiecare centru;
2. Proces verbal de lansare – 1 exemplar;
3. Diagrama masinii – 1 exemplar.
w) Deplasarile masinii de la un centru la altul pentru colectarea porumbeilor se face cu masina sigilata (boxe, jaluzele etc), astfel ca accesul la porumbei sa fie imposibil fara ruperea sigiliilor. In caz contrar se vor anula rezultatele responsabilului de centru, de la centrul de unde s – a plecat fara sigiliu. De intergritatea sigiliului raspunde delegatul insotitor.
q) Inscrierea in fals a unor porumbei sau crescatori la un concurs (fise false), atrage dupa sine suspendarea din activitatea columbofila pe o perioada de minim 10 ani a persoanelor responsabile: tehnicului de la acel centru si comisia care a semnat fisele.

 

CAPITOLUL V

REGLAREA, SIGILAREA SI PORNIREA CEASURILOR CONSTATATOARE MECANICE

 

a) Columbofilii trebuie sa detina ceasuri de cronometrare conform modelelor aprobate de CNS si in perfecta stare de functionare, cu banda de hârtie, tusiere de calitate si tuburi mici pentru introdus clemele de concurs (la ceasurile fara capac la disc sau fara clapeta la fiecare cuseta).Nu se vor mai accepta ceasuri constatatoare mecanice a caror serie de fabricatie nu este imprimata pe banda de cronometrare. Crescatorul in cauza va fi scos din concurs la fel si porumbeii.
b) Orice ceas Heirman se va putea folosi numai cu carcasa de plastic de protectie prevazuta de fabricant sub capac si o saiba de la tusiera de siguranta.
c) La ceasurile cu banda de hârtie dubla, banda valabila pentru concurs este banda de pe tamburul interior. In caz contrar concursurl se anuleaza.
d) Orice ceas de cronometrare trebuie sa aiba trecut, pe o eticheta, la exterior, numele si prenumele proprietarului.
e) Abaterea acceptata de la ora exacta, in plus sau minus, este de numai 3 minute pentru fiecare 24 de ore de functionare a ceasului ( mecanic sau electronic).
f) Sigilarea ceasurilor se face, indiferent de felul concursului, la centrul si in perioada de clemare si imbarcare a porumbeilor.
g) Comisia de sigilare este formata din minimum trei persoane, in comisie pot fi inclusi si delegati ai altor asociatii participante. Numele acestora precum si al responsabilului de centru se trece in procesul verbal de sigilare.
h) Pe banda de cronometrare a ceasurilor mecanice, la inceputul ei se consemneaza:
1. Concursul si data lansarii.
2. Numele si prenumele columbofilui (columbofililor) ce va/vor introduce cleme in ceas;
3. Seria ceasului;
4. Comisia de sigilare formata din trei persoane cu nume, prenume si semnatura proprie;
5. Se stampileaza la sigilare si la desigilare
i) Fixarea indicatorului zilei se face fix pe linia de pe cadran a ultimei cifre (cea mai mare) specifica fiecarui ceas si anume pe ziua a 7 a, a 10 a sau a 12 a (perioada maxima de functionare a ceasului). Pentru ceasurile Junior si Benzing Paloma fixarea zilei se face pe ziua a 7 a.
j) Fixarea orei se face la o ora intreaga, cel mai tirziu la ora 20. Orarul trebuie sa fie fixat pe ora stabilita iar minutarul si secundarul trebuie sa fie la zero (0).
Organizatorul decide fixarea orei de pornire a ceasurilor (aceiasi pentru toti columbofilii participanti la concursul respectiv dar nu mai tirziu de ora 20).
Ceasul se sigileaza de catre comisia de sigilare astfel incât inelul format din ata sau sârma subtire sa nu fie prea larg (sa nu permita intredeschiderea capacului), cu plomba stantata.
k) Posesorii de ceasuri electronice vor fi prezenti doar la desigilarea si controlul final pentru fiecare concurs, fiind cuprinsi in procesele verbale respective, dar nu mai târziu de anuntarea si marcarea primului control final la ceasurile mecanice, sub sanctiunea scoaterii din concurs impreuna cu porumbeii participanti.
l) Cuplarea senzorilor se face obligatoriu pentru fiecare asociatie de persoane desemnate. Acestea listeaza dupa cuplare, lista cuplarilor, o semneaza si o ataseaza in dosarul asociatiei.
Cuplarile se fac prin intermediul calculatorului. Orice cuplare cu trapa de imbarcare sau sosire fara calculator este nula si duce la anularea porumbeilor cuplati prin aceasta procedura.
Face exceptie de la acest lucru, imbarcarea de urgenta , doar in cazul cipurilor defecte constatate in timpul imbarcarii si pentru aceasta se va atasa din nou lista de cuplari la dosarul concursului semnata si stampilata de comisia de imbarcare..
m) Asociatiile raspund prin responsabilul tehnicul de persoanele desemnate sa faca cuplarea senzorilor.
n) Orice modificare ulterioara a cuplarilor, atrage dupa sine listarea unei noi liste de cuplari care va ajunge la omologator cu primul dosar. Aceasta se face cu acordul presedintelui asociatiei sau al tehnicului sportiv si sub sanctiunea anularii rezultatelor celor care nu respecta aceasta prevedere. Lista cu cuplari in format electronic va fi trimisa responsabilului cu programul care o va introduce in programul de clasamente pentru crescatorul in cauza, astfel ca cipul nou va intra in baza de date a FNCPR.
o) Fisa ceasurilor electronice care nu corespunde din punct de vedere “control ceas atomic” (care nu arata ora ceasului atomic citita) va fi anulata.
p) Este interzis sa se faca modificari pe fisa de imbarcare, aceasta ducând la anularea concursului pentrul crescatorul in cauza. Asociatiile care au concurenti cu sisteme electronice, vor desemna comisii care vor raspunde de corectitudinea imbarcarilor.
r) Columbofilul care participa la concursuri trebuie sa posede ceas de cronometrare si sa faca dovada inregistrarii obligatorie a porumbeilor proprii in ceasul inscris de pe fisa de cronometrare.
s) Cu ocazia sigilarii ceasurilor la toate tipurile de concurs se intocmeste un proces verbal de sigilare in care vor fi trecute toate ceasurile participante dupa urmatorul tabel: nr. curent, nume, prenume columbofil, asociatie, seria si modelul ceasului, numarul de ordine a cusetei de pe circumferinta discului in pozitia sigilat care va fi semnat de membrii comisiei si stampilat corespunzator.
Necomplectarea tuturor cimpurilor din procesul verbal de sigilare-pornire-desigilare duce la anularea etapei tehnicului de centru sau tehnicului de judet.

 

CAPITOLUL VI

PORNIREA CEASURILOR MECANICE

 

a) Pornirea ceasurilor se face pe centre stabilite de catre Comisia tehnica a asociatiilor, la ora stabilita de catre asociatia organizatoare, astfel incat toate ceasurile se pornesc la aceiasi ora. Centrele se desemneaza astfel incât la un centru sa fie grupati minim 15 columbofili si 15 ceasuri constatatoare (mecanice sau electronice). Crescatorii posesori de ceasuri electronice nu au obligatia de a fi prezenti la pornirea ceasurilor. In cazul in care nu sunt 15 columbofili cu ceasuri mecanice (dar sunt peste 15 impreuna cu cei cu ceasuri electronice) se desemneaza o comisie de minim 3 columbofili care vor asista obligatoriu la pornirea ceasurilor si vor intocmi un proces verbal . Acolo unde se concureaza numai cu ceasuri electronice nu se mai face centru de pornire ceasuri.
b) La pornirea ceasurilor, la controlul final cât si la lansarea porumbeilor este nevoie de o sursa exacta ce indica ora (momentul) activitatii respective. In acest sens organizatorul trebuie sa foloseasca un ceas de mare precizie, un aparat radio (al saselea bip sonor marcheaza ora exacta) sau un telefon mobil, cu solicitarea anterioara a orei exacte la Romtelecom (Robot), posibil ceasul atomic al sistemelor electronice.
c) Numai dupa marcajul de pornire a ceasurilor mecanice se va intocmi un proces verbal de pornire in care se vor mentiona: numele si prenumele proprietarului, seria si modelul ceasului, numarul cusetei de pe disc unde se va introduce prima clema, care va fi semnat de minimum 3 columbofili si stampilate. La centrele de imbarcare unde se fac toate operatiunile (sigilare, pornire si desigilare) pentru toti crescatorii se pot folosi procese verbale comune, care sa aiba coloane pentru operatiile enumerate mai sus si in care semneaza columbofilul la sigilare, la pornire si daca este cazul si la desigilare. (Vezi anexa www.fcpr.ro)
d) Dupa terminarea operatiunilor de clemare, imbarcare, sigilare a masinii cu porumbei si a ceasurilor, atât stampila asociatiei organizatoare, clestele de sigilat, cheia de autorizare – evaluare a ceasurilor electronice cât si sistemele de imbarcare se vor pastra in conditii de siguranta maxima pâna la desigilare. Responsabilul de centru va raspunde de siguranta acestora.
e) Daca in momentul bataii de pornire a ceasurilor, un ceas nu porneste, se acorda 15 minute pentru desigilarea, verificarea si repunerea ceasului respectiv la + 15 minute, apoi se porneste si se sigileaza ceasul .

 

CAPITOLUL VII

TRANSPORTUL PORUMBEILOR LA LOCURILE DE LANSARE

 

a) Transportul porumbeilor clemati se face numai cu mijloace specializate de transport, autorizate de autoritatile statului in acest sens, obligatoriu cu delegat lansator numit de catre organizator,lipsa delegatului lansator duce la anularea etapei in cauza. La etapele care necesita 2 caonducatori auto,. Unu din ei va fi numit delegat lansator., iar in diagrama masinii se va specifica suprafata totala functionala a boxelor cu porumbei. De la sigilarea masini si predarea dosrului etapei, delegatul lansator este direct raspunzator de tot ce se intampla pana la lansarea porumbeilor.

b) Pentru transportul porumbeilor asociatiile vor angaja delegati cu atestat conform normelor europene de transport pasari vii.
c) Porumbeii trebuie sa fie asigurati cu hrana si apa pentru ca in cazurile in care lansarea nu se poate efectua la data stabilita, din motive obiective (defectiune a masinii, vreme total nefavorabila, etc.) sa se poata amâna lansarea. In aceasta situatie, delegatul – lansator este obligat sa informeze telefonic conducerea asociatiei organizatoare iar aceasta sa aduca situatia de fapt la cunostinta columbofililor participanti.
d) Dupa terminarea imbarcarii porumbeilor, fiecare boxa sau seturi de boxe se sigileaza de catre organizator. In acest moment delegatul – lansator preia de la organizatori:
• dosarul de trimis in teren, conform Capitolului IV 3, lit x;
• numele, prenumele, adresa, nr. de telefon al delegatului – observator din localitatea de lansare a porumbeilor;
• un plic obisnuit, pentru intern si unul special (cu valoare timbrata) la concursurile din strainatate, suma de bani necesara.
e) Delegatul – lansator trebuie sa acorde toate ingrijirile porumbeilor care – i sunt incredintati atât pe drum cât si la sosirea la locul de lansare (hrana, apa, parcare la umbra, in liniste si aer liber, etc.). El va detine un ceas de mâna reglat la ora oficiala a României si un telefon mobil utilizabil pe toata durata calatoriei.

 

CAPITOLUL VIII

LANSAREA PORUMBEILOR

 

a) Locurile de lansare vor fi aprobate de CNS, pentru perioada 2012 – 2015, conform planurilor de concursuri, atât in localitati unde functioneaza asociatii columbofile cât si in alte localitati unde nu sunt asociatii (in acest ultim caz, asociatia organizatoare va suporta contravaloarea drumului parcurs de delegatul – observator, imputernicit de asociatia gazda).
b) Lansarea porumbeilor se face sub suprevegherea unui delegat – lansator. Aceasta persoana este desemnata de asociatia din judetul de unde se face lansarea sau direct de catre FNCPR pentru concursurile externe.
c) Prezenta delegatului – observator este obligatorie la locul stabilit pentru intâlnire si apoi la locul de lansare. Acesta are obligatia sa verifice numarul de porumbei in boxe conform diagramei si in cazul in care constata neregului sa opreasca lansarea si sa anunte de urgenta presedintele asociatiei din care face parte, iar acesta va lua legatura cu presedintele CNS sau responsabilul de zona pentru a se continua verificarile.
d) Delegatul – lansator, imediat dupa lansare, va completa procesul verbal de lansare (la lansare se trece ora României), va semna si stampila diagramele, procesul verbal cu crescatorii si va primi intr – un plic câte un exemplar din:
1. Proces verbal de lansare.
2. Procesele verbale ale crescatorilor participanti.
3. Diagrama masinii.
Acestea vor fi trimise la adresa omologatorului mentionata pe plic, obligatoriu.
e) In caz de forta majora (masina defecta) se poate efectua lansarea din alta localitate cu aprobarea asociatiei organizatoare, a CNS (se anunta telefonic responsabilul de zona din cadrul CNS si apoi in scris) si bineinteles a conducerii asociatiei columbofile care va desemna un delegat observator, al noii localitati, pentru avizarea lansarii. Noua localitate va fi consemnata in procesul verbal de lansare.
f) In cazul in care delegatul – lansator nu soseste la lansare din motive exceptionale ce nu tin de culpa asociatiei organizatoare a concursului, confirmarea lansarii va fi data telefonic de presedintele CNS sau daca acesta nu poate fi contactat de un membru al CNS care va informa imediat in scris FNCPR despre aceasta lansare. Se va face dovada lansarii din acea localitate. Se accepta maxim un caz de acest tip intr – un sezon.
g) La lansare pozitia GPS a masinii trebuie sa fie vizibila in pagina de supraveghere de pe internet si ulterior listata si atasata la dosarul concursului. Datele se pastreaza un an. Orice concurs la care pozitia masinii nu poate fi vazuta sau la care se introduc alte coordonate decât cele din programul de supraveghere GPS nu se va putea folosi in campionatul national. Pozitia masinii poate fi data in functie de softul programului de supraveghere in grade, minute si secunde sau doar in grade – longitudine si latitudine. In programul de clasamente se introduc datele in format grade, minute, secunde, pentru cazul gradelor folosindu – se un program de transformare:
http://www.csgnetwork.com/gpscoordconv.html
http://www.fcc.gov/mb/audio/bickel/DDDMMSS-decimal.html
h) In cazul când sunt mai multe masini la locul de lansare, se introduc in program datele unei singure masini si se filmeaza lansarea pentru confirmarea prezentei celorlalte masini (este valabil si in cazul in care doar o masina din cele din teren are sistem GPS).
i) Lansarile concursurilor de fond si maraton se filmeaza iar filmarea se posteaza pe internet si se ataseaza la dosar. Omologatorul va solicita filmarea. In film este obligatoriu sa apara si delegatul – lansator. Lipsa filmarii duce la anularea etapei pentru responsabilii cu organizarea (presedinte, tehnic, etc).
j) Lansarile porumbeilor din Ukraina se fac doar de catre delegaâii desemnaâi de CNS a FNCPR, din cadrul asociatiilor din estul României.

 

CAPITOLUL IX

CONSTATAREA PORUMBEILOR

 

Constatarea porumbeilor se face in ceasurile electronice sau mecanice care apar in procesul verbal de sigilare ceasuri. Intrun ceas constatator mecanic , pot introduce stikerele porumbeilor sositi maxim 3 columbofili cu o distanta aeriana de maxim 2 km intre crescatorii.
a) Porumbeii vor fi constatati doar la crescatoria a carei coordonate apar in programul de clasamente. Orice constatare a porumbeilor in alte crescatorii va duce la suspendarea columbofilului pe o perioada intre 1 si 5 ani.
b) Columbofilii care nu poseda ceas, vor introduce clemele la un alt columbofil, insa trebuie sa apara trecuti pe banda acelui ceas inca de la imbarcare. Fac exceptie cei al caror ceas se defecteaza, acestia pot introduce clemele in alt ceas.
c) Durata maxima de concurs este urmatoarea:
• 2 zile, inclusiv ziua lansarii, pentru distante de la 100 la 300 km;
• 3 zile, inclusiv ziua lansarii, pentru distante de la 300 la 500 km;
• 6 zile, inclusiv ziua lansarii, pentru concursurile peste 500 km.
# Organizatorii decid durata concursului (in limitele de mai sus) in functie de sosirea porumbeilor, organizarea altor concursuri etc.
Presedintele CNS poate aproba extinderea perioadei de desfasurare a cncursurilor de maraton cu inca maxmum 2 zile in conditiile in care la cursele extrem de grele exista zone sau centre care nu au inchis clasamentul.
d) Timpul de neutralizare este perioada care se considera ca datorita intunericului porumbeii nu zboara in mod normal. Timpul de neutralizare va fi calculat in functie de ora de rasarit si apus a soarelui. Astfel ziua de concurs va incepe cu 30 de minute inainte de rasaritul soarelui si se va incheia cu 30 de minute dupa apus. Calculul rasaritului si apusului se va face pentru fiecare judet sau grupuri de judete particpante in parte iar aceste date vor fi generate automat pe programul de clasamente, care va calcula neutralizarea corespunzatoare judetului pe pagina caruia se face clasamentul. Tot pe acest program orice crescator va putea sa vada durata fiecarei zile de concurs pentru a nu exista alte suspiciuni.
e) Porumbeii constatati si in timpul de neutralizare apar in clasament cu ora sosirii reale, insa in realitate programul calculeaza viteza fara timpul de neutralizare.
f) Daca este cazul, in timpul constatarii porumbeilor (a perioadei de asteptare a porumbeilor) orice columbofil participant este obligat sa admita cel putin doi delegati (imputerniciti telefonic) din partea asociatiei organizatoare, a omologatorilor, a membrilor CNS sau a CD al FNCPR care vor verifica porumbeii sositi, clemele si inelele acestora, ceasul constatator si marcarile acestuia (posibil introducerea unui biletel si un control “intermediar” la ceas) etc., dupa care vor intocmi un proces verbal, cu cele observate, care va fi inaintat de urgenta conducerii asociatiei, CNS sau CD al FNCPR. Membrii CD, CNS si omologatorii nu au nevoie de delegatie. Columbofilul va fi suspendat pentru o perioada de la 1 la 10 ani pentru: urmatoarele lucruri:
1. neprimirea delegatilor observatori;
2. lipsa ceasului constatator de la crescatorie;
3. ceas desigilat;
4. lipsa porumbeilor cronometrati in ceas.
g) In cazul concursurilor de Fond si Maraton este obligatorie anuntarea prin SMS sau Mail a sosirii primilor doi porumbei (pe crescator) in maxim o ora in wekend si doua ore in zilele lucratoare de la marcarea in ceas.
Anuntul va contine : Categoria concursului.localitatea.numar inel matricol porumbel.contingent.ora sosiri. minutul.secunde, iar la concursul de maraton va contine si seria stikerului.
Ex: fond.nume etapa.serie inel.an.ora.minut.secunda
Ex: maraton.nume etapa.serie inel.an.ora.minut.secunda.sticker
La anuntarea porumbeilor de pe Mail se commpleteza obligatoriu toate campurile.
Anuntarea porumbeilor / sanctiuni:
- Crescatorul anunta un porumbel tardiv ( peste o ora in weekend si 2 in timpul saptamanii), serie, ora, minutul gresit, se anuleaza doar porumbelul in cauza, restul porumbeilor ramanand in concurs;
- Crescatorul anunta ambii porumbei tardiv sau cu seriile gresite, se anuleaza doar cei 2 porumbei, restul porumbeilor ramanand in concurs;
- Crescatorul anunta un porumbel iar pe cel de-al doilea nu-l mai anunta, se anuleaza cel de-al doilea porumbel, restul porumbeilor ramanand in concurs;
- Crescatorul nu anunta nici un porumbel, se anuleaza intregul concurs;
Daca se anunta alti porumbei decat primii doi sositi, din eroare, se anuleaza toti porumbeii sositi inaintea acestora. In cazul in care se constata faptul ca s-a anuntat alti porumbei decat primii doi, pentru a-si creea un avantaj, crescatorului in cauza I se va anula intregul sezon pentru categoria respectiva.
In cazul concursurilor de maraton, neanuntarea stick-erullui, anuntarea eronata a seriei acestuia, nerazuirea si anuntarea codului (FCPR123456) duce la anularea porumbelului in cauza, restul porumbeilor ramanan din concurs.
Porumbeii sositi dupa ora 22.00 pot fi anuntati pâna cel târziu ora 06.00 a diminetii urmatoare.
h) La Maraton se vor anunta primii doi porumbei in primele doua zile de concurs pentru fiecarejudet (prima zi = ziua in care sosesc porumbei in judetul respectiv).
i) Anunturile se introduc obligatoriu la concursurile de fond si maraton, in programul de clasamente, la rubrica concurs provizoriu in urma SMS si Mail trimise. Aici va apare ora sosirii, si automat generat de program ora postarii anuntului, pentru a evita situatiile unde porumbeii nu sunt anuntati la timp. Acolo unde ora postarii va depasii perioada de anunturi , anuntul va fi colorat cu rosu si automat porumbelul descalificat.
Exceptional pentru persoanele care nu pot folosii telefonul sau mail-ul, tehnicii de centre pot prelua telefonic anunturile si le introduc in program in termenul de timp stabilit mai sus.
Anuntarea sosiri porumbeilor prin SMS se poate efectua numai de pe numarul de telefon introdus in programul de clasamente corespunzator codului crescatorului.
In conditiile unui concurs bun, asociatia organizatoare poate decide prin anuntarea telefonica si prin intermediul internetului sistarea anunturilor in momentul când se apreciaza ca minim 40% dintre porumbei au sosit in toate judetele participante. Acest lucru se face doar cu aprobarea majoritatii asociatiilor participante.
Anuntarea se va face direct in rubrica din programul de clasamente si asfel pe clasamentul provizoriu v-a apare ora sistari anuntului.
j) Se considera prima zi de concurs ziua in care sunt sositi si marcati in ceas primii porumbei din concurs (este posibil numai unul) chiar daca sunt sositi in ziua a 2-a, a 3-a etc., dupa ziua lansarii.
k) In cazul concursurilor mai grele sau care dureaza mai multe zile asociatiile pot opta pentru a organiza seara dupa inchiderea concursului a unor centre pentru a efectua controale intermediare la ceasurile mecanice. La un centru trebuie sa fie minim 15 ceasuri. Daca intr-un judet nu exista 15 ceasuri mecanice se orgaizeaza central pentru cate sunt dar cu participarea a doi membri posesori de ceasuri electronice care sa asiste si sa opereze un process verbal. In cuseta ceasului se introduce un biletel cu inscriptia – Control intermediar. Daca ceasurile se opresc se iau in considerare porumbeii pontati pana la controlul intermediar. Chiar si cu ceasurile oprite, ne-desigilate, columbofilii trebuie sa fie prezenti la desigilare si sa de-a cele doua stopuri finale. Abia dupa aceasta procedura se desigileaza ceasurile. In caz contrar concursul se anuleaza.

 

CAPITOLUL X

DESIGILAREA CEASUIRLOR

 

a) Ceasurile se desigileaza (in cazul celor electronice se descarca datele) pe centre de imbarcare stabilite de catre Comitetul asociatiei. Acestea se stabilesc la fiecare etapa si sunt aceleasi cu centrele de pornire ale ceasurilor. Ele pot fi, in functie de caz, aceleasi si cu centrele de imbarcare.
b) Obligatoriu la desigilare trebuie sa fie prezenti 15 membrii columbofili si 15 ceasuri de cronometrare. In caz contrar, centrul respectiv se desfiinteaza atât ca desigilare, pornire si chiar imbarcare când este centru comun.
c) Columbofilii au obligatia sa fie prezenti la ora stabilita sub sanctiunea anularii etapei si a scoaterii porumbeilor din concurs.
d) Fiecare centru de imbarcare va avea un responsabil de centru si un responsabil tehnic (pot fi aceleasi persoane in cazul centrelor comune si de imbarcare) .
e) Tehnicul de centru, impreuna cu comisiile, va verifica pe rând fiecare ceas, integritatea lui si prezenta sigiliilor la ceasurile mecanice si il va trece intr – un proces verbal de desigilare. Procesul verbal va fi completat cu numele persoanelor din comisie si cu numele responsabilului de centru.
f) Daca din diverse motive, un columbofil nu se prezinta cu ceasul la ora controlului final, ceasul respectiv sigilat, defect, oprit va fi adus obligatoriu la locul si data clemarii porumbeilor in concursul urmator când il va prezenta comisiei tehnic – sportive spre verificare. La ultimul concurs posesori de ceasuri mecanice sau electronice participanti la etapa sunt obligatii sa participle la desigilare, in caz contrar se anuleaza rezultatele anului respectiv la columbofili in cauza, fara a se scoate porumbeii si crescatorul din concursurile anterioare daca acestea au fost finalizate si omologate.
g) Columbofilii desigileaza obligatoriu la centrele la care au fost desemnati intreg sezonul cu exceptia desfiintari centrului in conditiile RNS. Participarea la desigilare la un alt centru decât cel desemnat va duce la anularea etapei crescatorului in cauza.
h) La ora fixata de organizator (fix) se dau doua stopuri la ceasurile mecanice la o diferenta intre ele de la 1 la 5 min. Diferenta se stabileste tot de organizator. Lipsa stopurilor sau perforarea benzii intre stopuri duce la anularea concursului pentru crescatorul in cauza.
i) Desigilarea ceasurilor se face pe comisii constituite din minim 3 persoane atât pentru ceasurile macanice cât si pentru cele electronice. Columbofilul nu are voie sa participe in niciun fel la desigilarea propriului ceas, sub sanctiunea anularii etapei.
j) La ceasurile mecanice se trec manual pe fisa de cronometrare ora sosirii porumbeilor corespunzatoare clemelor din ceasul mecanic, ziua si ordinea sosirii. Pe banda ceasului se trec seriile porumbeilor, seriile clemelor si ora, minutul si secunda sosirii. Marcajele goale se anuleaza iar pe banda va semna un membru al comisiei. Acolo unde concureaza mai multi crescatori intr – un ceas se trece si numele proprietarului porumbelului pe banda si in dreptul marcajelor se scriu si numele crescatorilor. Comisia va analiza banda ceasului mecanic sub urmatoarele rapoarte:
• insemnarile si stampilele de la incepul benzii;
• consemnarea numelui si prenumelui columbofilului sau a columbofililor care au marcat in ceasul respectiv;
• perforarea de control initial care trebuie sa fie inainte de marcajul de control initial;
• marcajele sa fie vizibile: zi, ore, minute, secunde (cadranele ce exprima acest lucru);
• marcajele de control final (minim doua);
• perforarea benzii in momentul deschiderii ceasului, unica, obligatoriu in al doilea marcaj final sau dupa acesta;
Se va citi cu atentie primul control final – abaterea de la ora exacta, in plus sau in minus trebuie sa fie mai mica de 3 minute in 24 ore de functionare a ceasului. In caz contrar se anuleaza fisa fara a se scoate porumbeii din concurs.
k) Comisia de desigilare va anula toate benzile care nu corespund actualului RNS cu privire la: intârzierea ceasului, fixarea acestuia pe ora fixa la pornire, prezenta stopurilor finale pe banda, perforarea benzii dupa marcajul initial sau inaintea celui de -al doilea control final, prezenta comisiei de sigilare, prezenta ceasului atomic, etc..
l) Nu sunt permise la fisele electronice de desigilare aparitia altor porumbei decât cei imbarcati conform fisei de imbarcare sub sanctiunea anularii concursului.
m) La finalul desigilarii comisia se va trece nominal si semnatura pe banda ceasului si pe fisele cu porumbei (electronice sau mecanice).
n) Fisele care trebuiau anulate, dar ajung in concurs si la omologator, vor fi scoase de acesta si totodata acesta va anula etapa comisiei si tehnicului de centru care nu a sanctionat aceasta fapta .
o) La concursurile de viteza, viteza – demifond si demifond se anuleaza toate fisele care nu au porumbei sositi, fisele ceasurilor care nu sunt prezente la desigilare, iar acesti porumbei nu mai intra in concurs. Columbofilii participanti la concurs au obligatia sa fie prezenti la desigilare, in caz contrar vor fi sanctionati in felul urmator de catre responnsabilul tehnic judetean:
- anularea celei mai bune etape din sezon
- penalitate financiara conform deciziei Comitetului Asociatiei, decizie care se ia la inceperea sezonului si se comunica membrilor.
La concursurile de Fond si Maraton se va atasa obligatoriu la fisa de cronometrare, banda de constatare chiar daca nu au marcat nici un porumbel, lipsa benzi constatatoare duce la scoaterea numarului de porumbei din concursul respectiv.
p) Dupa finalizarea operatiunilor de desigilare, tehnicul de centru verifica si pregateste dosarul concursului pentru centrul respectiv. Acesta va contine:
1. fisele de imbarcare/desigilare (exemplarul 2)pentru ceasurile mecanice
2. procesele verbale – sigilare, desigilare, pornire;
3.fisele anulate, grupate separat si scris pe fiecare motivul anularii;
4. alte procese verbale.
r) Dosarul trebuie trimis in termenul stabilit de organizatori catre tehnicul organizator care va centraliza dosarele, le va verifica si abia dupa verificare va da dosarele la clasificator pentru intocmirea clasamentului.
s) Inainte de inceperea procedurilor de desigilare se va verifica setarea ceasului atomic, lucru pe care il va face si fiecare crescator inainte de desigilarea cesului propriu.
La imbarcare si la desigilare in cazul sistemelor de club BENZING se va tipari fisa de informatii imediat dupa setarea orei, inainte ca ceasurile sa fie conectate la unitatile de club. Aceste fise de informatii se vor anexa la dosarul concursului. Dupa tiparirea fisei se poate incepe procedura de imbarcare / desigilare. Informatiile tiparite pe aceste fise vor fi folosite de tehnici si omologatori pentru verificari incrucisate. Sistemele de club BENZING trebuie sa functioneze cu versiunea de software RO 3.2 sau o versiune superioara. Imbarcarea sau desigilarea pe unitati de club BENZING cu versiune de software inferioara versiunii RO 3.2 atrage dupa sine anularea rezultatelor.
t) Ora de desigilare aparuta pe fisa de desigilare trebuie sa fie dupa ora listarii fisei de informatii, si in intervalul de desigilare, dar nu mai devreme de ora scrisa pe procesul verbal de desigilare, sub sanctiunea anularii concursului pentru crescatorii in cauza , a tehnicului pe centru si a tehnicului pe judet.

 

CAPITOLUL XI

CORECTIILE DE TIMP ALE CEASURILOR

 

a) Avansurile sau intârzierea ceasurilor de cronometrare fata de ora oficiala se calculeaza astfel:
• se stabilesc diferentele de timp, in secunde, pentru avansurile sau ramânerea in urma a ceasurilor intre ora oficiala si ora controlului final marcat. Aceste diferente reprezinta corectia totala (Ct) pentru fiecare cronometru;
• se calculeaza corectia pentru o ora (Co) impartind corectia totala la numarul intreg de ore de functionare a ceasului, mai precis dintre controlul final si cel initial (N) Co = Ct/N;
• se calculeaza corectia initiala (Ci) pâna la ora marcarii primului porumbel sosit in concurs, Ci =Co x Np, in care Np este numarul intreg de ore de la pornirea ceasului pâna la inregistrarea primului porumbel;
• in functie de durata aproximativa intre marcarile primului porumbel si de marimea corectiei pentru o ora, o jumatate sau un sfert de ora, se aplica corectia definitiva (CA) tuturor porumbeilor marcati in ceasul respectiv. Corectia definitiva, pentru fiecare porumbel, va aparea in fisele de cronometrare. Fisele de la ceasurile electronice au tiparita corectia de timp fata de ora exacta.
b) Corectia de timp nu poate sa depaseasca 3 minute la 24 de ore, sub sanctiunea anularii etapei.

 

CAPITOLUL XII

CLASAMENTELE CONCURSULUI

 

a) Clasamentele concursului, a porumbeilor si cel al columbofililor, se intocmesc de catre tehnicii de judet (sau de catre operatorii angajati pentru acestea) folosind Programul National de Clasamente. In cadrul organizarii concursurilor de catre asociatii organizatoare, clasamentele apar pe pagina judetului care are ca reprezentant tehnicul sportive al asociatiei.

Procesarea datelor se face doar dupa ce tehnicul de judet va verifica dosarul asigurându – se ca au fost anulate toate aspectele care nu sunt conforme cu prezentul regulament. Clasamentele se clasifica dupa cum urmeaza:
- clasamentele la tipurile Viteza Viteza-Demifond si Demifond pot fi : clasamente generale (la nivel de organizatori), clasamente pe judet, clasamente zonale (prin impartirea in doua a distantei dintre primul si ultimul columbofil participant in concurs – zona care nu intruneste numarul de columbofili sau porumbei intra in clasament cu zona anterioara) si clasamente pe centre de imbarcare – acestea numai daca se intrunesc conditiile de minimum 20 de columbofili si 250 porumbei si minim 20 de columbofili si 20 de ceasuri prezente la desigilare;
- clasamentele la tipurile Demifond-Fond si Fond pot fi:
clasamente generale (la nivel de organizatori), clasamente zonale (prin impartirea in doua a distantei dintre primul si ultimul columbofil participant in concurs), clasamente pe judet cu 40 cresaturi , 40 ceasuri si 250 porumbei si clasamente pe centre de imbarcare daca se intrunesc conditiile de minimum 20 de columbofili cu 20 de ceasuri constatatoare si minim 250 porumbei;
- clasamentele la tipul Maraton pot fi:
clasamente generale, clasamente zonale (prin impartirea in doua a distantei dintre primul si ultimul columbofil participant in concurs), clasamente pe judet si clasamente pe centre de imbarcare (in centre unde imbarca cel putin doua asociatii) daca se intrunesc conditiile de minimum 50 de columbofili si 50 de ceasuri constatatoare si minim 250 de porumbei.
b) Clasamentele unui concurs se fac pe baza procesului verbal de lansare care trebuie sa fie unic pentru un concurs. Clasamentele intocmite prin cumularea mai multor procese verbale se anuleaza.
c) La concursurile de viteza, viteza – demifond si demifond se anuleaza toate fisele care nu au porumbei sositi si fisele ceasurilor care nu sunt prezente la desigilare, iar acesti porumbei nu mai intra in concurs.La concursurile de demifond-fond , fond si maraton se iau in calcul toti porumbeii angajati in concurs.
d) Clasificatorul are nevoie ca date generale, initiale de lucru, de: ora exacta pornire ceasuri, timpul de la pornire pâna la lansare, ora exacta, control final, timp de functionare ceasuri, numar zile de concurs, durata unei zile de concurs, totalul porumbeilor angajati, numar porumbei clasati (maxim 20 % din cei angajati in concurs), numarul columbofililor participanti.
e) Crescatorii care concureaza cu alte asociatii judetene decât cea din care fac parte participa la concursuri cu codurile respectivei asociatii si automat sunt centralizati in campionatul respectivei asociatii. Participarea la diferite categorii, cu asociatii diferite, se face in conditiile RNS, cu mentiunea ca porumbeii sunt legati direct de codul de crescator iar acestia se introduc in lista de start electronica, la inceputul sezonului (inainte de prima etapa a asociatiei respective) .
f) Ca date particulare ale fiecarui porumbel: pozitia sa in fisa de cronometrare colectiva (echipa primilor 5 porumbei, pentru clasamentul columbofililor), seria inelului matricol, contingent, sex, ziua, ora, minutul si secunda sosirii scrisa in fisa in dreptul pasarii respective.
g) Clasamentul porumbeilor se intocmeste in ordinea descrescatoare a vitezelor medii (metri/minut) calculate cu doua zecimale si pentru maximum 20% (douazeci) din totalul porumbeilor angajati in concurs.
h) Numarul de porumbei luati in calcul pentru clasamentul unui concurs va fi numarul total al porumbeilor cumulat din fisele de imbarcare al columbofililor participanti la acel concurs, mai putin la categoriile viteza, viteza – demifond si demifond unde se intocmeste clasament doar din fisele prezente la desigilare si cu porumbei constatati.
i) Punctajul penalizat al unui porumbel in clasamentul national se calculeaza dupa formula cu patru zecimale si anume: Lp x 1000 / Np in care Lp este locul porumbelului in clasament, Np numarul de porumbei angajati pentru toate categoriile
j) Clasamentele se pot vizualiza pe site-ul www.fcpr.ro, la sectiunea concursuri pentru fiecare asociatie judeteana.
k) Dupa fiecare concurs organizatorii sunt obligati ca in termen de maximum 20 de zile de la data desigilarii sa finalizeze clasamentele. Participantii pot sa vada clasamentele direct pe site – ul federatiei www.fcpr.ro. Contestatiile, in cazul unor greseli de calcul, dactilografiere sau omisiune, se iau in considerare daca au fost adresate, in scris, in termen de maximum 5 zile de la data aflarii rezultatelor. Raspunsurile, in scris, ale comisiei tehnice organizatoare la contestatiile columbofililor, cu privire la clasamente, este obligatorie in termen de 5 zile. Contestatiile fata de raspunsul comisiei tehnice se trimit de crescatori la omologatori, iar acestia vor trimite raspunsurile prin intermediul site – ului FNCPR.
l) Dupa epuizarea perioadei de contestatii, operatorul judetean in pagina judetului din Programul National de clasamente va optiona butonul – CONCURS FINALIZAT. In acel moment concursul este blocat iar pe clasament apare acest text. Acest buton se optioneaza doar in momentul când clasificatorul este absolut sigur ca clasamentul este gata. Dupa acest moment pagina va fi blocata si nu se vor mai putea face alte modificari in clasament. Daca omologatorul va constata deficiente si nevoia de corecturi, acestea se vor face pe baza unui raport scris, trimis de omologator pe mail catre responsabilul cu programul de clasamente. Doar dupa aceea omologatorul optioneaza butonul – OMOLOGAT – si concursul se va putea centraliza.

 

CAPITOLUL XIII

OMOLOGAREA CONCURSURILOR

 

a) Dupa finalizarea tuturor operatiunilor indicate in capitolele de mai sus, responsabilul tehnic organizator va finaliza dosarul concursului si il va trimite la omologator.
Dosarul concursului trebuie sa contina urmatoarele:
• procesul verbal de lansare;
• diagrama mijlocului de transport (sau diagramele daca sant mai multe mijloace de transport);
• procesul verbal cu numele crescatorilor si numarul de porumbei imbarcati pentru fiecare centru de imbarcare;
• procesul verbal de sigilare ceasuri la toate categoriile (sunt trecute toate ceasurile electronice/mecanice cu care se concureaza la concursul respectiv) pentru fiecare centru de imbarcare;
• procesul verbal de pornire ceasuri (sunt trecute doar ceasurile mecanice care sunt pornite pentru concursul respectiv) pentru fiecare centru de imbarcare;
• procesul verbal de desigilare ceasuri (sunt trecute toate ceasurile electronice/mecanice care sunt prezente la desigilare) pentru fiecare centru de imbarcare;
alte procese verbale si acte pendinte de concursul respectiv, posibil abateri si sanctiuni;
• listingul pozitiei masinii la lansare, cu pozitia (coordonatele) de la momentul lansarii si minim doua pozitii inainte si doua dupa lansare (raport pozitii);
• fisele de cronometrare colectiva, intr – o anumita ordine (pe asociatii, pe centre de imbarcare, in ordine alfabetica, etc.) completate corespunzator si fara stersaturi;
- benzile ceasurilor de cronometrare (chiar si cele anulate, fiecare atasata cu o agrafa ( nu capsata, gaurita cu ace sau lipita) pliate tip armonica si atasata la fisa de care apartine, pentru a facilita verificarea;
- fisa nr. 3 la etapele de maraton cu stikerele lipite;
- adresa si numarul de telefon ale persoanei cu care omologatorul poate lua legatura.
# Lipsa oricaruia dintre aceste documente atrage dupa sine anularea etapei pentru tehnicul concursului. Acesta poate sanctiona la fel tehnicii de centre care nu transmit cele de mai sus cu dosarul centrului, caz in care este absolit de vina.
b) Comisiile tehnice ale asociatiilor au obligatia salvarii clasamentelor imediat dupa optionarea butonului – concurs finalizat – in calculatorul propriu pentru a preveni defectiunile tehnice ale programului care pot duce la distrugerea bazei de date.
c) Dosarele finale ale concursurilor vor fi expediate de catre tehnicul sportiv la omologator in termen de 30 de zile de la efectuarea concursului si 10 zile de la ultimul concurs cu puii. In caz contrar CNS va lua obligatoriu una din urmatoarele masuri:
- anularea rezultatelor tehnicului la etapa respectiva;
- anularea rezultatelor tehnicului pentru intreg sezonul (intârzieri repetate);
- anularea rezultatelor pentru intreg comitetul de organziare la etapa respectiva;
- suspendarea relatiilor cu FNCPR a tehnicului si/sau presedintelui asociatiei organizatoare (sau a comitetului de organizare).
d) Carnetele de evidenta cu porumbeii participanti la concursuri se pastreaza la sediul asociatiei, iar omologatorul le va viziona in format electronic in programul de clasamente pe baza unei parole de acces.
e) La solicitarea omologatorului, asociatiile organizatoare au obligatia sa puna la dispozitia acestuia userul si parola pentru verificarea pozitiei masinii. Nerespectarea acestei prevederi va duce automat la nerecunoasterea concursului in campionatul national.
f) Dosarele se trimit cu posta rapida, iar omologatorul va pastra dovada primirii dosarelor pentru eventuale contestatii.
g) Omologatorului desemnat din judetul respectiv, in speta asociatiei organizatoare i se vor expedia de catre delegatii – observatori, scrisorile din localitatile de lansare.
h) Omologatorul are obligatia de a aplica intocmai prezentul RNS documentatiilor concursurilor. In cazul depistarii unor abateri neintentionate, omologatorul are obligatia sa ia legatura cu comisia tehnica a organizatorului.
j) Timpul maxim de omologare dupa primirea dosarului este de 30 de zile.
k) Dupa verificarea dosarului si a clasamentului omologatorul va actiona butonul „concurs omologat” si va aparea mesajul pe clasament „concurs omologat”. Orice modificare inainte de aceasta se va face doar de catre responsabilul de program in baza unui raport scris de catre omologator.
l) La sfârsitul anului competitional, omologatorii vor prezenta un raport scris asupra celor omologate, inclusiv cu toate problemele aparute in sezon. Raportul va fi prezentat in cadrul sedintei CNS, unde se vor omologa rezultatele finale nationale si pe asociatii. Raportul se va arhiva la sediul FNCPR unde se va pastra pentru 2 ani.
m) Dosarele concursurilor (omologate sau neomologate) se vor pastra, timp de 2 ani la domiciliul omologatorului.
n) Omologatorul are obligatia sa verifice si sa omologheze (sau sa anunte CNS despre problemele existente in dosar) si in maxim 30 de zile de la primirea dosarului sa bifeze in programul de clasamente butonul „concurs omologat” astfel ca toti columbofilii sa poata viziona acest lucru pe site – ul federatiei.
o) Omologatorii au obligatia sa anunte CNS despre intârzierea trimiterii dosarelor sub sanctiunea anularii rezultatelor acestora.
p) Dosarele de concurs finale care incalca prezentul RNS nu vor fi omologate. Omologarea unui concurs care nu respecta prezentul RNS atrage suspendarea omologatorului din activitatea competitionala pe o perioada intre 1 an si 5 ani.
r) Omologatorii au obligatia sesizarii presedintelui CNS despre neomologarea unui concurs in termenul de 30 de zile, prevazut pentru omologare, sub sanctiunea anularii propriilor rezultate.

 

CAPITOLUL XIV

CENTRALIZAREA REZULTATELOR LA NIVEL JUDETEAN SI NATIONAL

 

a) In urma rezultatelor obtinute la concursurile omologate se organizeaza campionatul judetean si Campionatul National Columbofil al României. Acestea sunt centralizate automat de catre Programul National de clasamente sub supravegherea tehnicilor de judet si a responsabilului de program din cadrul CNS.
b) Dupa ce omologatorul optioneaza butonul – OMOLOGAT – al unui concurs, in pagina judeteana va apare butonul – CENTRALIZARE – (porumbei, respectiv crescatori). Responsabilul tehnic care administreaza pagina pe care acesta este editat, va trimite prin accesarea acelui buton spre centralizare toate clasamentele concursului, astfel incât toate link-urile clasamentelor conforme cu RNS sa devina verzi, atât la porumbei cât si la crescatori. Abia in acel moment punctajele obtinute sunt centralizate in campionatul judetean. Columbofilii au obligatia sa urmareasca propriile punctaje si sa sesizeze imediat responsabilul tehnic, despre orice eroare de program la centralizarea judeteana.
c) Dupa finalizarea concursurilor (maturi sau pui) si finalizarea omologarilor, CNS va transmite o data pentru finalizarea oricaror contestatii cu privire la rezultatele finale judetene, respectiv nationale. Crescatorii si tehnicii de judet au obligatia verificarii rezultatelor finale si sesizarii responsabilului de program despre eventualele erori. Dupa aceasta data nu se mai accepta contestatii.
d) In termen de 5 zile (data postei) tehnicul va trimite la omologator un dosar cu rezultatele finale ale judetului sau. Dosarul va fi stampilat si semnat de catre presedintele asociatiei si tehnic si va contine un opis cu continutul dosarului. Acesta va contine rezultatele judetene (in format fara totaluri) pentru toate categoriile, in ordinea din programul de clasamente atât pentru porumbei cât si pentru crescatori. Intârzierea transmiterii acestui dosar se sanctioneaza cu anularea rezultatelor tehnicului pentru acel an. Transmiterea de date eronate omologatorului in dosarul cu rezultate finale pentru omologare se sanctioneaza cu:
• suspendarea tehnicului din functie pentru o perioada intre 1 an si 3 ani;
• anularea rezultatelor tehnicului;
• suspendarea tehnicului din campionat pe o perioada intre 1an si 5 ani.
e) Omologatorul va verifica si omologa (sau dupa caz va apela responsabilul cu programul pentru remedierea erorilor pe care ulterior le va transmite si in scris asociatiei) si va prezenta dosarul la sedinta CNS cu omologatorii, aferenta anului respectiv.
f) Pentru a fi centralizate in Campionatul National etapele de concurs trebuie sa respecte planul de zbor, sa se desfasoare conform prezentului regulament si sa indeplineasca urmatoarele conditii minimale sub raport al numeral de porumbei, columbofili si ceasuri constatatoare:
1. viteza – minim 20 de crescatori si 20 de ceasuri si 250 de porumbei;
2. demifond - minim 20 de crescatori si 20 de ceasuri si 250 de porumbei;
3. viteza – demifond – minim 20 de crescatori si 20 de ceasuri si 250 de porumbei
4. demifond – fond – minim 20 de crescatori si 20 de ceasuri si 250 de porumbei, pentru centru si 40 de crescatori , 40 de ceasuri si 250 porumbei penru concursul general
5. fond – minim 20 de crescatori si 20 de ceasuri si 250 de porumbei, pentru centru si 40 de crescatori , 40 de ceasuri si 250 porumbei penru concursul general
6. maraton – minim 50 de crescatori si 50 de ceasuri si 250 de porumbei.
# Face exceptie de la regula ultima etapa organizata (chiar daca nu este ultima din planul de concursuri) care poate fi organizata sub numarul minim necesar de porumbei si crescatori, aceasta pentru fiecare grupa de tipuri de concursuri – viteza, viteza – demifond si demifond, respectiv demifond – fond si fond respectiv maraton. Pentru realizarea centralizarii acestor etape asociatiile in cauza vor adresa o cerere scrisa responsabilului cu clasamentul din cadrul CNS.
Centralizarea campionatului atat la porumbei cat si la crescatori va aparea pe saitul FNCPR , numai dupa efectuarea ultimei etapei din planul de zbor atat la maturi cat si la pui.

 

CAPITOLUL XV

CAMPIONATUL NATIONAL COLUMBOFIL AL FNCPR

 

Nota: Punctajele vor fi centralizate pe norme conform categoriei concursului!

1. CAMPIONATUL PORUMBEILOR

a) Pentru campionatul porumbeilor la categoria viteza – se considera punctajul realizat de porumbel in fix 5 (cinci) etape de concurs din tipul viteza sau viteza – demifond cu participarea a minim 20 de columbofili si 250 de porumbei parcurgând minimum 1000 km, intr – un an: 2(doua) din cele 5(cinci) etape se vor lua obligatoriu din clasamentul judetean semi – general sau general , celelalte 3(trei) luându – se la alegere din oricare clasamente.
Pentru palmaresul pe 2 ani este necesara realizarea normei in fiecare an, palmaresul realizandu-se prin insumarea normelor din cei 2 ani. Pentru palmaresul pe 3 ani este necesara realizarea normei in fiecare an, palmaresul realizându- se prin insumarea normelor din cei 3 ani.
Pentru pui norma este identica cu exceptia numarului de kilometri necesari minim – 750km!
b)Pentru campionatul porumbeilor la categoria Demifond se considera punctajul realizat de porumbel in 4 (patru) etape, din tipurile demifond, viteza – demifond sau demifond – fond cu participarea a minim 20 de crescatori si 250 de porumbei, parcurgând minimum 1400km intr – un an. Se vor lua obligatoriu 2(doua) din cele 4(patru) etape din clasamentul judetean, semi – general sau general celelalte 2(doua) luându – se la alegere din oricare clasamente.
Pentru palmaresul pe 2 ani este necesara realizarea normei in fiecare an, palmaresul realizandu-se prin insumarea normelor din cei 2 ani. Pentru palmaresul pe 3 ani este necesara realizarea normei in fiecare an, palmaresul realizându- se prin insumarea normelor din cei 3 ani.
c)Pentru campionatul porumbeilor la categoria Fond se considera punctajul realizat de porumbel in 3 (trei) etape din tipurile demifond – fond sau fond parcurgând minimum 1700 km cu participarea a minim 40 de crescatori si 250 de porumbei. Din cele trei etape se poat lua maxim o etapa din clasamentul pe centru (cu participare a minim 20 membri si 250 de porumbei) si obligatoriu o etapa nominalizata (judetean, semigeneral sau general) etapa nominalizata se poate inlocui cu o etapa de maraton.
Pentru palmaresul pe 2 ani este necesara realizarea normei in fiecare an, palmaresul realizandu-se prin insumarea normelor din cei 2 ani. Pentru palmaresul pe 3 ani este necesara realizarea normei in fiecare an, palmaresul realizându- se prin insumarea normelor din cei 3 ani.
Pentru pui norma este identica cu exceptia numarului de kilometri necesari – 1500km!
d)Pentru campionatul porumbeilor la categoria As Fond,se considera punctajul realizat de porumbel in 5 (cinci) etape peste 500 km din tipurile demifond – fond, fond sau maraton, luandu-se in calcul maxim 2 etape cu clasamente pe centru la categoria fond centru (cu participare a minim 20 membri ,20 ceasuri si 250 de porumbei).
Pentru palmaresul pe 2 ani este necesara realizarea normei in fiecare an, palmaresul realizandu-se prin insumarea normelor din cei 2 ani. Pentru palmaresul pe 3 ani este necesara realizarea normei in fiecare an, palmaresul realizându- se prin insumarea normelor din cei 3 ani.
e)Pentru campionatul porumbeilor la categoria Maraton se considera punctajul realizat de porumbel in 2 (doua) etape din tipul maraton cu participarea a cel putin 50 de crescatori si 250 de porumbei. Una dintre etape se va lua obligatoriu din clasamentul general sau zonal. (fac exceptie concursurile nationale unde se pot folosi clasamentele zonale).
Pentru palmaresul pe 2 ani este necesara realizarea normei in fiecare an, palmaresul realizandu-se prin insumarea normelor din cei 2 ani. Pentru palmaresul pe 3 ani este necesara realizarea normei in fiecare an, palmaresul realizându- se prin insumarea normelor din cei 3 ani.
f)Pentru campionatul porumbeilor la categoria As Maraton se considera punctajul realizat de porumbel in 3 etape din tipul maraton, cu participarea a cel putin 50 de crescatori, 50 de ceasuri la fiecare etapa. Punctajul unei etape se va centraliza obligatoriu de pe clasamentul general sau zonal. (fac exceptie concursurile nationale unde se pot folosi clasamentele zonale).
Pentru palmaresul pe 2 ani este necesara realizarea normei in fiecare an, palmaresul realizandu-se prin insumarea normelor din cei 2 ani. Pentru palmaresul pe 3 ani este necesara realizarea normei in fiecare an, palmaresul realizându- se prin insumarea normelor din cei 3 ani.
g) Pentru campionatul porumbeilor la categoria Maraton extrem se ia in calcul punctajul obtinut in doua etape din tipul maraton si cu un total de 2000 km, cu participarea a minim 50 de crescatori, 50 de ceasuri si 250 de porumbei indiferent de distantele pe care le au ceilalti crescatori . Una dintre etape se va centraliza din clasamentul general sau zonal. (fac exceptie concursurile nationale unde se pot folosi clasamentele zonale)
Pentru palmaresul pe 2 ani este necesara realizarea normei in fiecare an, palmaresul realizandu-se prin insumarea normelor din cei 2 ani. Pentru palmaresul pe 3 ani este necesara realizarea normei in fiecare an, palmaresul realizându- se prin insumarea normelor din cei 3 ani.
h) Pentru campionatul porumbeilor la categoria Maraton National se ia in calcul punctajul obtinut in doua etape din cele doua nationale , cu participarea a minim 50 de crescatori si 250 de porumbei .
Pentru palmaresul pe 2 ani este necesara realizarea normei in fiecare an, palmaresul realizandu-se prin insumarea normelor din cei 2 ani. Pentru palmaresul pe 3 ani este necesara realizarea normei in fiecare an, palmaresul realizându- se prin insumarea normelor din cei 3 ani.
i) Pentru campionatul porumbeilor la categoria General se considera punctajul realizat de porumbel in 6 (sase) etape parcurgând minim 1800 km dupa cum urmeaza:
• 2 etape, din tipul viteza, sau viteza – demifond,
• 2 etape, din tipul demifond, viteza – demifond sau demifond – fond
• 2 etape, peste 500 km.
Se vor lua obligatoriu 2 etape din cele 6 din clasamentul judetean, smigeneral sau general .
Pentru palmaresul pe 2 ani este necesara realizarea normei in fiecare an, palmaresul realizandu-se prin insumarea normelor din cei 2 ani. Pentru palmaresul pe 3 ani este necesara realizarea normei in fiecare an, palmaresul realizându- se prin insumarea normelor din cei 3 ani.
Pentru campionatul pui categoria General se considera punctajul realizat de pui in 6 (sase) etape parcurgând minim 1500 km dupa cum urmeaza:
• 1-3 etape, din tipul viteza, sau viteza – demifond,
• 1-3 etape, din tipul demifond, viteza – demifond sau demifond – fond
• 1-3 etape, peste 500 km.
j)Pentru campionatul porumbeilor la categoria Porumbel AS Speed se considera punctajul obtinut la 10 etape de concurs din tipurile viteza, demifond, viteza – demifond si demifond – fond.
Pentru palmaresul pe 2 ani este necesara realizarea normei in fiecare an, palmaresul realizandu-se prin insumarea normelor din cei 2 ani. Pentru palmaresul pe 3 ani este necesara realizarea normei in fiecare an, palmaresul realizându- se prin insumarea normelor din cei 3 ani.
k)Pentru campionatul porumbeilor la categoria Porumbel AS National este necesar ca un porumbel sa indeplineasca normele din campionat la viteza, demifond, fond, general si maraton. Punctajul se calculeaza prin insumarea punctajelor din aceste categorii.
Pentru palmaresul pe 2 ani este necesara realizarea normei in fiecare an, palmaresul realizandu-se prin insumarea normelor din cei 2 ani. Pentru palmaresul pe 3 ani este necesara realizarea normei in fiecare an, palmaresul realizându- se prin insumarea normelor din cei 3 ani.
l) Pentru campionatul porumbeilor la categoria Record – se cumuleaza totalitatea kilometrilor clasati in cariera de porumbel, minim 10.000 km si obligatoriu minim o etapa clasata/an. Se contabilizeaza etapele incepând cu sezonul 2008.
m)Campionatul copiilor (intre 10 si 16 ani) la porumbei maturi – se considera punctajul realizat de porumbel in 5 (cinci) etape indiferent de numarul de km si tipul de concurs, intr – un an. Nu se organizeaza palmares.
n)Campionatul copiilor (intre 10 si 16 ani) la pui - se considera punctajul realizat de porumbel in 3 (trei) etape de la concursurile cu puii indiferent de numarul de km, intr – un an.
Nu se organizeaza palmares.
o)La pui normele se realizeaza dupa criteriile de mai sus. (cu exceptiile prevazute la categoriile viteza si fond si general).
p) PORUMBELUL ANULUI
FNCPR premiaza anual porumbelul cu cel mai bun prnctaj din 10 etape de concurs clasate.
ATENTIE Se va premia primul porumbel pe tara si primul porumbel pe judet.
Regula de participare:
10 etape particpare la concursuri cu un minim de 5000 km
r) Campionatul porumbeilor CLASA STANDARD (nu exista campionat al columbofililor la aceasta categorie)
Un porumbel Standard Sport poate fi arbitrat la nivel de Asociatie judeteana,daca a realizat norma FCI din concursurile la care au participat minim 150 de porumbei la etape de minim 100 km. distanta,acumuland un palmares de minimum 2000 km. femele si 2500 km. masculi,pe perioada a 2 ani de zile,dar cu conditia ca in ultimul an sa fi participat la concursuri clasand 600 km. femelele si 750 masculii(nu are importanta numarul de concursuri) .Primi 5 masculi si 5 femele vor alcatui lotul de Standard al Asociatiei Judetene si vor fi prezenti in Expozitia Nationala.
Norma poate fi realizata si intr-un singur an, adica in anul columbofil in curs.
Tot la nivel de Asociatii se pot arbitra si porumbei clasa Standard Sport cu norma pe un AN, indeplinind jumatate din normele celor cu palmares. Si la aceasta Categorie va participa un lot de 5 masculi si 5 femele in cadrul expozitiei Nationale, unde dupa arbitrajul final vor fi desemnati Campinii Nationali Clasa Standard si vor fi premiati cu plachete primii 5 masculi si 5 femele la ambele CLASE.
Arbitrarea finala ,la aceasta categorie,se va face la Expozitia Nationala,unde sunt adusi porumbei arbitrati la nivel judetean cu punctele cele mai bune(minim 91 pct.),in conditiile stabilite de Consiliul Director si Presedintele Corpului National de Arbitri a Federatiei Crescatorilor de Porumbei din Romania.
Pentru participarea evenimentele INTERNATIONALE, se vor rearbitra primi 15 masculi si 15 femele si in functie de punctajul obtinut si se va alcatuii Lotul OLIMPIC format dni 5 masculi si 5 femele.
Nu pot fi arbitrati alti porumbei decat cei care sunt desemnati la Categoria Standard si fac parte din lotul Asociatiei Judetene.(nu pot participa la 2 categorii)

 

2.CAMPIONATUL COLUMBOFILILOR

a) La categoria vitezacrescator se va lua in calcul punctajul cu penalizarea cea mai mica a primilor 2 (doi) porumbei din primii 5 (cinci) porumbei inscrisi pe fisa de cronometrare numarul 1, la fix 5 (cinci) etape de concurs, din tipurile viteza si viteza – demifond cu participarea a minim 20 de crescatori si 250 de porumbei si norma de kilometri - minim 1000 km intr – un an; 2(doua) din cele 5(cinci) etape se vor lua obligatoriu din clasamentul judetean semi – general sau general, celelalte 3(trei) luându – se la alegere din oricare clasamente.
Pentru palmaresul pe 2 ani este necesara realizarea normei in fiecare an, palmaresul realizându – se prin insumarea normelor din cei 2 ani. Pentru palmaresul pe 3 ani este necesara realizarea normei in fiecare an, palmaresul realizându – se prin insumarea normelor din cei 3 ani.
b) La categoria demifondcrescator se va lua in calcul punctajul cu penalizarea cea mai mica a primilor 2 (doi) porumbei din primii 5 (cinci) porumbei inscrisi pe fisa de cronometrare numarul 1, la fix 4 (patru) etape de concurs, din tipurile demifond, viteza – demifond sau demifond – fond cu participarea a minim 20 de crescatori si 250 de porumbei si norma de kilometri – minim 1400kmintr – un an; 2(doua) din cele 4(patru) etape se vor lua obligatoriu din clasamentul judetean sau general, celelalte 2(doua) luându – se la alegere din oricare clasamente.
Pentru palmaresul pe 2 ani este necesara realizarea normei in fiecare an, palmaresul realizându – se prin insumarea normelor din cei 2 ani. Pentru palmaresul pe 3 ani este necesara realizarea normei in fiecare an, palmaresul realizându – se prin insumarea normelor din cei 3 ani.
c) La categoria fondcrescator se va lua in calcul punctajul cu penalizarea cea mai mica a numai 2 (doi) porumbei din primii 5 (cinci) porumbei inscrisi pe fisa de cronometrare numarul 1, la fix 3 (trei) etape de concurs, din tipurile demifond – fond si fond cu participarea a minim 20 de crescatori si 250 de porumbei si norma de 1700 km.
Din cele trei etape se poat lua maxim o etapa din clasamentul pe centru (cu participare a minim 20 membri si 250 de porumbei) si obligatoriu o etapa nominalizata (judetean, semigeneral sau general) etapa nominalizata se poate inlocui cu o etapa de maraton.
Pentru palmaresul pe 2 ani este necesara realizarea normei in fiecare an, palmaresul realizându – se prin insumarea normelor din cei 2 ani.
Pentru palmaresul pe 3 ani este necesara realizarea normei in fiecare an, palmaresul realizându – se prin insumarea normelor din cei 3 ani.
d) La categoria maratoncrescator se va lua in calcul punctajul cu penalizarea cea mai mica a primilor 2 (doi) porumbei din primii 5 (cinci) porumbei inscrisi pe fisa de cronometrare numarul 1, la fix 3 (trei) etape de concurs, din tipul maraton cu minim 50 de columbofili si 250 de porumbei. Una dintre etape se va centraliza din clasamentul general sau semi-general. (fac exceptie concursurile Berlin national si semi – nationale unde se pot folosi clasamentele zonale)
Pentru palmaresul pe 2 ani este necesara realizarea normei in fiecare an, palmaresul realizându – se prin insumarea normelor din cei 2 ani. Pentru palmaresul pe 3 ani este necesara realizarea normei in fiecare an, palmaresul realizându – se prin insumarea normelor din cei 3 ani.
e) La categoria general crescator se va lua in calcul punctajul cu penalizarea cea mai mica a primilor 2 (doi) porumbei din primii 5 (cinci) porumbei inscrisi pe fisa de cronometrare numarul 1, la fix 6 (sase) etape de concurs, la alegere in urmatoarele conditii:
- 2 etape, din tipul viteza;
- 2 etape, din tipul viteza – demifond sau demifond – fond;
- 2 etape, peste 500 km,
cu norma de 1800 km realizata in aceste 6 etape, intr – un an.
Se vor lua obligatoriu 2 etape din cele 6 din clasamentul judetean, smigeneral sau general .
Pentru palmaresul pe 2 ani este necesara realizarea normei in fiecare an, palmaresul realizându – se prin insumarea normelor din cei 2 ani. Pentru palmareul pe 3 ani este necesara realizarea normei in fiecare an, palmaresul realizându – se prin insumarea normelor din cei 3 ani.
f) La categoria As crescator participa columbofilii care au realizat norma cu echipa la urmatoarele 5 categorii: viteza, demifond, fond , general si maraton. Punctajul pentru categoria AS se face prin insumarea punctajului penalizant la toate cele cinci categorii enumerate mai sus.
Pentru palmaresul pe 2 ani este necesara realizarea normei in fiecare an, palmaresul realizându – se prin insumarea normelor din cei 2 ani. Pentru palmaresul pe 3 ani este necesara realizarea normei in fiecare an, palmaresul realizându – se prin insumarea normelor din cei 3 ani.
g) La categoria crescator pui se va lua in calcul punctajul cu penalizarea cea mai mica a numai 2 (doi) porumbei din primii 5 (cinci) porumbei inscrisi pe fisa de cronometrare numarul 1, la fix 5 (cinci) etape de concurs cu puii; 2(doua) din cele 5(cinci) etape se vor lua obligatoriu din clasamentul general, semi – general sau judetean, celelalte 3(trei) luându – se la alegere din oricare clasamente. Pentru palmaresul pe 2 ani este necesara realizarea normei in fiecare an, palmaresul realizându – se prin insumarea normelor din cei 2 ani.
i) Campionatul copiilor – crescator copii (intre 10 si 16 ani) la porumbei maturi - se va lua in calcul punctajul cu penalizarea cea mai mica a numai 2 (doi) porumbei din primii 5 (cinci) porumbei inscrisi pe fisa de cronometrare numarul 1, la fix 5 (cinci) etape de concurs, fara norma de kilometri si indiferent de tipul concursului intr – un an. Nu se organizeaza palmares.
j) Campionatul copiilor – crescator copii pui – (intre 10 si 16 ani) la pui - se va lua in calcul punctajul cu penalizarea cea mai mica a numai 2 (doi) porumbei din primii 5 (cinci) porumbei inscrisi pe fisa de cronometrare numarul 1, la fix 3 (trei) etape de concurs, de la concursurile cu pui fara norma de kilometri. Nu se organizeaza palmares.
k) In situatia in care se vor regasi punctaje egale atât la porumbel cât si la crescator, departajarea se va face in functie de km. ( cel cu numarul de km mai mare va fi considerat primul).
l) Pentru fiecare categorie competitionala la porumbei (exceptie Campionatul copiilor) se vor centraliza urmatoarele sub-categorii (in conditiile existentei a macar unui porumbel / categorie):
- maturi (porumbei in vârsta de minim 2 ani);
- tineret;
- pui;
- palmares pe 2 ani tineret;
- palmares pe 2 ani maturi;
- palmares 3 ani.
m) Pentru fiecare categorie competitionala la crescatori (exceptie campionatul copiilor) se vor centraliza urmatoarele subcategorii (in conditiile existentei a macar unui crescator / categorie):
- rezultate pe un an;
- rezultate pe doi ani – palmares pe 2 ani;
- rezultate pe trei ani – palmares pe 3 ani.
n)Titlul de Maestru Columbofil se obtine dupa indeplinirea urmatoarelor conditii:
- doua titluri de campion national la porumbei (doi ani diferiti);
- doua titluri de campion national crescatori (doi ani diferiti);
- ocuparea unui loc in primii 3 in Campionatul Olimpic al FNCPR (clasa sport) in doi ani diferiti.
Dupa indeplinirea acestor conditii crescatorul are obligatia sa faca toate demersurile necesare pentru a completa dosarul si predarea acestuia la expozitia nationala di anul in curs presedintelui CNS. Dupa verificarea datelor se v-a acorda titlul in anul urmator in cdrul festiv organizat odata cu expozitia nationala.

CAMPIONATUL NATIONAL AL ASOCIATIILOR AFILIATE FNCPR

Se va lua in calcul punctajul cu penalizarea cea mai mica a primilor 5 porumbei (indiferent de varsta) din cadrul fiecarei asociatii la urmatoarele categorii:
-viteza
-demifond
-fond
-general
-maraton
CAMPIONAT NATIONAL COLUMBODROM
FNCPR va organiza anual “Campionatul Crescatori Columbodrom”, punctajul in acest campionat fiind dat de cumularea punctelor obtinute de primul porumbel sosit si clasat dupa formula de clacul al FNCPR, al crescatorului, la etapa finala, in 3 columbodroame avizate de catre FNCPR. Pot participa doar puii cu inele FNCPR. Columbodroamele care doresc ca participantii lor si porumbeii acestora sa fie inclusi in acest campionat vor trimite o cerere catre FNCPR pana la 15 februarie a fiecarui an si vor achita taxa per/porumbel stabilita de catre FNCPR. Suma va fi folosita pentru premiere si pentru eventuale premii in bani.
Columbodroamele FCI au obligatia sa participe la acest campionat, in caz de neparticipare li se va retrage avizul acordat de FNCPR iar acesta va face toate demersurile necesare pentru radierea columbodromului respectv din campionatul FCI incepand cu anul urmator.
CRESCATORUL ANULUI
FCPR premiaza anual columbofilul cu cel mai bun procentaj de clasari din 10 etape de concurs.
Regula de participare:
10 etape particpare la concursuri cu un minim de 5000 km cu urmatorele conditii pe etapa pentru a putea fi centralizata ;
-etapele de viteza, viteza-demifond, demifond minim 30 porumbei pe etapa
-etapele de demifond-fond si fond minim 15 porumbei pe etapa
-etapele de maraton 10 porumbei pe etapa
Procentajul de porumbei clasati se cumuleaza si se imparte la 10 – iar suma obtinuta este punctajul crescatorului pentru acest campionat.
Se premiaza doar primul loc cu un trofeu transmisibil si cu o placheta. Columbofilul campion va avea gratuitate la banchetul de decernare a treofeelor din anul urmator si va premia personal urmatorul campion cu trofeul transmisibil.
Cel care cistiga de trei ori trofeul il va pastra definitiv.
CAPITOLUL XVI
CATALOGUL NATIONAL SI EXPOZITIA NATIONALA COLUMBOFILA A ROMÂNIEI
a) In urma centralizarii rezultatelor finale, nationale si judetene, FNCPR va edita anual Catalogul National FNCPR. Acesta va contine Campionatul National pentru toate categoriile de distanta – primii - 100 de porumbei si crescatori pe fiecare categorie ,Campionatul provincial pentru tate categoriile primi - 5 porumbei si crescatori si Campionatele judetene pe categorii – primii 3 porumbei si crescatori pe categorie. Modul sau de editare si comercializare va fi hotarât de Comitetului Director al FNCPR in fiecare an.
b) Anual FCPR va organiza Expozitia Nationala Columbofila a României sub titulatura – ZILELE COLUMBOFILIEI ROMÂNE. Aceasta se organizeaza de catre asociatiile afiliate, sub cordonarea Comitetului Director al FNCPR. Asociatiile care doresc sa organizeze Expozitia Columbofila Nationala, trimit la sediul FNCPR o adresa prin care solicita acest lucru, inainte cu un cel putin un an iar Comitetului Director decide cine va fi organizatorul. De regula decizia se ia in cadrul sedintei organizate in cadrul Expozitiei Columbofile Nationale a anului in curs. In functie de spatiul existent in sala de expozitie, presedintele CNS, va decide numarul de porumbei pentru fiecare categorie care va participa in expozitie.
c) Columbofilii vor optiona prin intermediului tehnicului de judet, in Programul National de Clasamente, participarea porumbeilor proprii in Expozitia Nationala. In urma optionarilor se face selectia porumbeilor participanti in expozitie. Acest lucru se face electronic si lista este publicata pe site – ul FNCPR. Dupa publicarea listei, timp de 5 zile se poate contesta corectitudinea acesteia sub raportul porumbeilor nominalizati dar care lipsesc din selectia pentru expozitie. Datele limita pentru aceste operatiuni vor apare pe site – ul FNCPR.
d) Columbofilii vor achita contravaloarea taxei de boxa stabilita de organizatori la predarea porumbeilor in sala. In cazul ne-prezentarii se achita o taxa stabilita de organizator, iar acesta poate refuza porumbeii intregului judet pentru ne-plata exemplarelor lipsa.
e) Fisele de expozitie se tiparesc de catre FNCPR, in urma deciziei Comitetului Director, iar contravaloarea acestora se achita de catre detinatorii porumbeilor expusi.
f) Primii 3 porumbei si primii trei crescatori la fiecare categorie vor fi recompensati cu trofee de catre FNCPR – ca organizator al Campionatului National Columbofil al României.
g) Un porumbel poate participa la Expozitia Nationala la o singura categorie.
h) Porumbeii vor fi prezentati la sala de expozitie de catre o delegatie a asociatiei, având asupra lor un tabel (doua exemplare stampilate cu stampila asociatiei) cu porumbeii participanti (poate fi listat din lista porumbeilor pe judete care va apare pe site – ul FNCPR) si certificatul sanitar – veterinar pentru porumbeii participanti la expozitie.
i) In situatia in care la expozitiile nationale se sustrage un porumbel, proprietarul acestuia va fi despagubit astfel:
- daca porumbelul figureaza in primele 5 de locuri din campionatul national valoarea sumei este de 1000 Euro;
- daca porumbelul figureaza intre locurile 5 si 20 din campionatul national valoarea sumei este de500 euro
- daca porumbelul figureaza dupa primele 20 de locuri din campionatul national valoarea este de300 Euro.

 

CAPITOLUL XVII

OLIMPIADA SI EXPOZITIILE COLUMBOFILE INTERNATIONALE

 

a) FNCPR organizeaza anual Campionatul Olimpic, dupa normele de participare la Olimpiada. Pentru acesta pe pagina fiecarui judet de pe Programul National de Clasamente va exista un Card Electronic de calcul automat al primilor trei porumbei la fiecare categorie. Crescatorii care doresc si au porumbei cu rezultate conform normelor FCI vor sesiza tehnicul asociatiei care va verifica rezultatele si le va introduce in cardul electronic. De aici se va face automat centralizarea nationala a porumbeilor. Primii trei porumbei vor participa in expozitie si vor fi premiati cu trofee ca si Campioni Olimpici la fiecare categorie.
b) In Campionatul Olimpic poate participa orice columbofil din Romania cu conditia sa fie membru in asociatiile afiliate in FNCPR sau intr-o entitate care are semnat protocol de reprezentare cu FNCPR.
c) Entitatile columbofile care au protocol de reprezentare a FNCPR trebuie sa respecte cumulativ urmatoarele conditii
1) Clasamentele care se vor lua in calcul pentru Campionatul olimpic se vorefectua in Programul National de Clasamente. Entitatile vor primii user si parola pentru fiecare plan de zbor
2) Entitatile reprezentate vor achita o taxa de 1,1 Euro/10 porumbei introdusi in listele de start, in pagina din program unde vor avea Planul de concursuri
3) Entitatile reprezentate vor respecta prevederile prezentului regulament cu privire la imbarcarea porumbeilor, transportul porumbeilor, lansarea porumbeilor, dosare de concurs, desigilarea ceasurilor, si intocmirea clasamentelor.
4) Dosarele finale ale concursurilor luate in calcul pentru Campionatul Olimpic se intocmesc dupa prezentul RNS
5) Dosare de concurs ale concursurilor luate in calcul pentru Campionatul Olimpic se vor omologa de catre omologatorii desemnati de catre FNCPR
6) Incepand cu zborurile cu puii, pot fi selectati pentru participare la Olimpida si Cupa Continentala (Europa Pigeons Championship) doar porumbeii cu inele cu sigla FCI
7) Pentru Campionatul Olimpic la categoriile viteza si demifond se accepta planuri de concurs conforme cu cerintele expozitionale FCI
8) Pentru categoria Fond se accepta mai multe planuri de concurs doar pe directii diferite cu cel putin 90°. In cazul in care asociatiile afiliate la FNCPR au plan de zbor pe o directie, acesta ramine suveran pe aceea directie urmând ca entitatile reprezentate sa faca protcol cu asociatiile FNCPR din judetul respectiv, pe plan sportiv. In caz de ne-intelegeri FNCPR poate arbitra.
9) Pentru categoria maraton se accepta mai multe planuri de zbor doar pe directii diferite cu minim 90°. In cazul in care asociatiile afiliate la FNCPR din respectivul judet au plan de concursuri pentru maraton, entitatile reprezentate vor face protocol de colaborare pe plan sportiv. In caz de ne-intelegeri FNCPR poate arbitra.
10) In cazul etapelor nationale doar acestea sunt acceptate pentru norma olimpica.
11) Pentru acceptarea palmarelului 2013 – 2014 entatile afiliate vor trimite dosar de recunoastere. Cerintele acestui doar vor fi impuse de catre FNCPR si se vor paza doar pe prevederile prezentului RNS.
d) Crescatorul va opta pentru categoria unde trimite porumbelul la expozitie. Pentru a fi premiat porumbelul trebuie sa fie prezent in expozitie la categorie olimpica si sa participe obligatoriu la manifestarile internationale. In caz contrar crescatorul va fi penalizat cu suma de 200 euro.
e) Calculul punctajelor prin carduri electronice se aplica tuturor manifestarilor internationale si se face la solicitarea crescatorului. De corectitudinea datelor raspunde tehnicul asociatiei. Pentru introducerea de date eronate acesta va fi penalizat conform articolelor statutului sau prezentului regulament.
f)Atentie: pentru Campionatul Olimpic sau pentru orice alte manifestari internationale unde participa Lotul ROMÂNIEI se poate participa doar cu inele genealogice românesti iar incepandu cu inelele din 2014 doar cu inele cu sigla FCI connform deciziei Congresului International al FCI.
g) In situatia in care se vor regasi punctaje egale atât la porumbel cât si la crescator, departajarea se va face in functie de km (cel cu numarul de km mai mare va fi considerat primul).
h) Normele de participare se publica anual pe site-ul FNCPR cu minim 30 de zile inainte de manifestarea internationala.
i) Pentru categoria Maraton, la Olimpiada si Expozitiile Internationale, participa porumbeii cu punctele obtinute in Concursurile tip Maraton FNCPR.

 

CAPITOLUL XVIII

PARTICIPAREA LA MANIFESTARI INTERNATIONALE APORUMBEILOR DIN CLASA STANDARD

 

a) Lotul de standard al Romaniei se alege prin arbitrare de catre o comisie desemnata de presedintele Corpului National de arbitri.
b) Arbitrarea se face in cadrul Expozitiei Nationale a FNCPR pentru porumbeii standard. Acestia sunt porumbeii participanti la concursurile organizate de catre FNCPR si care intrunesc numarul de kilometri necesar categoriilor de standard conform normelor olimpice.
c) La Olimpiada sau la alte manifestari România participa cu 5 masculi si 5 femele, care au obtinut cel mai bun punctaj la arbitrare.

 

CAPITOLUL XIX

SESIZARI, ABATERI, SANCTIUNI

 

a) Orice membru columbofil, indiferent de functia pe care o ocupa la nivel de asociatie, sau federatie este obligat sa respecte intocmai prevederile prezentului regulament.
b) Competentele de sanctionare in conformitate cu prevederile prezentului regulament sunt urmatoarele:
1. Membrii columbofili vor fi sanctionati de catre comisiile de disciplina ale asociatiei din care fac parte; comisiile de disciplina au obligatia sanctionarii, conform cu prezentul RNS si a comunicarii in scris in 10 zile de la sentinta, columbofilului in cauza; deciziile comisiei de disciplina se vor contesta la comisia de disciplina, arbitraj si litigii a FNCPR; neaplicarea corecta a RNS si aplicarea altor sanctiuni de catre comisia de disciplina judeteana atrage in cazul contestatiilor anularea sezonului competitional pentru membrii comisiei de disciplina judeteana, care au votat alta sanctiune conform procesului verbal intocmit.
2. CNS va sanctiona in conformitate cu prezentul RNS chestiunile referitoare la organizarea concursurilor, omologarea si centralizarea rezultatelor, respectiv persoanele implicate, asociatiile sau comitetele de organizare, omologatorii, responsabili de zona etc.; astfel catre CNS se trimit doar sesizari cu privire la activitatea organizatorica; deciziile CNS se comunica in termen de 10 zile in scris sau pe site – ul FNCPR celor in cauza; contestatiile la deciziile CNS se rezolva de catre Comitetul Director al FNCPR.
3. Comisia de disciplina, arbitraj si litigii a FNCPR judeca prin prisma prezentului RNS contestatiile primite de la columbofili la deciziile comisiilor de disciplina judetene. Deciziile comisiei de disciplina, arbitraj si litigii a FNCPR se comunica in termen de 10 zile in scris sau pe site – ul FCPR celor in cauza. Contestatiile la deciziile comisiei de disciplina se depun la Comitetul Director al FNCPR.
4. Comitetul Director solutioneaza cazurile numai prin prisma prezentului RNS. Deciziile comitetului director se comunica in scris sau pe site – ul FNCPR celor in cauza in 10 zile de la decizie.
c) Sesizari cu privire la abateri de la articolele prezentului RNS trebuie facute, obligatoriu, de orice membru columbofil, imediat dupa observarea sau aflarea faptului in sine, atât verbal cât si in scris. Ele vor fi adresate comisiilor de disciplina judetene pentru abateri ale columbofililor si CNS, pentru abateri la nivel de organizare, omologare, centralizare rezultate.
d) Când a fost descoperita o frauda si s – au intocmit procese verbale in acest sens sau a aparut un litigiu referitor la inscrisuri cu caracter tehnic, acestea trebuie pastrate de catre comisia care a dispus in cauza, deoarece hotarârea respectiva poate fi contestata pe linie ierarhica in cadrul FNCPR. Comisiile nu au dreptul sa elibereze partilor in litigiu documentele cauzei.
e) Pe lânga sanctiunile prevazute la fiecare capitol se vor mai aplica sanctiuni de anulare a etapei sau a sezonului pentru urmatoarele:
• Clemarea porumbeilor de acasa sau clemarea porumbeilor de catre proprietarul lor, atât la concurentii cu ceasuri mecanice cât si electronice, conduce la anularea rezultatelor din acel an;
• Angajarea porumbeilor la concursuri fara inele matricole, cu inele taiate, largite, sudate, falsificate conduce la anularea etapei columbofilului care ii detine, precum si membrilor comisiei de imbarcare;
• Clemarea porumbeilor unui columbofil cu aceleasi cleme de la alt concurs (seria intreaga, nu atunci unde din combinatia cifrelor apar câteva) – fac exceptie clemele electromagnetice care sunt permanente – conduce la anularea etapei pentru columbofil si comisia de imbarcare;
• Cuseta cu doua cleme si marcarea corespunzatoare. Marcarea fara clema va fi anulata;
• Nesigilarea mijlocului de transport dupa imbarcare se sanctioneaza cu anularea etapei pentru responsabilul de centru;
• Distrugerea de sigilii si boxe cu scapari de porumbei pe timpul transportului porumbeilor in concurs se sanctioneaza cu anularea etapei celor vinovati sau in cazuri grave duce la anularea intregului concurs sau dupa caz a centrului care a fost implicat in aceasta situatie.
• Refuzul de a participa la cererea responsabilului de centru la activitatile columbofile atrage anularea etapei pentru columbofilul care nu respecta indicatiile primate.
• Neprezentarea cu ceasul constatator la locul si ora stabilita pentru marcarile de control initial (mai putin cei cu ceasuri electronice) sau control final.
• Fisa de cronometrare care nu a fost completata corespunzator, continând modificari, stersaturi, completari, se anuleaza. De asemenea, marcarile de pe banda care nu se pot citi integral se anuleaza;
• Banda care nu este perforata sau contine perforari intre controlul initial si cel final, inclusiv, se anuleaza;
• Ceas de cronometrare oprit;
• Banda de cronometrare când este pe tamburul exterior al ceasurilor cu doua tambure se anuleaza;
• Abateri mai mari de 3 minute pe zi a tuturor tipurilor de ceasuri (mecanice sau electronice) de la ora exacta la controlul final, duc la anularea etapei;
• Fixarea – pornirea gresita a ceasurilor, inclusiv a celor electronice, sub raport al cursei si al ceasului atomic, duce la anularea etapei;
• Prezentarea la activitatile columbofile a unui membru in stare de ebrietate cu generare de incidente conduce la anularea rezultatelor proprii la concursul respectiv.
f) Pe lânga sanctiunile prevazute la fiecare capitol se vor mai aplica sanctiuni de suspendare din activitatea columbofila pentru urmatoarele:
• Adresare de injurii si calomnii oricarui membru columbofil la sedintele columbofile, la imbarcari – desigilari sau in orice cadru organizat cu scopul intreprinderii de manifestari columbofile atrage suspendarea din campionatul national pe o perioada intre 1 an si 10 ani;
• Orice incercari dovedite de fraudare a concursurilor atrage suspendarea din campionatul national pe o perioada intre 1 an si 10 ani;
• Nerespectarea angajamentelor luate la inscrierea in asociatia columbofila atrage dupa sine suspendarea din activitatea competitionala pentru o perioada intre 1an si 10 ani;
• Fraudarea concursurilor prin orice mijloace constituie o abatere grava si se pedepseste cu suspendarea celor implicati si totodata a responsabilului de centru pe o perioada intre 5 ani si 10 ani din campionatul national;
• Furturi de cleme, de porumbei in timpul imbarcarii, transportului, lansarii se sanctioneaza cu excludere intre 5 ani si 10 ani;
• Detinerea de porumbei fara drept de proprietate (furati, prinsi etc.) se sanctioneaza cu excludere intre 1 an si 10 ani;
• Detinerea de instalatii in scopul prinderii porumbeilor se sanctioneaza cu excludere intre 1 an si 10 ani;
• Manifestarea unui comportament violent sau actiuni care conduc la violente fizice desfasurate la sediul centrului de imbarcare/filialei/asociatiei si indreptate impotriva unui alt membru columbofil sau a unei terte persoane implicate in organizarea evenimentului sau invitata sa participe la respectivul eveniment;
• Suspendarea responsabilului de centru pentru o perioada intre 1 si 5 ani, in cazul in care la central respective se constata o frauda generate de ne-respectarea procedurilor de imbarcare sau desigilare.
• Folosirea altor distante de concurs prin introducerea in Programul National de Clasamente a unor coordinate eronate fata de cele ale crescatoriei.
g) Sanctiunile se vor aplica numai in urma unor cercetari (anchete) minutioase, din care sa reiasa vinovatia celor in cauza; orice sanctiune trebuie adusa la cunostinta celui implicat prin adresa scrisa sau prin intermediul site – urilor (Asociatiei sau Federatiei).
h) Toate divergentele ivite intre columbofil si asociatie se solutioneaza in primul rând de catre comisia tehnica sau de disciplina a asociatiei si ulterior contestatiile se trimit in ordinea ierarhica prevazuta de RNS si statut.
i) Asociatiile si membrii lor isi interzic formal sub sanctiunea de excludere, orice actiune in justitie contra FNCPR sau Asociatii columbofile pentru faptul ca au comparut in fata unei comisii de disciplina columbofila. Actiunea in justitie poate fi promovata numai dupa epuizarea tuturor formelor de judecata de catre comisiile de disciplina de la nivelul Asociatiei si FNCPR.
j) Daca dupa epuizarea tuturor mijloacelor pentru a obtine executarea unei hotarâri date de comisia de disciplina si litigii, vinovatul nu s – a supus deciziei, FNCPR va judeca oportunitatea de a deferi cazul organelor in drept.
k) Orice columbofil cu cotizatia platita la zi, si cu taxele de zbor achitate pentru anul in curs, are dreptul de a verifica in orice moment corectitudinea desfasurarii concursurilor.
l) Orice situatie care nu este prevazuta de catre prezentul RNS va fi solutionata prin vot de catre CNS sau daca este o situatie de urgenta in timpul sezonului va fi solutionata direct de catre presedintele CNS.
m) Orice abatere de la prezentul regulament poate antrena suspendarea precum si excluderea din activitatea columbofila conform Statutului.
n) Faptele comise de columbofili sau de grupuri de columbofili care antreneaza raspunderea fata de centrul de imbarcare/filiala/asociatia din care fac parte, pot fi judecate de CNS in urma unor sesizari sau din oficiu in termen de maxim 2 ani de la data savirsirii acestora.
o) Prezentul regulament trebuie sa fie respectat cu strictete de toti membrii asociatiilor afiliate FNCPR si se aplica la toate concursurile organizate de asociatii.

Presedintele Federatiei Nationale a Crescatorilor de Porumbei din România,
Marius Tunduc

Presedintele Comisiei Nationale Sportive a FNCPR,
Dorel Badea

 

 

Meniu